Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Υπόγειες διεργασίες στο Game of Thrones της ΝΔ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι στο παρασκήνιο της Κεντροδεξιάς το γαλάζιο Game of Thrones.

Σε μια υπερβατική παραλλαγή, η σημερινή κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία έχει στοιχεία από τη φημισμένη αμερικανική σειρά. Εκεί, μια σειρά γεγονότων ανατρέπουν την πολιτική κατάσταση και πυροδοτούν τον Πόλεμο των Επτά Βασιλέων. Στη ΝΔ η ήττα της 25ης Ιανουαρίου ανέτρεψε την εσωκομματική πολιτική κατάσταση και άλλαξε τα δεδομένα, πυροδοτώντας την έναρξη υπόγειων αντιπαραθέσεων μεταξύ των βαρόνων και των δελφίνων, αλλά και της σημερινής ηγετικής ομάδας.

Παλιές έριδες, νέες συμμαχίες

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν αμφισβητείται δημόσια, ωστόσο στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει το κυνήγι της εσωκομματικής εξουσίας, καταγράφονται «προδοσίες» και δολοπλοκίες, ενώ ανατρέπονται συσχετισμοί ετών και παραδοσιακές φιλίες επαναπροσδιορίζονται και χτίζονται νέες συμμαχίες.

Ολα είναι στοιχεία του πιο πολύπλοκου και απρόβλεπτου πολιτικού παιχνιδιού: του παιχνιδιού του «στέμματος» της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς έχει ξεπεράσει το θέμα της ηγεσίας, διαμηνύει ότι δεν υφίσταται και δείχνει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι άλλο είναι το διακύβευμα: η ανάκαμψη, ιδεολογική και οργανωτική, της ΝΔ, αλλά και ένα νέο αφήγημα για το μέλλον.

Ηδη στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την οργανωτική επιτροπή των 11 περιφερειακών προσυνδιασκέψεων ανά την επικράτεια με τελική κατάληξη την Εθνική Συνδιάσκεψη στις αρχές Ιουλίου. Ηταν μια απάντηση στο αίτημα των βαρόνων, δελφίνων και της ομάδας των αμφισβητιών για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα ζητήσουν με ένταση μετά το Πάσχα.

Ποντάρει στην επιστροφή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα και με τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του επιτελείου του, πιστεύει ότι «θα ξαναμπεί στο κόλπο» και αναμένει εξελίξεις. Η εκτίμησή του είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει και οι δανειστές θα προωθήσουν τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού, που θα τον περιλαμβάνει. Η στρατηγική του είναι εγκατάλειψη των θεωριών περί αριστερής παρένθεσης και άκρων και προσχώρηση στη θεωρία της εθνικής ενότητας με στόχο να τεθεί και πάλι στο επίκεντρο.

Εξάλλου, όλες οι εξελίξεις, ακόμη και στη ΝΔ, θα εξαρτηθούν και θα προσδιοριστούν από το αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφωνήσει με τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους και ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρατηρεί από απόσταση τα γεγονότα, αλλά έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο επί των εσωκομματικών εξελίξεων, συνιστά υπομονή και τονίζει ότι δεν μπορεί το κόμμα να κινείται με εσωστρεφή λογική, όσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

«Το εθνικό προέχει του κομματικού και παραταξιακού» λέει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου στη λογική ότι η νυν ηγεσία δεν έχει να φοβηθεί από έναν ανοικτό εσωκομματικό διάλογο που συνιστά και ένα είδος πολιτικής «ψυχοθεραπείας» για τα στελέχη.

Σε αυτό το γαλάζιο «Παιχνίδι των θρόνων», πολλοί σπεύδουν να λάβουν «πολιτική ευλογία» από τον κ. Καραμανλή, προσδοκώντας σε στήριξη ή σε ένα νεύμα του, το οποίο όμως δεν δίνεται για κανέναν σε αυτή τη φάση.

Τα γαλάζια «βασίλεια» που συμμετέχουν σε αυτό τον άτυπο «πόλεμο» είναι συγκεκριμένα και δίνουν τον τόνο τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις εκλογές, οπότε και αυξήθηκε η κινητικότητα και πλήθυναν οι επαφές πολλών στελεχών.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί στρατηγική πολιτικής έκφρασης της κομματικής βάσης, με το βλέμμα, αν προκύψει θέμα, σε ρόλο μεταβατικού αρχηγού. Ανησυχεί για το μέλλον της ΝΔ, δεν υποσκάπτει τον κ. Σαμαρά, αλλά τηρεί και αποστάσεις από τους δελφίνους και αμφισβητίες της σημερινής ηγεσίας. «Παλιά καραβάνα», που ξέρει πώς να ελιχθεί, κινείται προσεκτικά και προσπαθεί να κερδίσει υποστηρικτές στην ΚΟ, ενώ μετέχει και στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, όπως προ ημερών, όταν με τον Νικήτα Κακλαμάνη έθεσαν θέμα να καταθέσει η ΝΔ πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία από το 1981, όπως και έγινε.

Στο πλευρό του κ. Σαμαρά, ως ένας από τους πιο βασικούς και σκληρούς υποστηρικτές του, βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης που έχει ως στρατηγική τη διεύρυνση της επιρροής του στην ΚΟ της ΝΔ, όπου έχει περισσότερους συνομιλητές και υποστηρικτές από το παρελθόν. Στηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ, θεωρώντας ότι με τη στάση του αυτή κερδίζει πόντους στο κομματικό ακροατήριο, ενώ δεν έχει κάνει πίσω στις απόψεις του: σκληρή δεξιά ρητορική και φιλελεύθερες απόψεις στην οικονομία.

Με σαφή στόχο να αυξήσει την επιρροή του στην κομματική και κοινωνική βάση, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα της Κεντροδεξιάς που αναζητεί πολιτική πυξίδα, κινείται ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχει ανοίξει την περπατησιά του και προσπαθεί να αυξήσει τις ζώνες επιρροής του, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τη Γερμανία και συνομίλησε σε κεντροδεξιό think tank, αν και εκτιμάται πως πρέπει να τρέξει πολύ σε επίπεδο κομματικής βάσης.

Η εσωτερική… αντιπολίτευση

Παράλληλη αλλά ανεξάρτητη πορεία έχει η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη που εκτιμάται ότι, όποτε ανοίξει το θέμα της διαδοχής στη ΝΔ, θα έχει κεντρικό ρόλο. Πολλοί θεωρούν ότι θα είναι η μεταβατική λύση, αν και η ίδια επιμένει ότι προτάσσει το εθνικό, μετά το παραταξιακό και ακολουθεί το προσωπικό συμφέρον. Σε περίπτωση που τεθεί η ίδια επικεφαλής της κίνησης των αμφισβητιών και δελφίνων, θα έχει ενδιαφέρον η στάση του αδελφού της, θυμίζοντας σε πολλούς μια αντίστοιχη περίπτωση στη Βρετανία, όπου για την ηγεσία των Εργατικών κονταροχτυπήθηκαν τα αδέλφια Εντ και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. «Ολα θα πάρουν τον δρόμο τους λίαν συντόμως» επιμένει η πρώην υπουργός και εκτιμά ότι η αλλαγή σελίδας δεν θα αργήσει να γίνει.

Πιο δυναμική επικοινωνιακά παρουσία έχει ο Νίκος Δένδιας που επιμένει και συντηρεί, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, το θέμα του έκτακτου συνεδρίου. Εχει συμμαχήσει με ορισμένα στελέχη του «καραμανλικού» πυρήνα, τα οποία δεν έχουν την έγκριση του κ. Καραμανλή, που έχει στείλει μήνυμα ουδετερότητας. Υστερεί ακόμη σε επίπεδο έκφρασης στην ΚΟ και στην κομματική βάση, αν και οι μετοχές του σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι ψηλές, ενώ διατηρεί διαύλους με το εξωτερικό.

Με σαφώς πιο ιδεολογική προσέγγιση δίνει μάχη για να αυξήσει τους συμμάχους του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που επενδύει στην ΟΝΝΕΔ, στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και σε… «σχολάζουσες» δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Συνομιλεί με ομοϊδεάτες του που είναι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στα αδελφά κόμματα με τη ΝΔ, σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ μετά το Πάσχα ενεργοποιεί ένα think tank («δεξαμενή σκέψης»).

Σταδιακά αρχίζει να καταλαμβάνει χώρο στο παρασκήνιο και η Ολγα Κεφαλογιάννη που επενδύει σε τρία στοιχεία: στη νεαρή ηλικία της (γενιά 40άρηδων), στο γεγονός ότι είναι γυναίκα και στη θετική της πορεία ως υπουργού. Αρχίζει να κάνει κινήσεις για να ενδυναμώσει την παρουσία της, αν και ακόμη, όπως λένε έμπειρα στελέχη, έχει δρόμο, τον οποίο όμως φροντίζει να διαμορφώνει μεθοδικά με στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ επέλεξε να συμμετάσχει στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.

Το στέμμα της ηγεσίας, αν έλθει η ώρα, θα το πάρει ένας, αλλά οι υπόλοιποι θεωρούν ότι θα έχουν μερίδιο από την κομματική εξουσία. Και ως εκ τούτου, πολλές φορές, ειδικά αν αγριέψει ο πόλεμος, θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι όροι του παιχνιδιού, στο οποίο μετέχουν με τον τρόπο τους και σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους και άλλοι, όπως π.χ. οι Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τασούλας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κ.ά. περιφερειάρχες όπως οι Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, κ.ά. Ενα πρόσωπο που έχει αρχίσει και συγκεντρώνει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει, είναι ο νεοεκλεγείς Κώστας Αχ. Καραμανλής, που κινείται με γνωστή καραμανλική τακτική: αποφεύγει να μιλάει πολύ, αλλά κάνει «χρήσιμες» επαφές. Αρχίζει και αποκτά πολιτικούς φίλους στην ΚΟ, στο κόμμα και ευρύτερα στο παραταξιακό σύστημα, καθώς θεωρείται μελλοντικός «παίκτης», αν και είναι νωρίς ακόμη. Αυτό όμως θα γίνει, όπως παραδέχονται όλοι, αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και λήξει η περίοδος της αβεβαιότητας έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών διεργασιών στην Κεντροδεξιά λένε ότι νέα δεδομένα, συμμαχίες και συσχετισμοί ή ακόμη και «προδοσία» μπορεί να αλλάξουν τη ροή του εσωκομματικού πολέμου.

Πάντως, το δόγμα των περισσοτέρων που αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία και ετοιμάζονται για αντεπίθεση μετά το Πάσχα επιμένει πως «ό,τι πεθαίνει πολιτικά, δεν μένει για πάντα νεκρό» ενώ οι ίδιοι υπονοούν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμη και με ένα νέο κόμμα έναντι της ΝΔ που κατ’ αυτούς είναι καταχρεωμένη με περίπου 120-140 εκατ. ευρώ.

Παρά τα σχέδια των «παικτών» του γαλάζιου «Game of Thrones», ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί. Θεωρεί ότι ελέγχει το παιχνίδι και αμφισβητεί την ικανότητα και δυνατότητα των διαφόρων κεντρικών βουλευτών να κινηθούν με αίτημα την αλλαγή ηγεσίας. Οργανώνει την επίθεσή του μέσω των προσυνδιασκέψεων και της Εθνικής Συνδιάσκεψης, όπου και θα παρουσιάσει το αφήγημά του και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ελπίζοντας σε ολική επαναφορά της ΝΔ και του ίδιου.

 

Ρεπορτάζ: Άρης Ραβανός

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement