Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Το success story της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας

Σημαντικά συμπεράσματα για τις τεράστιες δυνατότητες του “εργαλείου” που ονομάζεται Δημοτική Αστυνομία φέρνει στο φως η δημοσιοποίηση του απολογισμού του Δήμου Αθηναίων στον τομέα αυτόν για το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Στην καθημερινή μάχη υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και του κοινόχρηστου χαρακτήρα του, αποδεικνύεται ότι η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας αν έχει τις ορθές εντολές μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τους κανόνες στη ζωή μιας πόλης.

Στον Δήμο Αθηναίων η Δημοτική Αστυνομία απασχολεί σήμερα 390 άτομα, παρουσιάζει όμως αποτελέσματα κατά πολύ σημαντικότερα σε σχέση με την κατάσταση προ της διάλυσής της, όταν στελεχωνόταν από τριπλάσιο αριθμό υπαλλήλων (1.134).

Στην πρωτεύουσα οι Δημοτικοί Αστυνομικοί ελέγχουν την παράνομη και την αντικοινωνική στάθμευση, επιτηρούν την ελεγχόμενη στάθμευση, παίρνουν πινακίδες, τοποθετούν “δαγκάνες” ακινητοποίησης σε οχήματα, αλλά δεν μένουν σε αυτά. Επιτηρούν εντατικά τους κοινόχρηστους χώρους και τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2016:

Για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών κόπηκαν περισσότερες από 57.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 55% αφορούσε αντικοινωνική στάθμευση σε πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια και ράμπες διευκόλυνσης στην πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Το 26% των παραβάσεων αφορά σε στάθμευση σε σημεία όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, το 22% στάθμευση σε πεζοδρόμιο, το 19% στάθμευση σε πεζόδρομο, το 14% σε ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), το 3% στάθμευση σε πλατεία, το 3% σε γωνίες, το 2% σε διπλή σειρά και 12% άλλου τύπου παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στον τομέα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, τον Ιανουάριο βεβαιώθηκαν 25.951 παραβάσεις. Αυτό έχει ανάλογο όφελος και για τα ταμεία του δήμου Αθηναίων, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο έχουν πουληθεί κάρτες στάθμευσης, αξίας 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, οι πινακίδες κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία, παρουσιάζουν ανοδική πορεία: τον Ιανουάριο 842, τον Φεβρουάριο 1.152, τον Μάρτιο1.248, τον Απρίλιο 1.298, τον Μάιο 1.324 και τον Ιούνιο 1.016. Το 62% των περιπτώσεων αφαίρεσης πινακίδων αφορούσε οχήματα που είχαν σταθμεύσει σε σημεία που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και το 34% σε παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους.

Από την ημέρα εφαρμογής του μέτρου με τις δαγκάνες, τοποθετούνται καθημερινώς από 2 έως 4 τροχοσφιγκτήρες σε οχήματα που επιδίδονται σε αντικοινωνική στάθμευση (ράμπες ΑΜΕΑ, πλατείες και πεζόδρομοι).

Το α’ εξάμηνο του 2016 εντάθηκαν οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ κ.α), Εμπορικά Καταστήματα και Περίπτερα, με έμφαση στην προστασία και το σεβασμό του δημόσιου χώρου.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και αυτοψίες σε περισσότερα από 2.100 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 750 έλεγχοι σε περίπτερα, 170 έλεγχοι σε Εμπορικά Καταστήματα και περισσότεροι από 850 έλεγχοι και αυτοψίες για παράνομες διαφημιστικές επιγραφές.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement