Connect with us

Hi, what are you looking for?

Η Φάρμα των ζώων

ΕΚΠΑΖ: Πτήση ελευθερίας για 9 πληγωμένους γύπες

Ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό απελευθέρωση θεραπευμένων άγριων πτηνών που έχει καταγραφεί.

Εννέα γύπες έκαναν το μακρύ ταξίδι από την Αίγινα στην Κρήτη για να αναπνεύσουν ξανά τον αέρα της ελευθερίας στα υψώματα του όρους Γιούχτας που ορθώνεται επιβλητικά πάνω από το Ηράκλειο. Αφού εντοπίστηκαν πληγωμένοι στην Κρήτη, πέρασαν μήνες στο θεραπευτήριο του Ελληνικού Κέντρου Προστασίας Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), που εδρεύει στην Αίγινα και ειδικεύεται στη θεραπεία και αποκατάσταση πληγωμένων άγριων πουλιών.

Η επιλογή της ημέρας για την απελευθέρωση δεν ήταν τυχαία: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016. Ένα μήνυμα για τη διατήρηση και την προστασία της άγριας ζωής, που έχει ανάγκη όσο ποτέ ένα φυσικό περιβάλλον για να “αναπνεύσει” και να επιβιώσει, απρόσβλητη από το κύμα της ανθρώπινης ανάπτυξης που όλες αυτές τις δεκαετίες έχει περιορίσει δραματικά τον ζωτικό της χώρο ειδικά στη χώρα μας.

Από την Αίγινα στην Κρήτη

Το ταξίδι των πτηνών ήταν μακρύ. Σε ειδικά ευρύχωρα κλουβιά ταξίδεψαν από την Αίγινα στον Πειραιά από όπου πήραν το πλοίο για Ηράκλειο. Από το Λιμάνι του Ηρακλείου όχημα του Δήμου Ηρακλείου ανέβασε τους γύπες στο σημείο Χοστό Νερό, στο όρος Γιούχτας.

img_7512

Τα έξοδα του ταξιδιού και της αποστολής ήταν χορηγία της οικογένειας του Δημοσθένη Δόγκα, δημοτικού συμβούλου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που ακολούθησε τα πτηνά από τον Πειραιά ως τα πρώτα τους φτερουγίσματα στον καθαρό κρητικό ουρανό.

Παρών στην εκδήλωση απελευθέρωσης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πέτρος Ινιωτάκης που έθεσε την απελευθέρωση υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδήλωση βέβαια έγινε με την άδεια και υπό την επίβλεψη του τοπικού Δασαρχείου που είχε και τον πρώτο λόγο.

img_7505

Ήταν μια πραγματική γιορτή του περιβάλλοντος, την οποία μοιράστηκαν δεκάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Κρήτης, που με κάθε διαθέσιμο μέσο πήραν τον ανηφορικό δρόμο για το ύψωμα του βουνού όπου είχε δοθεί το ραντεβού με την ελευθερία.

Το σημείο άλλωστε Χοστό Νερό είναι γνωστό στην περιοχή διότι χρησιμεύει ως ταΐστρα για γύπες. Μια άγραφη οδηγία στην περιοχή λέει πως όποιο ζώο αποβιώνει, καλό είναι να μεταφέρεται εκεί ώστε να γίνει τροφή για τους γύπες. Κουφάρια αλόγων, προβάτων και άλλων ζώων διασκορπισμένα παντού θυμίζουν με ένα κάπως μακάβριο τρόπο τον διατροφικό κύκλο της άγριας ζωής που κινδυνεύει να σπάσει.

Μια δεύτερη ευκαιρία

Πάρα πολλές οικογένειες και λάτρεις της φύσης πλαισίωσαν τους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ που πολύ προσεκτικά άνοιξαν τα κλουβιά δίνοντας στα θεραπευμένα πουλιά μια πρώτη ώθηση. Αγέρωχοι γύπες άπλωσαν με δύναμη τα φτερά τους στο διάδρομο που είχε ανοιχτεί, κατορθώνοντας με κάποια δυσκολία να πάρουν ύψος. Έπειτα με σύμμαχο τον άνεμο έμειναν για ώρες ψηλά σχίζοντας τον ουρανό και κυκλώνοντας με ανοιχτά φτερά το σημείο της απελευθέρωσης.

img_7525

Μικροί και μεγάλοι θεατές με κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές απαθανάτισαν όλες τις συγκινητικές στιγμές, που έκαναν πολλούς να δακρύσουν, καθώς τα ογκώδη αυτά ζώα μετά από πολύ κόπο και αφοσίωση από τους εθελοντές της Αίγινας είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Οι περισσότεροι γύπες προέρχονται από την Ιεράπετρα, όπου πέφτουν θύματα της εντατικής αγροτικής εκμετάλλευσης. Είναι η παράπλευρη απώλεια της αλόγιστης χρήσης ποντικοφαρμάκων και άλλων δηλητηρίων που καταναλώνουν τα ζώα των αγρών. Τα νεκρά αυτά ζώα γίνονται έπειτα η φαρμακωμένη τροφή για τους γύπες.

Δυστυχώς, πολύ λίγοι ακούν τις συμβουλές του ΕΚΠΑΖ προς τους αγρότες, που προτείνει εναλλακτικούς τρόπους απαλλαγής από τα τρωκτικά, ώστε να μην σπάει η οικολογική αλυσίδα. Για παράδειγμα, οι οικολόγοι προτείνουν μη τοξικά υλικά για την απομάκρυνση των τρωκτικών, ενώ τονίζουν ότι αν αφήνονταν τα γεράκια ανενόχλητα στους ουρανούς, θα εξόντωναν για να τραφούν εκατοντάδες αρουραίους και όχι μόνο.

Η Ιεράπετρα που ακόμη είναι γεμάτη από φόλες είναι απαγορευμένος πλέον χώρος για γύπες, εξ ου και η απελευθέρωση έγινε σε άλλο νομό.

Άλλα πουλιά απλώς εξαντλούνται από την έλλειψη τροφής και νερού, μιας και ο φυσικός χώρος όπου μπορούν να κάνουν σπίτι τους διαρκώς στενεύει, καθώς οι εκτάσεις της υπαίθρου καθαρίζονται για να γίνουν καλλιεργήσιμες. Και υπάρχουν βέβαια και τα πτηνά που πέφτουν θύματα των κυνηγών και των ανθρώπων της υπαίθρου που από έλλειψη πληροφόρησης πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γύπες απειλούν τα ζώα τους.

Το ΕΚΠΑΖ

Μια μεγάλη εθελοντική αλυσίδα οδηγεί όσους γύπες επιβιώσουν από αυτές τις περιπέτειες στο ΕΚΠΑΖ. Εκεί τον πρώτο λόγο στην περίθαλψή τους έχει ο ιδρυτής του Κέντρου, Γιάννης Πουλόπουλος, που από τα φοιτητικά του χρόνια έχει αφοσιωθεί στην προστασία των άγριων πτηνών.

poulopoulos

Στόχος του κέντρου και των αφοσιωμένων εθελοντών του που έχουν στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο, είναι η επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον όπου θα πρέπει να ζήσουν σε άγρια κατάσταση. Πολύ τακτικά λοιπόν λαμβάνουν χώρα τέτοιες απελευθερώσεις.

Μόνο μέσα στον Μάιο είχε προηγηθεί η απελευθέρωση 22 πελαργών και άλλων άγριων ζώων, όπως αλεπούδες, στη Βόρεια Ελλάδα, η απελευθέρωση δύο λαγών στην Κρήτη, ενός σπάνιου ερωδιού στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.

Τι γίνεται όμως με όσα ζώα αδυνατούν λόγω αναπηριών ή άλλων προβλημάτων να επανενταχθούν; Διατηρούνται εφ’ όρου ζωής στο κέντρο της Αίγινας.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του ΕΚΠΑΖ, “συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης με την αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία παρέχουν απελευθερώσιμους απογόνους”.

Ένα έργο που χρειάζεται προβολή, ανάδειξη και φυσικά ενίσχυση

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement