To μοντέρνο κτίριο στη Βούλα που εμπνέεται από τις ιαπωνικές Παγόδες

To μοντέρνο κτίριο στη Βούλα που εμπνέεται από τις ιαπωνικές Παγόδες

του Θανάση Χαραμή από το lifo

 

Το ρηξικέλευθο και τολμηρό αυτό πρότζεκτ εκπροσωπεί τη σύγχρονη τάση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας που εκφράζεται με ελεύθερες φόρμες και εντυπωσιακό σχεδιασμό. Με την ολοκλήρωσή του στη περιοχή της Βούλας αναμένεται σίγουρα να αποτελέσει ένα ξεχωριστό τοπόσημο στον αστικό ιστό της περιοχής και να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίρια.

Το κτίριο διαμερισμάτων «h34» χωροθετείται σε ένα οικόπεδο οκτακοσίων τετραγωνικών μέτρων στην Αττική, στην περιοχή της Βούλας, σε απόσταση μόλις ογδόντα μέτρων από την ακτογραμμή.   Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει επιρροές από την παραδοσιακή ασιατική αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα από την τυπολογία της ιαπωνικής παγόδας, το επιβλητικό, πολυεπίπεδο, θρησκευτικό οικοδόμημα που βρίσκεται διάσπαρτο στην Ασία.   Έτσι, μέσο ενός αφαιρετικού μετασχηματισμού και αποδόμησης της φόρμας της συγκεκριμένης τυπολογίας, το κτίριο επανασυντέθηκε από το «314 Architecture Studio» με γνώμονα τις προγραμματικές, συνθετικές και οικολογικές παραμέτρους. Στοιχεία της γλώσσας αυτής όπως, οι ιαπωνικές λίμνες και η φύτευση παραδοσιακών ασιατικών δέντρων (κόκκινο σφένδαμο), εφαρμόζονται στην αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Τρία οροφοδιαμερίσματα με το τελευταίο να κάνει χρήση του roof garden και μιας πισίνας, και μιας ισόγειας διώροφης κατοικίας με αποκλειστική χρήση του περιβάλλοντος κήπου και της δεύτερης πισίνας.   Σύμφωνα με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, λεπτές μεταλλικές βέργες με αναφορά στα μαύρα bamboo, λειτουργούν ως σκίαστρα τα οποία προστατεύουν το κτίριο από τη θερμότητα, χωρίς όμως να κρύβουν τη θέαση, παρέχοντας παράλληλα την απαιτούμενη ιδιωτικότητα στους χρήστες. Τέλος, υψηλών προδιαγραφών μονωτικά συστήματα, ηλιακοί συλλέκτες και φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας, συμβάλουν στην δημιουργία μιας οικονομικής ενεργειακής διαχείρισης της κατοικίας και στον χαρακτηρισμό της ως κτίριο Α+ ενεργειακής κλάσης.   To πρότζεκτ αυτό αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή του γραφείου «314 Architecture Studio» στην 5η Μπιενάλε Ελλήνων αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη το 2016. Το «h34» βρίσκεται σε φάση κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.