Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Ο “Καλλικράτης” πέθανε, ζήτω ο “Κλεισθένης”

Ακόμη δεν την είδαμε, “Κλεισθένη” την βαφτίσαμε.

Ο λόγος για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι και στην οποία έχουν αφιερωθεί ομηρικές διαμάχες, όμως ουδείς μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου δεν την έχει διαβάσει στο σύνολό της.

(Επικαιροποίηση: Δείτε το κείμενο του νομοσχεδίου όπως δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΕΣ)

Ο ΥΠΕΣ με συνέντευξή του το Σάββατο 14 Μαρτίου στην Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε ότι ο διάδοχος του “Καλλικράτη” θα φέρει το όνομα “Κλεισθένης 1”.

Όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, “όπως ο Κλεισθένης έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της αρχαίας Αθήνας, έτσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε μια βαθιά δημοκρατική τομή στην αυτοδιοίκηση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής”.

Τη συγκεκριμένη ονομασία την παρουσίασε δημοσίως ως δική της πρόταση πρώτη φορά την 1η Απριλίου η Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ανατολικής Αττικής.

Παρόλο που το κείμενο του νομοσχεδίου ακόμη δεν έχει συνταχθεί, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) διοργάνωσαν από κοινού στις 18 και 19 Απριλίου ένα κοινό συνέδριο για να τοποθετηθούν από κοινού απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποκαλύπτοντας κατά την ομιλία του τις κρίσιμες πτυχές του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Το πρώτο που είπε ο ΥΠΕΣ είναι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προβλέπει την “αποσυσχέτιση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τις ευρωεκλογές”. Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι οι ερχόμενες εκλογές διά του συγκεκριμένου νόμου θα οριστούν για “τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019”, δηλαδή στις 13 Οκτωβρίου 2019. Συνέπεια αυτού φυσικά είναι η παράταση της θητείας των εν ενεργεία δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τέσσερις μήνες, με λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2019 αντί για τις 31 Αυγούστου.

Το δεύτερο που θα καθιερώνει σε αυτές τις εκλογές, είναι το σύστημα της απλής αναλογικής”, είπε χωρίς περιστροφές ο υπουργός. Αμέσως εξήγησε ότι θα υπάρχει πλέον “η δυνατότητα να ορίζονται με πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία”. Στο σημείο αυτό ξεσηκώθηκε μεγάλο μέρος του ακροατηρίου, με φωνές που διέκοψαν τον Πάνο Σκουρλέτη και ανάγκασαν τον Γιώργο Πατούλη να επέμβει από μικροφώνου για να επιβάλει την ησυχία…

Ο ΥΠΕΣ απάντησε πάντως εμμέσως στις ανησυχίες των αυτοδιοικητικών σχετικά με την δυνατότητα των ΟΤΑ να διοικηθούν μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Είπε σχετικά ότι η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων θα αποσυμφορηθεί από τα “μικρής βαρύτητας θέματα” τα οποία θα λύνονται στις αρμόδιες επιτροπές. Σημείωσε επίσης ότι θα καθιερωθεί η “λευκή εποικοδομητική ψήφος” που θα διευκολύνει την επίτευξη πλειοψηφιών εντός των συμβουλίων. Και τέλος, επανέλαβε ότι οι γενικοί γραμματείς των Δήμων και οι εκτελεστικοί γραμματείς των Περιφερειών θα επιλέγονται από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες.

Ακόμη, ανέφερε ως στοιχεία του νομοσχεδίου την ενεργοποίηση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, τη δυνατότητα για σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας και την κατηγοριοποίηση των Δήμων που θα οδηγήσει σε νέα κριτήρια κατανομής της κρατικής επιχορήγησης.

“Αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη Bουλή”, διαμήνυσε από τη μεριά του ο Γιώργος Πατούλης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ύψωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης σημειώνοντας: “Θα μας βρουν απέναντι όσοι επιχειρήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο κατευθείαν στη Βουλή χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα διαβούλευσης, στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια καθώς και στα θεσμικά μας όργανα”.

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε την ενότητα της αυτοδιοίκησης και ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ που αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε “εγκλωβισμένη ακυβερνησία” στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως “συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται”.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το “νομοσχέδιο – φάντασμα”, όπως το χαρακτήρισε.

Το συνέδριο έκλεισε με την κατά πλειοψηφία υιοθέτηση ενός κοινού ψηφίσματος, μέσω του οποίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα, όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα επιχειρήματα των αιρετών ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία του Δήμους υιοθέτησε στη δική του ομιλία κατά το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επανέλαβε τη θέση ότι θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη” πριν αυτή εφαρμοστεί.

Συγκεκριμένα είπε: “Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας”.

Αυτό προϋποθέτει φυσικά ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών και ότι νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ. “Θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια, μέσα από ειλικρινή και εκτεταμένο διάλογο θα συναποφασίσουμε τις όποιες βελτιώσεις κριθούν αναγκαίες τις μεθεπόμενες εκλογές”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπερασπιζόμενη τον “Καλλικράτη”. Όπως είπε, η μεταρρύθμιση του Γιάννη Ραγκούση “αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως μνημονιακός θεσμός και εγκαταλείφθηκε”. Όπως υποστήριξε, “πρέπει να στηρίξουμε το θεσμό της αυτοδιοίκησης, όχι να προσθέσουμε νέα προβλήματα”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας. 21 Απριλίου 2018)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement