Οι κτηνοτρόφοι που αψήφησαν την κρίση

Οι κτηνοτρόφοι που αψήφησαν την κρίση

Εξαίσια γαλακτομικά από το «Γιαννιώτικο»

Δυστυχώς τα νότια αθηναϊκά προάστια πέφτουν μακριά από τα Γιάννενα. Αλλιώς θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα θαυμάσια προϊόντα ενός νέου συνεταιρισμού που παράγει γάλα και γιαούρτια υψηλής ποιότητας με την επωνυμία «Γιαννιώτ’κο», τα οποία διατίθενται μόνο σε καταστήματα των Ιωαννίνων. Όμως η προσπάθειά τους είναι ένα φωτεινό παράδειγμα στην εποχή της κρίσης. Όπως έγραφε τον Δεκέμβριο ο «Γαστρονόμος» της Καθημερινής, πρόκειται για «εξαίσια γαλακτομικά»: «Το γάλα είναι πλούσιο, αρωματικό, γεμάτο, διατηρεί όλα τα λιπαρά του, όπως ακριβώς βγαίνει από το ζώο (δηλαδή 3,8% το καλοκαίρι έως και 4,2% το χειμώνα) και δεν υφίσταται καμιά άλλη επεξεργασία πέραν μιας ήπιας παστερίωσης στους 68° C».

Όπως διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών

στο «Γιαννιώτικο» συμμετέχουν περίπου 20 κτηνοτρόφοι της περιοχής που έκαναν το βήμα, πήραν την τύχη στα χέρια τους και προχώρησαν από την παραγωγή στην κατανάλωση.

«Η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων ανέλαβε το ρίσκο μιας αυτόνομης επιχειρηματικής κίνησης και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού βρήκε τον δικό της χώρο στην αγορά και μπορεί να σχεδιάζει ακόμα περισσότερα πράγματα για το μέλλον. Κι όλα αυτά με κοινωνικό πρόσημο, με την έγνοια να μπορεί ο παραγωγός να λειτουργεί αυτόνομα, να έχει τον έλεγχο του δικού του κόπου».

Το «Γιαννιώτικο» καλύπτει σήμερα την πόλη των Ιωαννίνων μέσα από ένα δίκτυο μικρών καταστημάτων που δέχτηκαν να βάλουν στα ράφια τους τα πέντε πρώτα προϊόντα: γάλα αγελαδινό, πλήρες και ελαφρύ, γάλα πρόβειο, που αποτελεί και πρωτοτυπία της κίνησης, γιαούρτι πρόβειο και αγελαδινό.

Αυτό που κατάφεραν όμως οι κτηνοτρόφοι που πήραν την πρωτοβουλία είναι να αποδείξουν ότι μέσα στην οικονομική κρίση, μέσα στην υποχώρηση του παραγωγικού ιστού και παρά την κυριαρχία στον αγροτικό χώρο μεγάλων πολυεθνικών και ομίλων, υπάρχει μέλλον για όσους μπορούν να πάρουν το ρίσκο της αυτοοργάνωσης.

Είναι αυτονόητο ότι ευχόμαστε στο «Γιαννιώτικο» να αναπτυχθεί, να μακροημερεύσει και να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα.