Πώς αναβιώνουν Α' πλαζ Βούλας και Camping Βούλας

Πώς αναβιώνουν Α’ πλαζ Βούλας και Camping Βούλας

Τις αρχιτεκτονικές μελέτες διαμόρφωσης για δύο δημόσιες παραλίες που παραμένουν για πάνω από δύο δεκαετίες κλειστές και παραμελημένες, ενέκρινε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για τη Β’ πλαζ Βούλας και το Κάμπινγκ Βούλας, δύο από τις εκτάσεις που το 2016 παραχώρησε η ΕΤΑΔ (η διάδοχη εταιρεία του ΕΟΤ) στον Δήμο των 3Β. Μια παραχώρηση που πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η δημοτική αρχή δρομολόγησε διαδικασίες εξπρές για την εκπόνηση των μελετών και τη διεξαγωγή της σχετικής δημοπρασίας, με στόχο οι ακτές να ανοίξουν για το κοινό το καλοκαίρι του 2019. Δεν είναι όμως βέβαιο αν ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Β’ πλαζ Βούλας

Η Β’ πλαζ Βούλας θα αναβιώσει ως κλειστή ακτή κολύμβησης, με εισιτήριο που θα εισπράττει ο Δήμος. Όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η είσοδος για τους δημότες Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα είναι δωρεάν.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην παραλία διατηρούν την υφιστάμενη δόμηση καθώς, όπως είπε ο μελετητής, Σπύρος Τσαγκαράτος, αρκετά από τα κτίσματα, που σήμερα καταρρέουν, αποτελούν μνημεία του ελληνικού μοντερνισμού.

Η μελέτη διατηρεί τις τσιμεντένιες εξέδρες εντός της θάλασσας, όπου θα τοποθετηθούν σκίαστρα και ομπρέλες. Θα γίνουν όμως εκτεταμένες εργασίες για τον καθαρισμό του βυθού, ώστε η παραλία να αναζωογονηθεί.

Το πραγματικά νέο θα είναι η κατασκευή πισίνας (διαστάσεων 25Χ33) εντός της πλαζ. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν 2 γήπεδα τένις και ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων έκτασης 500 τ.μ. (για εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.).

Τους λουόμενους θα εξυπηρετούν 3 αναψυκτήρια με χώρους τραπεζοκαθισμάτων. Τέλος προβλέπεται και μια “πριβέ” περιοχή με κατασκευή ξύλινων οικίσκων (καμπανών) για διημέρευση.

Σύμφωνα με την πρώτη κοστολόγηση του έργου, η κατασκευή της πλαζ θα στοιχίσει στον επενδυτή που θα πλειοδοτήσει περίπου 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Κάμπινγκ Βούλας

Μια νέα κατασκήνωση 5 αστέρων σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στην παραλία του κάμπινγκ οι μελετητές και ο Δήμος.

Η αναβίωση του κάμπινγκ θα γίνει στη λογική του glamping (από το συνδυασμό των λέξεων glamour και camping), μιας σύγχρονης τάσης δηλαδή στον τουρισμό για συνδυασμό της επαφής με τη φύση που προσφέρει η κατασκήνωση με τις πολυτελείς παροχές.

Ο χώρος της κατασκήνωσης θα είναι κλειστός και σύμφωνα με τους μελετητές, όλες οι δομές εξυπηρέτησης (αναψυκτήρια, εστιατόριο κ.λπ.) θα προσανατολιστούν κατά βάση στους κατασκηνωτές και όχι στους λουόμενους. Σημειώθηκε πάντως εμφατικά ότι η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεύθερη για όλους, μέσω χωριστού δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπονται εντός της έκτασης κάποιοι κοινόχρηστοι χώροι. Ξεχωρίζει η δημιουργία θερινού κινηματογράφου 300 θέσεων, αλλά και το νέο tennis club (ένα συγκρότημα 8 γηπέδων τένις).

Τέλος, ο σχεδιασμός είναι να αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πράσινο. Συγκεκριμένα, από τα 123 μεγάλα δέντρα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο, με νέες φυτεύσεις τα δέντρα θα γίνουν 479.

Το κόστος της επένδυσης αυτής προϋπολογίζεται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η συζήτηση

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε σημαντικές διαφωνίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Πανάς, στήριξε κριτικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής, διατυπώνοντας αρκετές παρατηρήσεις και ήταν ο μόνος από την αντιπολίτευση που έδωσε θετική ψήφο.

Ο Σπύρος Πανάς είπε ότι ήταν διαχρονικός στόχος και της δικής του διοίκησης η διαχείριση των ακτών από τον Δήμο, χαρακτηρίζοντας σημαντική εξέλιξη τη συζήτηση των μελετών διαμόρφωσης αλλά και την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

Ωστόσο, τόνισε ότι “δεν είμαι απόλυτα σύμφωνος με τον τρόπο που προχωρά το σχέδιο”, σημειώνοντας ότι το όραμα της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είχε μια φιλοσοφία σύνδεσης όλου του παραλιακού μετώπου με ενιαία αισθητική και στόχο την ανάδειξη της φύσης και των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο μιας “διδακτικής διαδρομής”. Είπε ακόμη ότι θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 254 για την παραλία της Αττικής, ώστε να γίνει συμβατό με την περιοχή.

Πάντως, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης τόνισε ότι οι μελέτες εντάσσουν στις παραλίες “χρήσεις αναγκαίες για την περιοχή και ήπιες για το παραλιακό μέτωπο”. Περαιτέρω όμως, διατύπωσε τις διαφωνίες του σε επιμέρους σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως η δημιουργία διαφορετικών ζωνών εντός του κάμπινγκ και της Β’ πλαζ και η έλλειψη ενός συνεκτικού στιλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις ψηφοφορίες των θεμάτων, κανένα μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης, πλην του επικεφαλής Σπύρου Πανά, δεν ήταν παρόν.

Ο Δημήτρης Δαβάκης εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του σχετικά με τη διαδικασία που επέλεξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ώστε να καταλήξει η διοίκηση στις συγκεκριμένες μελέτες. Είπε ότι “υποτιμούν τη νοημοσύνη του” ο μελετητής και ο Δήμαρχος όταν υποστηρίζουν ότι οι μελέτες συντάχθηκαν αυθορμήτως και χωρίς πρότερη συνεννόηση με κάποιους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι όμως ουδέποτε κατονομάστηκαν.

“Θα έπρεπε να ξέρουμε τον δωρητή – επενδυτή. Εμένα με ενδιαφέρει το καλό της πόλης και όχι ο επενδυτής και αν είναι βιώσιμο το σχέδιό του”, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών. Ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που κατηγόρησε τον Δημήτρη Δαβάκη ότι είναι “καθ’ έξιν κλειδαροτρυπάκιας” και ότι κάνει “πολιτική με κουτσομοπολιά και συνομωσιολογία”, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε ότι θεωρεί τη δημοτική περιουσία δημόσια, σε αντίθεση με τον Δήμαρχο που δρα σαν να ήταν προσωπική του.

Ο Θάνος Ματόπουλος υποστήριξε ότι οι μελέτες συνιστούν “ένα επιχειρηματικό αποτύπωμα” και θύμισε ότι υπήρχαν έτοιμες μελέτες και master plan που έμειναν στο συρτάρι. Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών υπογράμμισε ότι θεωρεί και τις δύο προτάσεις “θνησιγενείς επιχειρηματικά επενδύσεις”, δηλώνοντας παράλληλα κάθετα αντίθετος με την επιβολή εισιτηρίου στην είσοδο της Β’ πλαζ Βούλας. Ακόμη, σημείωσε ότι το κτίσμα εντός αιγιαλού στη Β’ πλαζ που η μελέτη “ανασταίνει”, θα έπρεπε να γκρεμιστεί.

Ο Δημοσθένης Δόγκας χαιρέτισε την αναβίωση του κάμπινγκ, μια πρόταση που όπως τόνισε υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του, όμως έθεσε μια σειρά από ερωτήματα ως προς τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ακώλυτης πρόσβασης στην παραλία για άτομα με αναπηρία, αλλά και στην ανάγκη για λειτουργία των εγκαταστάσεων και τον χειμώνα.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, κάθε σκέψη επενδυτή να συνδυάσει τη δραστηριότητα του κάμπινγκ με την παρακείμενη “εθνική περιουσία” του ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπως άφησε να εννοηθεί ο μελετητής, τον βρίσκει σταθερά αντίθετο και τον ανησυχεί.

Τέλος, ο Δημοσθένης Δόγκας είπε ότι πρέπει να γίνει ακριβής εκτίμηση της όλης επένδυσης και των μισθωμάτων που θα εισπράττει ο Δήμος, ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία αποτυχίας των παραλιών που διαχειρίστηκαν με ολέθριο τρόπο οι ιδιώτες μέχρι σήμερα.

Ο Κώστας Πασακυριάκος θύμισε ότι η αρχή της συγκεκριμένης συζήτησης ανάγεται στο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Δήμος με την ΕΤΑΔ το οποίο προβλέπει ελάχιστα εγγυημένα ποσά που πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο ο Δήμος στο δημόσιο, ωθώντας έτσι στη λογική της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ακτών. Για τη Β’ πλαζ Βούλας και το κάμπινγκ το ποσό αυτό ανέρχεται σε 90.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε ότι η διαφωνία του έγκειται σε αυτή την κεντρική επιλογή και όχι σε επιμέρους σχεδιαστικές λεπτομέρειες της μελέτης και περαιτέρω επισήμανε άλλο ένα κρίσιμο όπως είπε σημείο: Το γεγονός ότι τα έξοδα διαχείρισης, συντήρησης και ασφάλισης των χώρων βαρύνουν τον Δήμο, όπως έχει αποτυπωθεί στην αρχική συμφωνία. “Με τι προσωπικό θα μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, όταν απαγορεύονται οι προσλήψεις;”, ρώτησε ο Κώστας Πασακυριάκος.

Οι μακέτες που παρουσιάστηκαν:

Β πλαζ Βούλας

Κάμπινγκ Βούλας

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 17 Μαρτίου 2018)