Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Σπουδές με προοπτική στο Επαγγελματικό Λύκειο Βάρης

Του Κωνσταντίνου Σύρου*

Επιτυχίες σημείωσαν φέτος οι σπουδαστές του 1ου ΕΠΑΛ Βάρης, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2016.

Οι μαθητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μόρια ώστε να εισάγονται σε ΤΕΙ όπως Πληροφορικής Πειραιά, Αυτοματισμού Πειραιά – Χαλκίδας, Διοίκησης Επιχειρήσεων Παιραιά Αθήνας, Λογιστικής Πειραιά, Μηχ. Υπολογιστών Πειραιά, Αυτοματισμού Πειραιά, Αισθητικής Αθήνας, Προσχολικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, Τεχνολογίας Τροφίμων Αθήνας, Οινολογίας Αθήνας, Δημόσιας Υγείας Αθήνας, Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας – Νοσηλευτικής Πάτρας και άλλες σχολές.

Το 1ο ΕΠΑΛ Βάρης είναι το μοναδικό επαγγελματικό λύκειο στην περιοχή του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης.

nosi3Οι μαθητές μπορούν να σπουδάσουν σύγχρονες ειδικότητες όπως  νοσηλευτές, τεχνικοί δικτύων Η/Υ, τεχνικοί τροφίμων και ποτών, ψυκτικοί, υπάλληλοι διοίκησης και τουριστικών Επιχειρήσεων.

Βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή της Βάρης με καλαίσθητο περιβάλλον φυσικού κάλλους ανάμεσα σε παρτέρια με λουλούδια, δένδρα, τα οποία περιποιούνται οι μαθητές του  γεωπονικού τομέα!

Το σχολείο διαθέτει 4 σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής, δύο εργαστήρια ψύξης και μηχανολογίας, θερμοκήπιο και εργαστήριο γεωπονίας.

Στο 1 ΕΠΑΛ Βάρης σπουδάζουν νέοι και νέες από όλη σχεδόν την Ανατολική Αττική (Σαρωνίδα, Αγ. Μαρίνα, Λαγονήσι, Καλύβια, Βούλα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη κ.λπ.).

salad-team1

Οι τελειόφοιτοι στο 1 ΕΠΑΛ Βάρης λαμβάνουν το εθνικό Απολυτήριο όπως ακριβώς και με τα άλλα Λύκεια.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ταυτόχρονα  εξασφαλίζουν μια θέση στην αγορά εργασίας αφού αποκτούν Πτυχίο ειδίκευσης και μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Έτσι σε τρία χρόνια ο νέος έχει και Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο ειδίκευσης.

mhxano6Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Πτυχίο του ΕΠΑΛ είναι ανώτερο κι από αυτό των ΙΕΚ.

Η αλήθεια είναι ότι οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ μπορούν να εισάγονται σε τεχνολογικά ιδρύματα με λιγότερα μόρια από ότι οι μαθητές των Γενικών Λυκείων. Αυτό συνεπάγεται βέβαια για την οικογένεια, λιγότερα χρήματα σε φροντιστήρια και λιγότερο άγχος.

Ενδεικτικά ένας μαθητής με μέσο όρο «13» μπορεί με συστηματικό διάβασμα στη Β και Γ τάξη ΕΠΑΛ να επιτύχει μια σχολή της Αθήνας με άνεση!

Από φέτος μάλιστα το Υπουργείο δίνει το δικαίωμα στους μαθητές της Γ τάξης ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε ανώτατες – πανεπιστημιακές σχολές.

Δυστυχώς, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τις σημαντικές αυτές προοπτικές που έχουν τα ΕΠΑΛ και ωθούν τα παιδιά τους σε Γενικά Λύκεια, χωρίς τις δυνατότητες που απαιτούνται για την πορεία τους εκεί. Έτσι οι μαθητές κυριολεκτικά υποφέρουν σε ένα τέτοιο αγώνα και τελικά αποτυγχάνουν ή ακόμη επιστρέφουν μετά από ένα χρόνο στο ΕΠΑΛ!

mhxano4Οι καθηγητές που διδάσκουν στο επαγγελματικό Λύκειο της Βάρης έχουν την εμπειρία αλλά και την παιδαγωγική κατάρτιση ώστε να διαχειρίζονται την πρόοδο και τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή. Σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλλουν των καθηκόντων τους και λειτουργούν ως γονείς, αναλαμβάνοντας τη στήριξη του μαθητή κυρίως στην προσπάθειά του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα και δραστηριότητες αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αθλητικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδρομές, όπως σε κάθε άλλο σχολείο.

Πολύ σημαντικό βέβαια και το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα για σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας του μαθητή. Στο ΕΠΑΛ Βάρης υπάρχει σχολικό πούλμαν το οποίο μεταφέρει τους μαθητές από και προς το σπίτι τους. Έτσι ο μαθητής δεν καθυστερεί, δεν είναι εκτεθειμένος σε καιρικές συνθήκες και κυρίως οι γονείς δεν επιβαρύνονται με τη μεταφορά του, κερδίζοντας έτσι χρόνο για να εκπληρώσουν τις επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις αλλά και χρήμα από την κατανάλωση καυσίμων για επιπλέον διαδρομές.

frefo1Σε κάθε περίπτωση καλό είναι οι γονείς πριν εγγράφουν το παιδί τους σε κάποιο Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ, να ενημερώνονται πλήρως για τις σπουδές του και να αποφεύγονται ταλαιπωρίες του μαθητή και της οικογένειας.

* Ο Κωνσταντίνος Σύρος είναι Καθηγητής Θεολόγος, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας