ΕΛΚΕΘΕ: Καθαρή και η νέα μέτρηση στα νερά Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας

ΕΛΚΕΘΕ: Καθαρή και η νέα μέτρηση στα νερά Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας

Σε φυσιολογικά επίπεδα βρίσκονται οι μετρήσεις πετρελαϊκών υδρογοναθράκων σε Βάρκιζα, Βουλιαγμένη και Βούλα σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2018 καθαρά για προληπτική παρακολούθηση και το πόρισμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς στα πέντε δείγματα τα επίπεδα των πετρελαϊκών υδρογοναθράκων ήταν μη ανιχνεύσιμα ενώ στα άλλα δύο ήταν ιδιαίτερα χαμηλά και σε κάθε περίπτωση «εντός των φυσιολογικών ορίων», όπως διαπιστώνεται στο πόρισμα.

Η έρευνα αναφέρεται επίσης σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στις 14 Μαΐου περί εκτεταμένης παρουσίας μαζούτ στην περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου. Με αφορμή το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε την επομένη επιτόπια αυτοψία και δειγματοληψία, παρουσία επιστημονικού κλιμακίου του ΕΛΚΕΘΕ, κατά την οποία δεν διαπιστώθηκε παρουσία πετρελαϊκών καταλοίπων ή πισσωδών συσσωματωμάτων καθ’ όλο το μήκος της ακτής.

Ο σκούρος χρωματισμός των ρηχών παράκτιων βράχων στην περιοχή χαρακτηρίζεται ως «τυπικό βιοτικό στοιχείο της υπερπαράλιας ζώνης της Μεσογείου γενικότερα και οφείλεται στην παρουσία βραχόφιλων λειχήνων του γένους Verrucaria«.

Τέλος το ΕΛΚΕΘΕ ενημερώνει ότι στα πλαίσια της προληπτικής παρακολούθησης της ποιότητας των παράκτιων υδάτων στο Σαρωνικό κόλπο, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου δειγματοληψία εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.