Παρελθόν η Έκθεση Λουλουδιών για τη Βάρκιζα

Παρελθόν η Έκθεση Λουλουδιών για τη Βάρκιζα

Ένας θεσμός 30 ετών έσβησε.

Δεν θα γραφτεί σε κανέναν επίσημο απολογισμό της διοίκησης του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, όμως η αλήθεια είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή έγραψε (στο βαθμό που της αναλογούν οι ευθύνες) τίτλους τέλους για την έκθεση Λουλουδιών της Βάρκιζας.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ότι ούτε φέτος κατέστη δυνατή η συνεννόηση και συμφωνία με τον Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής, ώστε να διοργανωθεί η Έκθεση.

Σημειωτέον, ότι μέχρι το 2015 η ανθοκομική έκθεση της Βάρκιζας διοργανωνόταν ανελλιπώς επί 29 χρόνια και αποτελούσε έναν ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλή θεσμό της παραλιακής πόλης που προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες και έδινε ένα ξεχωριστό χρώμα στην περιοχή.

Κατά τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός χαρακτηρίζοντάς το μια “κερδοσκοπική δραστηριότητα των φυτωριούχων”, την κατάργηση της Έκθεσης την “επέλεξαν οι ίδιοι”, καθώς εκπρόσωποι των επαγγελματιών είπαν στον Δήμαρχο “δεν μας συμφέρει”.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως την ίδια περίοδο διοργανώνεται ανάλογη έκθεση στο Άλσος Περιστερίου, αναλύοντας πως εκεί ο τζίρος της έκθεσης είναι μεγαλύτερος λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι η διοίκηση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να πείσει τους επαγγελματίες να έρθουν, όμως οι φυτωριούχοι δεν απάντησαν καν επισήμως στα διαβήματα του Δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι τα γυαλί μεταξύ των φυτωριούχων και της δημοτικής αρχής ράγισε ήδη από το 2015, όταν η 29η (και τελευταία) Έκθεση Λουλουδιών Βάρκιζας πραγματοποιήθηκε στην κλειστή πλαζ της πόλης (στο Yabanaki), με εισιτήριο εισόδου. Η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη των προσδοκιών και οι φυτωριούχοι απαίτησαν την επόμενη χρονιά, το 2016, να πραγματοποιήσουν την Έκθεση στον ανοιχτό χώρο της παραλίας Βάρκιζας (στο πλακόστρωτο) όπου άλλωστε είχε διοργανωθεί η Έκθεση και τις χρονιές 2013 και 2014. Η απάντηση της δημοτικής αρχής τότε ήταν αρνητική. Από τότε οι εκθέσεις σταμάτησαν.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ότι φέτος “τους κάναμε όλα τα χατίρια” εννοώντας ότι ο Δήμος είχε πρόθεση να παραχωρήσει το πλακόστρωτο. Όμως όπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των φυτωριούχων, εκείνος “έδειξε δυσθυμία”.

Τον Δήμαρχο πάντως διέψευσε ο πρώην αντιδήμαρχος και επί χρόνια υπεύθυνος του θεσμού, Λευτέρης Αργυρουδάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επαγγελματίες επιθυμούν να γίνει η Έκθεση. Μάλιστα, ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης (με την παράταξη του Σπύρου Πανά) προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να καρποφορήσει η συνεννόηση, κάτι που δεν αρνήθηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 31 Μαρτίου 2018)