Μοιραστείτε το
Την πολυδιαβασμένη της στήλη στην Καθημερινή με τίτλο Αποτυπώματα, ξεσκόνισε η Μαριάννα Τζιαντζή, ανθολογώντας τα καλύτερα χρονογραφήματά της από την περίοδο 2000-2013, ένα χρονικό διάστημα που αξίζει κανείς να «επισκεφτεί» ξανά για τις συνάφειες που ανακύπτουν με τη σημερινή τόσο διαφορετική εποχή. Τα 100 αποτυπώματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος είναι ένα βιβλίο που υπερβαίνει την επικαιρότητα, σχολιάζοντας τις κοινωνικές διεργασίες και αντιθέσεις, όπως άλλωστε προορίζεται να κάνει κάθε επιφυλλίδα σε μια αξιόλογη εφημερίδα.
Η ιδιαιτερότητα των κειμένων αυτών είναι ότι γράφτηκαν από μια αντισυμβατική αριστερή δημοσιογράφο σε ένα έντυπο που κατά κανόνα απευθύνεται σε ένα συντηρητικό αναγνωστικό κοινό. Είτε ως τεκμήριο είτε ως επίφαση πολυφωνίας, τα «Αποτυπώματα» έδιναν στο φύλλο μια διαφορετική ματιά στα διακυβεύματα της επικαιρότητας.
Η αρθρογράφος συχνά ξεκινά το νήμα της σκέψης της σε κάθε άρθρο από ένα σημαντικό ή ασήμαντο συμβάν της πολιτικής, από μια φράση που ακούστηκε στην τηλεόραση ή μια επέτειο, ξετυλίγοντας μια συλλογιστική που χαρακτηρίζεται από ιστορικό βάθος, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές γνώσεις αλλά και κοινωνική ευαισθησία. Είναι αυτές οι αναπάντεχες συνάψεις και αναλογίες που ανακαλεί η Μαριάννα Τζιαντζή στα κείμενά της που δίνουν στη δουλειά της μια μοναδική, ποιοτική ταυτότητα, αποτελώντας υπόδειγμα για το δημοσιογραφικό είδος της επιφυλλίδας.
Το βιβλίο αποτελείται από 100 σύντομα κείμενα κοινωνικού σχολιασμού τα οποία δεν επιλέχθηκαν με κριτήριο να αποτυπωθεί το ιστορικό κλίμα της τότε εποχής. Αντίθετα, όπως επισημαίνει η συγγραφέας στην εισαγωγή της, «αυτό που αποτυπώνει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το βλέμμα με το οποίο ο χρονογράφος αντιλαμβάνεται την εποχή του και σχολιάζει επίκαιρα ή και μακρινά γεγονότα για να επιστρέψει στο σήμερα».