Σωματείο Ασκληπιείου: "Ούτε πόντος λιγότερος από το νοσοκομείο!"

Σωματείο Ασκληπιείου: «Ούτε πόντος λιγότερος από το νοσοκομείο!»

Ένα ηχηρό “όχι” στα σχέδια της δημοτικής αρχής να τροποποιήσει το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Βούλας στην περιοχή του Ασκληπιείου, συρρικνώνοντας το νοσοκομείο, είπαν οι εργαζόμενοι σε αυτό με Γενική τους Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017.

Με απόφασή τους, δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Κωνσταντέλλου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όταν συζητηθεί το θέμα αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο.

Παράλληλα, το Σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και με τον ίδιο τον Δήμαρχο των 3Β, για να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του. Την ίδια στιγμή, ήδη μελετά την κατάθεση ένστασης για την Τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής.

Μιλώντας στον “Παλμό”, η πρόεδρος του Σωματείου, Δέσποινα Τοσονίδου, υπογράμμισε ότι “δεν έχει ξανακουστεί Δήμαρχος να μικραίνει νοσοκομείο στη χώρα μας”.

Κατά την ίδια και κατά την πλειοψηφία των εργαζομένων, η επιλογή αυτή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, με την πρόταση τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου που ήδη βρίσκεται στη φάση δημόσιας διαβούλευσης, δεν δικαιολογείται από κάποια πρόθεσή του για μια απλή τοπική διευθέτηση εκκρεμοτήτων.

Αντίθετα, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Δήμαρχος επικαλείται προσχηματικά την “εφαρμογή της νομιμότητας” προκειμένου να δρομολογήσει ευρύτερες αλλαγές στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το Ασκληπιείο, συνδεδεμένες με τη συνολική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από επιχειρηματικούς ομίλους.

“Εκτελεί υπηρεσία ο Δήμαρχος”, σύμφωνα με την Δέσποινα Τοσονίδου.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η συρρίκνωση του οικοπέδου που σήμερα φιλοξενεί το Ασκληπιείο μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα για μια ριζική αλλαγή της υφιστάμενης παραχώρησης του χώρου στο ΕΣΥ από τον ιδιοκτήτη του, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Για το λόγο αυτό το Σωματείο ετοιμάζεται για “μια μάχη πολλών μηνών, ίσως και ετών”, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν τα μέλη του.

Να σημειωθεί ότι επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινό, ζητώντας την άποψή για την υπόθεση, όμως η απάντηση ακόμη …αναμένεται.

“Υπέρ του Ασκληπιείου” ο Ψαλλίδας

Ενδιαφέρον έχει ότι η υπεράσπιση της ακεραιότητας του Νοσοκομείου συσπειρώνει σύσσωμη την οικογένειά του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ορθοπεδικός του Ασκληπιείου που είναι παράλληλα και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως στέλεχος της παράταξης του Δημάρχου, Νίκος Ψαλλίδας, με παρουσία και ομιλία του κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Σωματείου δήλωσε “υπέρ του Ασκληπιείου”.

Ο Νίκος Ψαλλίδας τόνισε ότι “το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει δημόσιο και έχει ανάγκη αναβάθμισης”, διαχωρίζοντας τη θέση του από την πρόταση της δημοτικής αρχής, την οποία πιθανότατα θα καταψηφίσει όταν και αν έρθει, ως έχει σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση

Μεταξύ άλλων, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναφέρει:

“Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν επιτρέπουμε να παραχωρηθεί ούτε πόντος από το Νοσοκομείο μας. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να εγκαταλείψει τα όποια σχέδιά του. Καλούμε τον Ε.Ε.Σ. να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες μεταβίβασης του οικοπέδου στο Δημόσιο, ώστε να διασφαλισθεί εμπράκτως το μέλλον του Ασκληπιείου ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο.

Καλούμε τον λαό των Νοτίων Προαστίων, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νότιου Τομέα, τα Σωματεία, τα Κοινωνικά κινήματα, να συστρατευτούν στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας και συγκροτούμε ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για τον σκοπό αυτό. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη μαζική μας συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΒΒΒ, όποτε αυτό συνεδριάσει”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 29 Απριλίου 2017)