Εκδήλωση στη Βούλα για τα ιστορικά μνημεία

Εκδήλωση στη Βούλα για τα ιστορικά μνημεία

Συζήτηση με θέμα «Τα ιστορικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινά αγαθά » διοργανώνει αυτή την Κυριακή η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής. 

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ. στην Πνευματική Εστία Βούλας (Ζεφύρου 2 απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη).

Θα μιλήσουν μέλη της “Σύμπραξης για τα Ιστορικά Μνημεία”:

  • Άκης Σαββόπουλος, ιστορικός
  • Δανάη Μπογιατζή, συντονίστρια ομάδων για τα ιστορικά μνημεία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
  • Θοδωρής Παντελάδης, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Γκύζη- Πολυγώνου
  • Συντονίζει ο Μάκης Σταύρου, Ιστορικός

Στο κάλεσμά της η Εναλλακτική Δράση σημειώνει:

«Στην εποχή της κρίσης διαπιστώνουμε ότι εκτός από την εξαθλίωση του πληθυσμού και τη στέρηση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους απαξίωσης, ακόμη και εξαφάνισης, τα ιστορικά μνημεία όπως και το φυσικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα και σαν μέσα για την προσέλκυση “επενδυτών”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκποίηση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην εταιρεία Blackrock, η εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού και του δάσους με την παραλία του Αγίου Κοσμά στη εταιρεία Lamda Developement, η παραχώρηση του δάσους της Βουλιαγμένης στην εταιρεία Jermyn Real Estate, που εκτός από την καταστροφή του δάσους θα απαξιώσει και τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα και άλλα πολλά παραδείγματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επειδή πιστεύουμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι πολίτες δε μπορούμε να μένουμε απαθείς, έχουμε αναλάβει στα πλαίσια της νεοσύστατης Συμμαχίας για τα Κοινά πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της αποφασιστικής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην προστασία και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος σε όφελος των πολιτών, της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού, γιατί θεωρούμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον ανήκουν στην κοινωνία, αποτελούν κοινά αγαθά.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική συμβολή στο Έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2018».