Η αντιπολίτευση Ιζνογκούντ και το απατηλό όνειρο της δημαρχίας στα 3Β

Η αντιπολίτευση Ιζνογκούντ και το απατηλό όνειρο της δημαρχίας στα 3Β

Στη διάσημη σειρά κόμικ που δημιούργησε ο Ρενέ Γκοσινί, Ιζνογκούντ, ο ομώνυμος ήρωας, που είναι ο μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης, μηχανεύεται τρόπους για να καταλάβει τη θέση του Χαλίφη, Χαρούν Ελ Πασάχ. 

Η όλη πλάκα γίνεται διότι ο «νούμερο δύο» βεζίρης επιχειρεί με χίλιους τρόπους να γίνει «νούμερο ένα», όμως πάντα ο κάπως αφελής Χαλίφης παραμένει ακλόνητος στη θέση του, από τις γκάφες και τις κακοτοπιές που βρίσκουν τον Ιζνογκούντ.

Η  φράση που τον χαρακτηρίζει στους πυρετώδεις μονολόγους του είναι «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!«.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Μια μερίδα της αντιπολίτευσης αντιγράφει το θυμικό το Ιζνογκούντ.

Επιθυμεί να υπονομεύσει τη σημερινή δημοτική αρχή με κάθε τρόπο ώστε να λάβει εκείνη τα ηνία του Δήμου.

Η όλη της ιδεολογία όμως μοιάζει με το «θέλω να γίνω Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη», κάτι που δεν πείθει ιδιαίτερα.

Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 Μαΐου 2018, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης κάλεσε όσους αντιπολιτευόμενους συμβούλους μπορούσε σε …απεργία.

Εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για το 2017 και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και η ανάπλαση της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη.

Η απεργία της αντιπολίτευσης πράγματι απέδωσε, το καφέ «Νότος» γέμισε αιρετούς και το Δημοτικό Συμβούλιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά να ξεκινήσει, καθώς δεν υπήρχε απαρτία (αναδεικνύοντας παράλληλα και τη χαλαρότητα της διοικούσας παράταξης).

Όμως τι κατάφερε η αντιπολιτευτική αυτή τακτική; Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ουσιαστικά διατύπωσε έναν μονόλογο.

Κακά τα ψέματα, το δόγμα «κακός Κωνσταντέλλος, καλή αντιπολίτευση» δεν πείθει κανέναν από μόνο του, όσο οι δημότες βλέπουν έναν Δήμο να λειτουργεί. Μην ξεχνάμε ότι η παρούσα διοίκηση κέρδισε το 2014 μια έντονα πολιτικοποιημένη αναμέτρηση.

Μόνο μια προγραμματική αντιπολίτευση που θα δώσει μάχη για τις ιδέες της ως αντίπαλο δέος, θα μπορέσει να απειλήσει τον σημερινό δήμαρχο. Κι αυτό στο βαθμό που θα καταφέρει να πείσει την τοπική κοινωνία ότι υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος.