Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Προϋπολογισμός ευρείας αποδοχής σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Έσπασε τα πολιτικά σύνορα της πλειοψηφούσας παράταξης και υπερψηφίστηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης ο Προϋπολογισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το 2016, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Καύχημα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είναι το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε και ψηφίστηκε πριν το τέλος του 2015, κάτι που θα επιτρέψει την εκτέλεσή του αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους. Διοικητικές αδυναμίες και αντικειμενικοί περιορισμοί τις προηγούμενες χρονιές οδηγούσαν τον Δήμο των 3Β να ψηφίζει Προϋπολογισμό ακόμη και μήνα Μάρτιο…

Το ύψος του Προϋπολογισμού για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φτάνει τα 65,069 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό του 2015. [Δείτε ολόκληρο τον Προϋπολογισμό].

Ο δημότης …αιμοδότης

Από τα συνολικά έσοδα του Δήμου, το μακράν μεγαλύτερο μερίδιο προέρχεται από τα δημοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας και φωτισμού), που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς τα 12 εκατομμύρια ευρώ, αν προσθέσει κανείς τα έσοδα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έσοδα από τα κοιμητήρια και τα λοιπά τέλη και δικαιώματα που εισπράττει ο Δήμος από τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Για το νέο έτος δεν προβλέπονται έσοδα από εκποίηση κινητής ή ακίνητης περιουσίας του Δήμου, σε αντίθεση με το 2015 έτος κατά το οποίο εισπράχθηκαν 2,178 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την πηγή (προσκύρωση οικοπεδικής έκταση στο Καβούρι από την οικογένεια Λάτση).

24 εκατ. “φέσια”

Κρίσιμο στοιχείο που λέει πολλά για τη συνολική κατάσταση της περιοχής και της χώρας είναι το γεγονός ότι ένα ποσό 24,463 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές τρίτων προς τον Δήμο θεωρείται απολύτως επισφαλές και μολονότι πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ο νόμος απαγορεύει στον Δήμο να το αντιστοιχίσει με κάποια δαπάνη.

Το στοιχείο αυτό σχολίασε επικριτικά κατά τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Δαβάκης, τονίζοντας ότι το ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με το 2015 κατά 1 εκατομμύριο ευρώ και αφορά πολεοδομικά και άλλα πρόστιμα που ο Δήμος αδυνατεί να εισπράξει.

2 εκατ. σε αναλώσιμα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και στοιχεία από τις δαπάνες που προγραμματίζει ο Δήμος για το 2016. Για αμοιβές και έξοδα προσωπικού προϋπολογίζονται 8,859 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για αμοιβές αιρετών και τρίτων προβλέπεται ποσό 1,030 εκατομμυρίων. Σε δάνεια που έχει συνάψει ο Δήμος θα δαπανηθούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προμήθεια αναλωσίμων θα κοστίσει φέτος 2,157 εκατομμύρια έναντι 1,902 πέρσι.

Στον τομέα των επενδύσεων, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα δαπανήσει 5,181 εκατομμύρια ευρώ για έργα και 1,370 εκατομμύρια για μελέτες. Από το σύνολο των δράσεων που χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός, η πλέον δαπανηρή είναι η μισθοδοσία του προσωπικού και ακολουθεί η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός (6,375 εκατ.) αλλά και τα τεχνικά έργα με τις συντηρήσεις (5,715 εκατ.).

Προτεραιότητα στη Βάρη

Χαρακτηριστική των τοπικών προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής για τη νέα χρονιά είναι κατανομή των δαπανών ανά δημοτική ενότητα. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επισήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στην απεικόνιση αυτή του προϋπολογισμού (επενδυτικές δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά μία εκ των δημοτικών κοινοτήτων) δεν εμφανίζονται τα λεγόμενα “διερχόμενα”, που συνιστούν έσοδα και δαπάνες που δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο η εικόνα που δίνουν οι αριθμοί είναι παραπάνω από εύγλωττη: Η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε δράσεις που θα γίνουν στη Βάρη, αξίας 1,435 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Βούλα με δαπάνες ύψους 639.200 ευρώ. Και τελευταία έρχεται η Βουλιαγμένη, με δαπάνες ύψους 192.000 ευρώ.

Παχυλά έξοδα παράστασης

Αρκετές απορίες δημιούργησε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόβλεψη για ένα σεβαστό ποσό που μοιράζονται οι αξιωματούχοι της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται δαπάνη 112.512 ευρώ (όπως και πέρσι) με την αιτιολογία “έξοδα παράστασης Δημάρχου ή προέδρου κοινότητας, αντιδημάρχου και προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου”. Επίσης, οι πρόεδροι των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων αναμένεται να λάβουν ποσό 16.200 ευρώ ως “έξοδα κίνησης”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πάντως, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του Διονύση Κοντονή είπε πως δεν θα εισπράξει ούτε ευρώ από όσους πόρους προβλέπονται εκτός της αντιμισθίας του. Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, οι μηνιαίες αποδοχές του Δημάρχου ανέρχονται σήμερα σε 2.448 ευρώ.

Στα δύο η ΑΚΙΒΒΒ

sina-mariaΕκπλήξεις επιφύλασσε η ψηφοφορία του Προϋπολογισμού, μιας και καταγράφηκε μια άνευ προηγουμένου διχογνωμία της Ανεξάρτητης Κίνησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, της μείζονος δηλαδή μειοψηφίας του Σπύρου Πανά. Αρχηγού απόντος, η Μαρία Σίνα πήρε το λόγο και ψηφίζοντας “υπέρ” τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής βρίσκεται “στην ίδια κατεύθυνση” με το πρόγραμμα του συνδυασμού της ενώ τόνισε: “Πιστεύω πως και ο Σπύρος Πανάς, αν ήταν εδώ, θα το ψήφιζε”.

Από τους υπόλοιπους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, ο Λευτέρης Αργυρουδάκης ψήφισε επίσης “υπέρ”, ενώ οι Δημήτρης Κιούκης, Διονύσης Κοντονής και Δημήτρης Μπελετσιώτης ψήφισαν “λευκό”.

“Όχι” ψήφισαν Δημήτρης Δαβάκης και Θάνος Ματόπουλος.

“Υπέρ” με αιχμές ο Δόγκας

dogkas-dimosthenisΟ επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης Δημοσθένης Δόγκας υπερψήφισε, υπενθυμίζοντας τις 7 μελέτες που παρακάμπτοντας τον νόμο 3316/2005 η διοίκηση Κωνσταντέλλου ανέθεσε σε χορηγούς που μέχρι σήμερα είναι ανώνυμοι.

Τόνισε στο μικρόφωνο:

Το θέμα της απένταξης κρίσιμων μελετών του Δήμου από τον Προϋπολογισμό με την παράλληλη ανάθεσή τους σε ανώνυμους μέχρι στιγμής χορηγούς ευαισθητοποιεί πολύ εμένα προσωπικά αλλά και την παράταξή μας. Ήταν πολιτική επιλογή να προχωρήσει η δημοτική αρχή γρήγορα, αλλά όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του, ο χειρισμός αυτός μπορεί να κρύβει και λάθη.

Θα ψηφίσω “υπέρ” στον Προϋπολογισμό, αλλά σας καθιστώ κύριε Δήμαρχε προσωπικά υπεύθυνο σε περίπτωση που οι μελέτες αυτές αποκλίνουν από το συμφέρον των τριών πόλεων ή σε περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ονόματα των χορηγών όπως προβλέπεται. Τότε θα πρέπει να υποβληθούν οι μελέτες αυτές στην Περιφέρεια για έγκριση.

Είμαστε θετικά διακείμενοι στις προσπάθειες που προωθούν το καλό του τόπου αλλά οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή από τυχόν παγίδες και αστοχίες”.

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 20 Νοεμβρίου 2015]

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement