Μοιραστείτε το
Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς αν διαθέτει μόνο μια γυμνή και επίμονη φιλοδοξία; Πώς περιμένει κανείς να φτάσει στην οροφή, όταν έχει αποτύχει επανειλημμένα στα πρώτα σκαλιά;
Στη χώρα που “ό,τι δηλώσεις είσαι” και όπου το θράσος θεωρείται ότι μπορεί να αναπληρώσει τα προσόντα, τα ερωτήματα αυτά περιττεύουν, καθώς ο καθένας μπορεί να ανακοινώσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, πείθοντας έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων.
Αυτή είναι η ιδιαίτερη περίπτωση της Κλαίρης Σαραντάκου, ενός προσώπου που μοχθεί να οικοδομήσει μια πολιτική καριέρα πιστεύοντας ότι το σύμπαν θα συνωμοτήσει κάποια στιγμή για τους σκοπούς της, παρότι το μήνυμα της κάλπης τα τελευταία 12 χρόνια που πολιτεύεται είναι παραπάνω από σαφές.
Στις 6 Φεβρουαρίου η Κλαίρη Σαραντάκου θα ανακοινώσει την ίδρυση παράταξης για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην οποία θα ηγηθεί ως υποψήφια Δήμαρχος κατά τις δηλώσεις της ή τους ευγενείς της πόθους. Και η αλήθεια είναι ότι έχει εμπειρία από δημοτικές εκλογές στον Δήμο, η οποία όμως δεν ήταν ποτέ επιτυχημένη.
Στις πρώτες δημοτικές εκλογές του ενιαίου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το 2010, η Κλαίρη Σαραντάκου ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κάσδαγλη. Έλαβε 183 σταυρούς και δεν εξελέγη.
Στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2014, ήταν υποψήφια με τον Δημήτρη Δαβάκη. Έλαβε 154 σταυρούς και φυσικά δεν εξελέγη.
Με την επικράτησή της στις εσωκομματικές εκλογές της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ το 2018, όπου ανεδείχθη πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 228 ψήφους, αναπτέρωσε τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Πίεσε την ηγεσία του κόμματός της να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2019 και τα κατάφερε. Όμως το αποτέλεσμα ήταν το πιο δυσμενές που θα μπορούσε να γίνει: Ήρθε τελευταία σε σταυρούς. Κατατάχθηκε 42η στους 42 υποψηφίους.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η τοπική επίδοση της Κλαίρης Σαραντάκου σε εκείνες τις εκλογές. Έχοντας την ιδιότητα της προέδρου της ΔΗΜΤΟ ήταν στις ευρωεκλογές η μοναδική γαλάζια υποψήφια προερχόμενη από την ευρύτερη περιοχή. Όμως από τους 14.299 δημότες Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που επέλεξαν το 2019 στην ευρωκάλπη το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μόλις το 4,9% σταύρωσε την Κλαίρη Σαραντάκου και συγκεκριμένα 697 άτομα. Το υπόλοιπο 95,1% σταύρωσε άλλους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Κάθε εκλογέας μπορούσε να σημειώσει ως 4 σταυρούς.
Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης για τις επιδόσεις αυτές με τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρκεί να αναφερθεί αυτό: Υποψήφια δημοτική σύμβουλος του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στη Βάρη το 2019 έλαβε 881 σταυρούς και δεν κατάφερε να εκλεγεί!
Έστω όμως ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν και η πολιτική δυναμική είναι κάτι ρευστό. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ειλικρίνεια καθενός, καθώς είναι ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα που φανερώνουν την ακεραιότητα και την εντιμότητά του.
Και το βιογραφικό σημείωμα της Κλαίρης Σαραντάκου που ακόμη και σήμερα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΝΔ δεν είναι ειλικρινές, καθώς υπάρχουν σκόπιμα διατυπωμένες έννοιες ώστε να παρουσιαστεί ένας διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που είναι στην πραγματικότητα.
Η Κλαίρη Σαραντάκου δεν αποφοίτησε ποτέ από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο άλλωστε δεν διαθέτει κανένα “Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών”, όπως γράφει στις πρώτες γραμμές του βιογραφικού της. Αποφοίτησε ως ενήλικη και χωρίς να εισέλθει με εξετάσεις, από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που έχει απλώς την έδρα του στην Πάτρα και διαθέτει προπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές στον ευρωπαϊκό πολιτισμό”. Για ποιο λόγο να κάνει μια τέτοια παραποίηση;
Επίσης, ο εργασιακός τίτλος που αναφέρει είναι έντεχνα αλλοιωμένος ώστε να παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική και πολύ ανώτερη θέση. Δεν εργάστηκε ακριβώς ως “προϊσταμένη στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου” όπως γράφει, αλλά ως προϊσταμένη υπάλληλος του Τμήματος Γραμματειακής Υποστήριξης Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Παραλείποντας την ιδιότητά της ως υπαλλήλου γραμματειακής υποστήριξης, εμφανίζεται να προΐσταται όλου του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μια καθαρή παραπλάνηση.
Άλλωστε, ερωτήματα υπάρχουν και για τη δήλωση “διδάσκω πειθαρχικό δίκαιο” στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Κλαίρης Σαραντάκου όπως γράφεται στο βιογραφικό της, διατυπωμένη σε ενεστώτα εξακολουθητικό χρόνο, που δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη δραστηριότητα, την οποία θα ανέφερε κάποιος καθηγητής της νομικής επιστήμης. Στη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης δεν υπάρχει πάντως καμία αναφορά στο όνομά της. Αν περιλαμβάνεται απλώς στη λίστα του μητρώου εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ, μια λίστα με πάνω από 1.000 πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν διδάξει ούτε μία σεμιναριακή ώρα, ειλικρινές θα ήταν να αναφέρει (αν υπάρχει) την περίοδο που εκτέλεσε διδακτικά καθήκοντα με την ακριβή της ιδιότητα.