Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Πάρκο σκύλων και θερινό κινηματογράφο ζητά η Βούλα

Μια μεγάλη λίστα από προτεινόμενα έργα και παρεμβάσεις προς υλοποίηση από τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνέταξε στην τελευταία του συνεδρίαση το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βούλας. 

Από τις προτάσεις ξεχωρίζουν η θέση για “χωροθέτηση και διαμόρφωση ειδικού χώρου εντός κάποιων πάρκων για αποκλειστική χρήση των σκύλων”, ένα θέμα που απασχόλησε και παλιότερη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση.

Ένα αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις κατέθεσε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών μέσω του συμβούλου της, Μανώλη Βαρδαβά, το οποίο υιοθετήθηκε στο σύνολό του από το Συμβούλιο και ενσωματώθηκε στην απόφαση.

Στον δεύτερο αυτό κατάλογο θέσεων, ξεχωρίζει η πρόταση για δημιουργία θερινού κινηματογράφου στο πρώην κάμπινγκ, με το όνομα μάλιστα “Πλανήτης” εις ανάμνηση του παλιού σινεμά. Αλλά και η θέση ότι η ανάπλαση του πεζόδρομου της Βασιλέως Παύλου πρέπει να γίνει “με συναπόφαση Δήμου – Δημοτών μετά από ευρεία διαβούλευση και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων”.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» οι αποφάσεις των τοπικών Συμβουλίων είναι απλώς γνωμοδοτικές και τον τελευταίο λόγο ως προς την αποδοχή τους έχει το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά οι προτάσεις:

1. Ανάπλαση – επιδιόρθωση και επανακατασκευή όλων των πλακόστρωτων ζωνών των πεζοδρόμων της Βούλας, καθώς, το έδαφος είναι ανισομερές, χωρίς ενδεικτικά σημάδια αυξομειώσεων, με συνέπεια να προκαλούνται ατυχήματα πεζών, παιδιών που παίζουν και δεν διευκολύνεται η κυκλοφορία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

2. Τοποθέτηση δαπέδων ασφαλείας, ειδικών σημάνσεων προς την επιτρεπόμενη ή μή είσοδο κατοικιδίων ζώων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου σχετικά με τις παιδικές χαρές της ενότητας Βούλας.

3. Άμεση αντικατάσταση χλοοτάπητα γηπέδου Άρη Βούλας και παράλληλη ανακαίνιση αποδυτηρίων. Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για κατασκευή γηπέδου υποδομών, με διαστάσεις κατάλληλες για προπόνηση και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

4. Μελέτη κατασκευής προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια σχολεία της δημοτικής κοινότητας Βούλας με συντήρηση και ανακατασκευή όλων των υποδομών προς το σκοπό αυτό.

5. Ανακαίνιση – συντήρηση των δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων προς χρήση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

6. Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οργάνωση υποδομών για την προσφορά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: διδασκαλία ξένων γλωσσών, εργαστήρια καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, διδασκαλία χορού, αθλητισμός κ.λ.π).

7. Συντήρηση – στεγανοποίηση του κτηρίου του σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

8. Τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων ανακοινώσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης.

9. Ανακαίνιση μεταξύ άλλων της αίθουσας της Πνευματικής Εστίας με σκοπό την αξιοποίησή της για έκθεση έργων τέχνης, παρουσίαση βιβλίων, ημερίδες κλπ.

10. Επικαιροποιημένη Κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την Ενότητα Βούλας.

11. Χωροθέτηση και διαμόρφωση ειδικού χώρου εντός κάποιων πάρκων για αποκλειστική χρήση των σκύλων.

12. Μελέτη και υλοποίηση αυτής, για τη δημιουργία νέων τάφων κυρίως τριετούς ταφής.

13. Πόσιμο νερό και τουαλέτα στο Κοιμητήριο Βούλας.

14. Τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην διασταύρωση Π. Πέτρου και Ματρόζου, προκειμένου να αποφεύγονται τα Τροχαία ατυχήματα (αίτημα των κατοίκων και των Συλλόγων Κάτω Βούλας από 25 ετίας). Να τοποθετηθεί σήμανση μεγάλου STOP επί της ασφάλτου και πρόσθετη σήμανση τύπου ‘μάτια γάτας’.

15. Καθαρισμός αιγιαλού από τους βράχους (εκβραχισμός) στην παραλιακή ζώνη της δημοτικής ενότητας Βούλας.

16. Συντήρηση, καθαρισμός και βελτίωση αποχετευτικού δικτύου κατά μήκος της οδού Διγενή λόγω έντονης δυσοσμίας.

17. Σηματοδότηση χαμηλών ταχυτήτων στα σχολεία της δημοτικής ενότητας Βούλας.

18. Τοποθέτηση και λειτουργία ομοιόμορφου φωτισμού (σε συνέχεια του ήδη υπάρχοντος) στο εμπορικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Διγενή, Πλαστήρα, Αγ. Ιωάννου, Β. Παύλου.

19. Τοποθέτηση καθρέπτη διευκόλυνσης κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Στρατή Μυριβήλη και Γ. Δροσίνη στα Πηγαδάκια Βούλας.

20. Μέριμνα και έργο για ανεμπόδιστη χρήση πεζοδρομίων.

21. Ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας και κατάλληλη δίγλωσση σήμανση αυτών.

22. Αφαίρεση βράχων από πεζοδρόμια Κρήνης και Σύμης γωνία ,επί της οδού Άρεως με κατεύθυνση από Βούλα προς Γλυφάδα.

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης, δια μέσου του κ. Ε. Βαρδαβά, κατέθεσε με το υπ’ αριθ. πρωτ. 052/2015 έγγραφό της, τις κάτωθι προτάσεις, τις οποίες το Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, παραθέτει αυτολεξεί, καθώς εμπεριέχουν προτάσεις όλων των μελών, τις οποίες προς αποφυγή επαναλήψεων δεν αναφέρουμε ανωτέρω:

Α’. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

1. Συμμετοχή στο Δημόσιο διάλογο και κατάθεση προτάσεων για το νέο νόμο ο οποίος θα διέπει την λειτουργία και οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Αναζήτηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλο το εύρος των Υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες θα επιτρέπουν την επιτάχυνση και τη διαφάνεια στην υλοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους Δημότες.

3. Διεύρυνση της επικοινωνίας με φορείς, συλλόγους, συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών, ομάδες εθελοντών και πολίτες, με την δημιουργία αρχείου με τα mails τους, το οποίο θα επιτρέψει την διαβούλευση –

4. ανταλλαγή απόψεων σε θέματα τα οποία τους αφορούν άμεσα.

5. Στα θέματα τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης προτείνεται η ανάληψη δράσης για τη διευκόλυνση της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν την βιώσιμη ανάπτυξή της και πρωτοβουλίες για την προβολή του Δήμου Β.Β.Β. σαν τόπου προορισμού και ποιοτικής αναψυχής (παραλίες-ορεινοί όγκοι-αρχαιότητες- πάρκα- πλατείες ), με σεβασμό στο περιβάλλον και ελεύθερη πρόσβαση στον Δημόσιο χώρο.

6. Μέριμνα για την συμμετοχή και αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, σε όλους τους τομείς..

7. Τα Διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων να καταρτίζουν έγκαιρα, με καταγραφή των αναγκών και τον σχεδιασμό της υλοποίησης τους, επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο και θα κοινοποιούν στα θεσμοθετημένα αιρετά όργανα για συζήτηση και λήψη απόφασης.

8. Συνεχής παρακολούθηση – καταγραφή των κοινωνικών αναγκών οι οποίες παρουσιάζονται και ανάληψη στοχευμένων ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυσή τους, σε συνεργασία με κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Β’. ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

1. Συνέχιση της αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών ( ενεργειακής – αντισεισμικής –προσβασιμότητας – εκσυγχρονισμού) σε όλες τις δομές του Δήμου.

2. Επικαιροποίηση της πρότασης για δημιουργία του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας, στο Ο.Τ. 251 ή σε άλλο που προσφέρεται για την ίδιο σκοπό (π.χ. Ο.Τ. 110 ) και διεκδίκηση απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου χώρου με χρηματοδότηση από το κράτος.

3. Να χωροθετηθεί το 6ο Νηπιαγωγείο, να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την κατασκευή του και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

4. Να χωροθετηθεί νέος Παιδικός Σταθμός, να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την κατασκευή του και να ξεκινήσει η κατασκευή του .

5. Μελέτη και εφαρμογή εκσυγχρονισμού κτηρίου Πνευματικής Εστίας Βούλας, καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής για την άρτια διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

6. Μελέτη και υλοποίηση Δημοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης. Αρχικά μπορεί να χωροθετηθεί σε υπάρχουσα σχολική βιβλιοθήκη, με ενσωμάτωση των βιβλίων που βρίσκονται σε αποθήκευση στην Πνευματική Εστία Βούλας.

7. Μελέτη και άμεση υλοποίηση κινηματογραφικής λέσχης στον πολυχώρο της «ΙΩΝΙΑ», με τακτικές εβδομαδιαίες προβολές.

8. Μελέτη και προγραμματισμός για την δημιουργία θερινού κινηματογράφου στον διεκδικούμενο από τον Δήμο χώρο του π. κάμπινγκ Βούλας, προτείνεται η ονομασία «ΠΛΑΝΗΤΗΣ», αναβιώνοντας τον παλαιό θερινό κινηματογράφο.

9. Να επικαιροποιηθεί η συγκοινωνιακή μελέτη και να υλοποιηθούν άμεσα τα συμπεράσματα της για την ασφαλή άφιξη – αναχώρηση των μαθητών του 3ου Δημοτικού, αλλά και πεζών στην πλατεία Άλσους στο Πανόραμα.

10. Να γίνει ανάλογη συγκοινωνιακή μελέτη για την ασφαλή άφιξη – αναχώρηση των μαθητών σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

11. Ολοκλήρωση της μελέτης και εφαρμογή των συμπερασμάτων για την χωροθέτηση ηχοπετασμάτων σε λεωφόρους, για προστασία από ηχορύπανση σε οικιστικές περιοχές και σε εκπαιδευτικές μονάδες (π.χ. Λεωφ. Βουλιαγμένης, στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο & στο σημείο της υπερυψωμένης γέφυρας)

12. Στην παραλιακή μεταξύ οδού Ήρας και Διός να ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία και να τοποθετηθεί άμεσα φωτεινός σηματοδότης και διάβαση πεζών.

13. Συνεχής μέριμνα της αναβάθμισης των Δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό την χρήση τους σαν σημεία κοινωνικής συνάντησης και αναφοράς.

14. Μέριμνα για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών, με τακτικά δρομολόγια και διασύνδεση με το κέντρο της πόλης και με τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σημεία όπου σήμερα παρουσιάζονται ελλείψεις (Πανόραμα – Εξοχή όρια με Δίλοφο – Πηγαδάκια, κλπ )

15. Οριοθέτηση του Λυκορέματος της περιοχής Δικηγορικά, και απελευθέρωση της κοίτης του από εμπόδια με επίλυση της διοχέτευσης των ροών μέσα στον αστικό χώρο μέχρις απολήξεως τους στην θάλασσα, για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία.

16. Καταγραφή, έλεγχος, τακτική συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων και επέκταση του δικτύου σε περιοχές που παρουσιάζουν πλημύρικα φαινόμενα (π.χ. Πανόραμα ) .

17. Μελέτη και επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών για την ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών της Βούλας, (1.-> Λεωφ. Βουλιαγμένης- Προόδου-Βουτυρά-Δερβενακίων & 2.-> Λεωφ. Κ. Καραμανλή – Λεωφ. Βάρης – Ηφαίστου) για την κάλυψη στέγασης Δημοτικών αναγκών σε χώρους Αθλητισμού – Πολιτισμού – Υπηρεσιών.

18. Δράσεις, έργα και ανάληψη ευθύνης για την προστασία, ανάδειξη, καθαρισμό και αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε όλους τους Δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβάνοντας τις παραλίες και τους ορεινούς όγκους.

19. Η τελική φάση ανάπλασης της πλατείας Ιμίων να γίνει με συναπόφαση Δήμου – Δημοτών μετά από ευρεία διαβούλευση και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

20. Ενημέρωση και συστράτευση των πολιτών στη εφαρμογή της διαχείρισης απορριμμάτων, με τη βιώσιμη και περιβαλλοντολογικά ορθή μέθοδο της διαλογής στην πηγή. Η χωροθέτηση σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Δράσης κάδων σε όλο το εύρος της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας, ξεχωριστών ανά είδος κάδων συλλογής των ανακυκλούμενων απορριμμάτων και η τακτική αποκομιδή τους.

21. Για την πλατεία Πηγαδακίων και με το νέο δεδομένο του Δασικού χαρακτήρα του συνόλου του χώρου, να αναζητηθεί άμεσα η βέλτιστη λύση για την κατασκευή της πλατείας.

22. Για τις ελεύθερες παραλίες της Βούλας και όσες η πολιτεία δεν μεριμνά για την προσβασιμότητα και προστασία τους, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόδοσή τους στο κοινωνικό σύνολο, με ταυτόχρονη ανάληψη κι υλοποίηση παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, την προστασία των παραλιών και την καθαριότητα τους. Τελικά να διεκδικηθεί η παραχώρηση χρήσης στον Δήμο όλων των παραλιών.»

Επίσης το Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει:

  • Την υλοποίηση των προτάσεων που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 40/2013 προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας, για όσες από αυτές δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί και δύνανται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των επικαιροποιημένων δεδομένων, να υλοποιηθούν.
  • Την υλοποίηση όλων των προτάσεων, μελετών, έργων κλπ, που αφορούν στη Δημοτική Ενότητα Βούλας και προβλέπονται και αναφέρονται στο εγκριθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (προϋπολογισμό) του έτους 2016.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας