Πώς το design απογειώνει ένα κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα (photos)

Πώς το design απογειώνει ένα κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα (photos)

Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος, του γνωστού οίκου «Pogonatos Jewellery», με σκοπό να φιλοξενήσει και να αναδείξει σύγχρονες δημιουργίες κοσμημάτων, Ελλήνων σχεδιαστών.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κλήθηκε να συνδυάσει τις ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες ενός κοσμηματοπωλείου, με το μικρό μέγεθος του χώρου, αλλά και τη σαφή επιθυμία των ιδιοκτητών το κατάστημα να ξεφύγει από τα τετριμμένα και να αποτελέσει πρότυπο χώρου έκθεσης κοσμήματος.

Από τη συνολική επιφάνεια των 70τμ. σε δύο στάθμες, μόλις τα 30 θα γίνουν ο κύριος χώρος της έκθεσης κοσμημάτων και εξυπηρέτησης των πελατών, ενώ τα υπόλοιπα 40 καλύπτουν γραφειακούς χώρους υποστήριξης και τους απαραίτητους βοηθητικούς.

Η πρώτη σχεδιαστική πρόκληση, ήταν πως ο κύριος χώρος των 30τμ. που θα είναι προσβάσιμος από το κοινό, είναι ιδιαίτερα μακρόστενος με πλάτος μόλις 3,5μ. και με δυσανάλογα μεγάλο ύψος. Το μεγάλο ύψος διατηρείται, τόσο στην πρόσοψη, όσο και στο βάθος του καταστήματος, επιτρέποντας στο φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό του, δίνοντας παράλληλα το περιθώριο, να αναπτυχθεί ένα εντυπωσιακό ξύλινο διαχωριστικό που αναπτύσσεται καθ’ ύψος.

Photos © Vasilis Lagios10

Photo © Vasilis Lagios

Ο κυματοειδής αυτός τοίχος στο βάθος του καταστήματος, κατασκευασμένος με κατακόρυφες περσίδες από ξύλο καρυδιάς, λειτουργεί ως χώρισμα του χώρου για το κοινό, από τους ιδιωτικούς χώρους. Οι καμπύλες που σχηματίζονται, αντανακλούν το φως και ισορροπούν συνθετικά με τις επίπεδες επιφάνειες στα πλευρικά τοιχώματα.

Ο ιδιαίτερα πολύπλοκος σχεδιασμός και η κατασκευαστική υποδομή, εξασφαλίζουν απόλυτη μεταφορά του αρχιτεκτονικού σχεδίου στην πραγματικότητα, αλλά και τέτοιο φινίρισμα, ώστε κάποιος είναι αδύνατον να διακρίνει ότι στην κατασκευή αυτή έχουν ενσωματωθεί οι πόρτες πρόσβασης στους βοηθητικούς χώρους.

Στο κέντρο του καταστήματος δημιουργείται μια δεσπόζουσα οροφή με ασύμμετρες ορθογωνικές εντάσεις, που εκτείνεται μέχρι το ύψος των 3,5 περίπου μέτρων από την κορυφή του κτιριακού όγκου, χωρίς να εφάπτεται με τους περιμετρικούς τοίχους. Η αιωρούμενη πολυεπίπεδη οροφή ζεσταίνει τον χώρο με την σκούρα απόχρωση τσιμεντοκονίας, ενώ ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση ενός ιδιαίτερα δυναμικού γλυπτού που κρέμεται από το ταβάνι. Στα σωθικά της οροφής κρύβονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ οι περιμετρικές εσοχές κρύβουν από το μάτι του επισκέπτη τις σημειακές πηγές ειδικού φωτισμού, που χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τα κοσμήματα, αλλά και να προσθέσουν θεατρικότητα στο χώρο.

Το άφθονο ύψος, που διατηρείται στην πρόσοψη, επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού μεταλλικού κλουβιού, που αγκαλιάζει τα κοσμήματα της βιτρίνας, αναδεικνύοντας τα, αλλά παρέχοντας τους ταυτόχρονα και την απαραίτητη ασφάλεια. Η μεταλλική αυτή κατασκευή, κοσμεί το χώρο σαν έκθεμα, προσθέτοντας μια ενδιαφέρουσα καμπυλότητα σε αντίθεση με την ορθογωνική κάτοψη και τις αυστηρές ακμές της αναρτημένης οροφής.

Ένας, ειδικά για την περίπτωση, σχεδιασμένος μηχανισμός, παρέχει πρόσβαση στο εσωτερικό του κλουβιού, παραμένοντας όμως ταυτόχρονα αόρατος, ώστε να μην επηρεαστεί η καθαρότητα των γραμμών.

Στην παράλληλη προς την κίνηση του επισκέπτη πλευρά κατά την είσοδο του στο χώρο, έχει τοποθετηθεί ένας ενιαίος καθρέπτης που εντείνει την δραματικότητα του χώρου, δίνει βάθος και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τις λειτουργικές απαιτήσεις του κοσμηματοπωλείου.

Photos © Vasilis Lagios12

Photo © Vasilis Lagios

Στα εκθετήρια που βρίσκονται μπροστά από αυτόν, φιλοξενούνται οι ξεχωριστές δημιουργίες του καταστήματος. Η λύση των μικρών ανεξάρτητων εκθετηρίων σε αντίθεση με την κατασκευή μίας ενιαίας βιτρίνας, επιλέχθηκε έτσι ώστε η εντύπωση του επισκέπτη να είναι πως βρίσκεται σε χώρο έκθεσης τέχνης και όχι σε εμπορικό κατάστημα. Κάθε εκθετήριο είναι κατασκευασμένο από ξύλο και γυαλί ακολουθώντας την λιτή και γήινη αισθητική του χώρου. Για μία ακόμη φορά οι απαιτήσεις της αισθητικής και της ασφάλειας επέβαλλαν να σχεδιαστούν ειδικοί, αόρατοι προς το κοινό, μηχανισμοί πρόσβασης στο εσωτερικό των εκθετηρίων.

Στον δεύτερο πλευρικό τοίχο, στο φόντο του τραπεζιού, ένα έργο χαραγμένο σε τοίχο από ρωμαϊκό κουρασάνι, σχεδιάστηκε επιμελώς και αποτυπώθηκε με τη βοήθεια εξειδικευμένης ομάδας τεχνιτών. Το σχήμα παραπέμπει στην δημιουργική ελευθερία ενός σχεδιαστή κοσμήματος, κατά την σύλληψη της ιδέας.

Photos © Vasilis Lagios11

Photo © Vasilis Lagios

Στο κέντρο του χώρου και κάτω από τη αιωρούμενη κεντρική οροφή, έχει τοποθετηθεί το τραπέζι εξυπηρέτησης των πελατών. Τα κινητά έπιπλα από φυσική καρυδιά και μέταλλο, επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή από γνωστό οίκο του εξωτερικού, έτσι ώστε να εναρμονιστούν απόλυτα με το χώρο.

Για τη φωτεινή επιγραφή στην πρόσοψη του καταστήματος επιλέχθηκε ο σχεδιασμός μίας πρωτότυπης σύνθεσης. Ο συνδυασμός ειδικά επεξεργασμένου plexiglas με μέταλλο, δημιουργεί ένα κομψό και φωτεινό κόσμημα, ευδιάκριτο από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής, που μαρτυρά την ποιότητα του καταστήματος.

Το φυσικό ξύλο, οι μεταλλικές κατασκευές, οι γήινες αποχρώσεις τσιμεντοκονίας και οι γεωμετρικές αντιθέσεις των μορφών, συνθέτουν έναν χώρο «φωλιά», μέσα στην οποία εκκολάπτονται μοναδικές Ελληνικές δημιουργίες κοσμημάτων, που εκτίθενται, αναδεικνύοντας τη δομή και τα πολύτιμα μέταλλά τους με την βοήθεια φυσικού και τεχνητού φωτός.


Αρχιτεκτονική μελέτη/ Design: Ζωή Ρούσσου
Κατασκευή: Future Constructions
Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Αγγελική Δημητρακοπούλου
Φωτογραφίες: Βασίλης Λάγιος vasilislagios.com
Και οι I&O Photography (Ιωάννα Νικολαρεΐζη, Όλγα Νικολαΐδου)


 

ZRoussou_Photo copyΗ Ζωή Ρούσσου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και Interior – Industrial Designer.

Έως σήμερα έχει συμβάλλει επαγγελματικά, σε Αρχιτεκτονικές μελέτες και Διαγωνισμούς, Ιnterior Design, Media & Graphics, Speed Boat Design και σχεδιασμό κοσμημάτων, ενώ παράλληλα ασχολείται με την δημοσιογραφία αρχιτεκτονικών έργων και εικαστικών δρώμενων.

Επικοινωνία: archipress.net@gmail.com, issuu.com/zoiro


 

Photos © Vasilis Lagios_Facade

Photo © Vasilis Lagios

Photos © Vasilis Lagios9

Photo © Vasilis Lagios

I&O Photography3

I&O Photography

I&O Photography4

I&O Photography

Photos © Vasilis Lagios4

Photo © Vasilis Lagios

Photos © Vasilis Lagios7

Photo © Vasilis Lagios

Photos © Vasilis Lagios5

Photo © Vasilis Lagios