“Ακτή”, άλλη μια μεγάλη ...μαύρη τρύπα στη Βουλιαγμένη

“Ακτή”, άλλη μια μεγάλη …μαύρη τρύπα στη Βουλιαγμένη

Δυσθεώρητα χρέη που μένουν για πάντα ανείσπρακτα.

Επιχειρήσεις που αγκιστρώνονται πάνω στη δημοτική περιουσία, χωρίς να πληρώνουν καμία υποχρέωσή τους. Επαγγελματίες που απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία, αφού παίρνουν το δικαίωμα να διεκδικούν ξανά για μίσθωση τα ακίνητα τα οποία έχουν φεσώσει.

Αυτή είναι η εικόνα που παρατηρείται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά όχι μόνο.

Το φαινόμενο αυτό έγινε καθαρό και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, όταν ήρθε σε συζήτηση η αίτηση της επιχείρησης που λειτουργεί το αναψυκτήριο “Ακτή” στη Βουλιαγμένη να υπαγάγει τις οφειλές της σε ρύθμιση βάσει το νόμου 4483/2017.

Οι οφειλές της εταιρείας προς τον Δήμο σήμερα ανέρχονται σε 368.103,55 ευρώ και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί είναι 49.910,20 ευρώ. Με την υπαγωγή της στο νόμο περί ρύθμισης οφειλών, στην οποία συνηγόρησε υποχρεωτικά και το Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε πράσινο φως να εξοφλήσει το παραπάνω ποσό αυτά σε 100 δόσεις, με διαγραφή του 50% των προσαυξήσεων.

Θα γίνει μήπως η απόφαση αυτή αρχή για να σταματήσει η συσσώρευση χρεών;

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην τοποθέτησή του δήλωσε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, καθώς όπως είπε είναι η τρίτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία ζητά ρύθμιση των οφειλών της, ενώ μέχρι σήμερα η τακτική της ήταν να πληρώνει μία ή δύο μόνο δόσεις και να αφήνει τα υπόλοιπα χρέη να προστίθενται στη μεγάλη σούμα.

Μάλιστα, κατά τον δήμαρχο, ενώ έχουν εφαρμοστεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο Δήμος δεν προλαβαίνει να εισπράξει ούτε σεντ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης, κάθε φορά που μπαίνει κάτι σε αυτούς, αφού η επιχείρηση έχει κατά τα λεγόμενα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, οφειλές και στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, που έχουν προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλομένων.

Γιατί όμως ζητά τώρα ρύθμιση η συγκεκριμένη επιχείρηση;

Μα διότι το δημοτικό αυτό ακίνητο πρόκειται σύντομα να βγει σε δημοπρασία και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, έχοντας το χαρτί της ρύθμισης των χρεών τους θα εμφανίζονται “καθαροί” από οφειλές και θα μπορούν να λάβουν ακώλυτα μέρος στην πλειοδοτική διαδικασία.

Σόι αντιδήμαρχου

Τα …περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ.

Ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουν κατάσχει μικροποσά για οφειλές συνταξιούχων από τραπεζικούς λογαριασμούς και ενώ η δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στην επιβολή και είσπραξη προστίμων σε επαγγελματίες που έχουν υγιείς επιχειρήσεις και …καθαρό μητρώο σε εφορία και τράπεζες, στην περίπτωση του “Ακτή” και όχι μόνο, επέδειξαν μια αξιοπερίεργη ανοχή.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η σύμβαση της εν λόγω εταιρείας με τον Δήμο έχει λήξει από το 2011, όμως ουδείς από τη δημοτική διοίκηση έσπευσε αυτά τα 6 χρόνια κατά τα οποία συσσωρεύονταν χρέη να θέσει σε δημοπρασία το δημοτικό αυτό ακίνητο, ώστε να το αναλάβει κάποιος συνεπής διαχειριστής.

Και επειδή ο κόσμος της τοπικής κοινωνίας είναι …μικρός, δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι ένας εκ των εταίρων ήταν μέλος μιας πολύ γνωστής οικογένειας της Βουλιαγμένης και αδερφός νυν αντιδημάρχου της διοίκησης Κωνσταντέλλου.

Από μια κακή τύχη, οι δύο συνέταιροι του “Ακτή” αποβίωσαν με σχετική μικρή χρονική διαφορά (ο τελευταίος κηδεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα…).

Μένει να φανεί η νέα γενιά της Ομόρρυθμης Εταιρείας αν θα ακολουθήσει άλλη επιχειρηματική πορεία.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 28 Οκτωβρίου 2017)