Μοιραστείτε το
Μία κεντρική παρέλαση σε κάθε εθνική γιορτή εκ περιτροπής στις τρεις δημοτικές ενότητες θα γίνεται στο εξής, μετά από απόφαση της διοίκησης Κωνσταντέλλου στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η απόφαση θα εφαρμοστεί από την προσεχή εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2014, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους διευθυντές σχολείων της περιοχής κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης εργασίας στο Δημαρχείο. Δεν έγινε πάντως γνωστό από ποια πόλη θα ξεκινήσει η ενιαία παρέλαση.
Μέχρι σήμερα, από το 2011 που ξεκίνησε την ενιαία του πορεία ο Δήμος των τριών “Β”, οι παρελάσεις ακολουθούσαν το τυπικό και το έθιμο να γίνονται μία σε κάθε πόλη, τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.
Κάποιοι μίλησαν για το μεγάλο κόστος των στολισμών και των ηχητικών εγκαταστάσεων, άλλοι πάλι για την ανάγκη να φαίνεται και σε αυτό το επίπεδο ενιαίος ο Δήμος.
Δεν έλειψαν και τα …περίεργα, να προγραμματίζονται οι ώρες έναρξης των παρελάσεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι “επίσημοι”, δηλαδή οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και ο εκάστοτε δήμαρχος να είναι σε θέση να προλάβουν και τις τρεις παρελάσεις, από τη θέση βεβαίως της εξέδρας.
Εύλογες είναι οι παραπάνω ενστάσεις, ωστόσο μια σειρά παραγόντων συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για λάθος απόφαση.
- Πρώτον, η διοικητική ενότητα που έφερε ο “Καλλικράτης” το 2010 λόγω της τότε κυβερνητικής πολιτικής περί αποκέντρωσης επουδενί δεν φέρνει την ισοπέδωση των τοπικών χαρακτηριστικών που διατηρούν σε πολλά επίπεδα οι τρεις πόλεις. [Βλ. εδώ μια άποψη για ένα ενιαίο όνομα]
- Δεύτερον, η ενιαία παρέλαση θα περιορίσει αναγκαστικά τους συμμετέχοντες, ενώ οι τρεις μικρές παρελάσεις έδιναν χώρο σε όλους, μαθητές και συλλόγους.
- Τρίτον, θα περιοριστεί στο ένα τρίτο του Δήμου κάθε φορά η αυξημένη τοπική κίνηση της ημέρας που έδινε μια “ανάσα” στους καταστηματάρχες των κεντρικών οδών.
Ιλντα Δαβλακη
10 Οκτωβρίου 2014 at 6:47 μμ
Το βρίσκω πολύ σωστό το μέτρο αυτό! Έχουμε χορτάσει (τουλάχιστον στη Βουλιαγμένη). από παρελάσεις τουλάχιστον αστείες και χωρίς κανένα σεβασμό σε τίποτα! Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο θα βλέπουμε τουλάχιστον μια αξιοπρεπή παρέλαση από αυτά τα παιδιά και σωματεία που μπορούν να δούν τα πράγματα με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει!!!!
Γιώργος Λαουτάρης
11 Οκτωβρίου 2014 at 7:08 μμ
Η παρέλαση είναι πάντοτε προαιρετική δραστηριότητα και συμμετέχουν μόνο όσοι το θέλουν. Επομένως θα είναι δύσκολη η επιλογή που αναφέρετε.
Άκης Α,
10 Οκτωβρίου 2014 at 10:04 μμ
Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη είναι μια τεχνητή συγκόλληση αλλά στο όνομα της σταθερότητας την αποδεχόμαστε. Άλλο δήμαρχο άλλωστε ψηφίσαμε στη Βουλιαγμένη μην ξεχνάμε και άλλον μας φόρεσε για τρεις ψήφους ο Καλλικράτης. Τώρα το μέτρο θυμίζει Ολυμπιακούς αγώνες…. Μια φορά παρέλαση στην πόλη μας κάθε τρία χρόνια αλλιώς πρέπει να πάω να δω το παιδί μου στη Βούλα. Δεν μου αρέσει καθόλου από την άλλη καταλαβαίνω την ανάγκη γι α εξορθολογισμό των οικονομικών αλλά θα προτιμούσα να το ρωτούσε ο κύριος Κωνσταντέλλος όπως με το όνομα και όχι να μας το παρουσιάσει ως ειλημμένη απόφαση χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.. Οψόμεθα.
Στάθης Δημόπουλος
11 Οκτωβρίου 2014 at 1:17 μμ
Πολύ ΣΩΣΤΟ το μέτρο αυτό, αρκεί να μην υποκείψουν στις πιέσεις και το πάρουν πίσω…
Ας γίνει “κλήρωση” για την πρώτη, και δεύτερη φορά και μετά …κυκλικά…
Νικος Βουλιαγμενη
12 Οκτωβρίου 2014 at 2:39 μμ
Άρχισαν τα καραγκιοζιλίκια……Αποφασίζουμε και διαταζουμε κύριε Κωνσταντελο;;;;;
Αγάθιος
13 Οκτωβρίου 2014 at 4:13 μμ
προσπαθείστε όταν συζητάτε για θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες των 3Β να μην είστε τόσο προκατειλημένος και ατομιστής. Και γενικά σεβαστείτε… !!!
Kimon Gikas
13 Οκτωβρίου 2014 at 1:16 πμ
Το ζήτημα είναι γενικότερο. Είναι αν θέλουμε με την καρδιά μας να είμαστε από εδώ και στο εξής μια ενιαία, αγαπημένη και ζωντανή πόλη, ή μια κουρελού τεχνητά (και προσωρινά;) συγκολλημένη, όπως λέει ο φίλος μας κ. Άκης από την αριστοκρατική Βουλιαγμένη, η οποία προφανώς θέλει να το παίξει η σνομπαρία της πόλης. :(
Αν ισχύει το πρώτο, όπως θέλουμε οι περισσότεροι σ΄ αυτή την πόλη, τότε αυτονόητα θα γίνεται μία παρέλαση. Τι αστειότητες είναι αυτές να γίνεται χωριστά για κάθε γειτονιά; Εδώ ολόκληρη Αθήνα και γίνεται μία – δεν γίνεται άλλη στο Παγκράτι και άλλη στην Κυψέλη!
Και μια που έκανα την παρέμβαση, άντε κύριε Δήμαρχε να τελειώνουμε και με την ενιαία ονομασία της πόλης, να φύγει αυτό το όνομα της κουρελούς, που το κράτησαν εξ επίτηδες οι δύο διαδοχικοί τύραννοι από τη Βουλιαγμένη, για να σηματοδοτεί το προσωρινό της συγκόλλησης με τον Καλλικράτη.
Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 5 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ !
Γιώργος Λαουτάρης
13 Οκτωβρίου 2014 at 11:44 πμ
Η τοποθέτησή σας με τόσο τοπικιστικούς όρους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (που κυριάρχησαν και προεκλογικά) δείχνει ακριβώς ότι κάποιοι μιλούν για ενοποίηση με όρους επιβολής, κάτι που απέχει πολύ από ένα πνεύμα ομόνοιας.
Αγάθιος
13 Οκτωβρίου 2014 at 4:40 μμ
αν δεν είσασταν τόσο προκατειλημμένος θα βλέπατε πολλές αλήθειες στην τοποθέτηση του κυρίου Γκίκα… εύχομαι κάποια στιγμή να αποβάλετε τις τοπικιστικές εμμονές σας…
Επιτρόπου Θωμάς
15 Οκτωβρίου 2014 at 12:39 πμ
Ήρεμα κ. ΚΙΜΩΝΑ μας………. σε λίγο θα πάρετε το τουφέκι!!!!!! Το ψαροντούφεκο αρμόζει (πανέμορφη ΒΑΡΚΙΖΑ) γαρ.
Kimon Gikas
13 Οκτωβρίου 2014 at 1:20 πμ
Και μια κι εγώ είμαι από την πανέμορφη Βάρκιζα, υπενθυμίζω ότι αυτή η πόλη δεν είναι «3Β», αλλά «4Β»! Και ο Δήμος αυτός που συστήθηκε με τον Καλλικράτη είναι η ιστορική Κοινότητα ΒΑΡΗΣ, που υπήρχε, διαιρέθηκε και ξαναενώθηκε. Η γενική ονομασία «ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ» θα ήταν η πιο δίκαια και ιστορικά τεκμηριωμένη.
Αγάθιος
13 Οκτωβρίου 2014 at 4:45 μμ
χαίρομαι ιδιαιτέρως που ανακινεί κάποιος το θέμα της ονοματοδοσίας του Δήμου μας.
Θανος
13 Οκτωβρίου 2014 at 3:46 μμ
Απαραδεκτος!!!!Σε μια εποχη που τα πάντα καταστρατηγουνται και ”λεηλατούνται” περίμενα από ενα μορφωμένο άνθρωπο και ενα πολίτη που σέβεται τη χώρα του να μην διαλύει ένα θεσμό χρόνων που κρατάει ζωντανή την Εθνική μας ενότητα και κληρονομια !ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ
Επιτρόπου Θωμάς
15 Οκτωβρίου 2014 at 12:32 πμ
Πολλά σχόλεια και αποφάσεις,χρήμα στο κενό για Φανφάρες προβολής τοπικών Παραγωντίσκων.
Το #έθιμο# των παρελάσεων , ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ, κακό *κιτς*, για να δούμε τη Φαιδρή μόνο όψη των παρελάσεων.
Γιατί η κοινωνική-πολιτική διάσταση έχει ανανληθεί τόσο, που ότι και να πει κανείς πλέον, γίνεται γραφικός.!
Ωσάν ΠΑΡΕΛΑΣΗ.