Θετικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρκετή δημοσιότητα συγκεντρώνει μια πρακτική των Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης τα τελευταία χρόνια κατά τις εθνικές επετείους.
Με ειδικές παραγγελίες οι Δήμοι ντύνουν τα Δημαρχεία τους με την ελληνική σημαία, ενώ φέτος ο Δήμαρχος Γλυφάδας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω, παραγγέλλοντας μια σημαία 800 τετραγωνικών – σύμφωνα με τη δήλωση του Δήμου – και αποθέτοντάς την σε μια πλαγιά του Υμηττού ώστε να είναι ορατή από τις κατοικίες στη Γλυφάδα.
Αρκετοί θεωρούν τον πατριωτισμό και την ενίσχυσή του στην κοινωνία μας μια επιβεβλημένη πολιτική επιλογή, ωστόσο οι πρωτοβουλίες αυτές των δημάρχων έχουν και έντονα επικοινωνιακά στοιχεία.
Παρόλο που οι περισσότεροι επικροτούν τις κινήσεις αυτές, δεν λείπουν γνώμες ανθρώπων που αναμφισβήτητα εντάσσονται στο πατριωτικό τόξο και επικρίνουν την πρακτική αυτή. Πρόσωπο από την οικογένεια των ενόπλων δυνάμεων, που πέρασε από επιτελικές θέσεις και γνωρίζει άριστα το αυστηρό πρωτόκολλο της ελληνικής Σημαίας, επισήμανε στο 3vita.gr ότι η γαλανόλευκη μπορεί μόνο να επαίρεται και να ανεμίζει και “δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σαν ταπετσαρία”.
Αναζητήσαμε μετά από αυτή την πληροφορία το σχετικό τυπικό και πράγματι στον νόμο 851 του 1978 και στο άρθρο 6 που ισχύει ακόμα αναφέρεται ρητά ότι η Σημαία δεν πρέπει να κρεμιέται από μπαλκόνια ή παράθυρα χωρίς κοντάρι.
Στην καθαρεύουσα, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη: “Η Εθνική Σημαία δεν ανακρεμάται επί εξωστών ή παραθύρων άνευ κοντού”. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι η Σημαία “δεν χρησιμοποιείται προς κάλυψιν αγάλματος ή προτομής. Εις την περίπτωσιν ταύτην δύναται να χρησιμοποιηθή ύφασμα με τα Εθνικά χρώματα. Δεν χρησιμοποιείται δι’ οιονδήποτε διαφημιστικόν ή εμπορικόν σκοπόν. Δεν απορρίπτεται εις τα άχρηστα, αλλά, αντικαθισταμένη λόγω παλαιότητος, καταστρέφεται κατά προτίμησιν διά της πυράς”.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τις συγκεκριμένες διατάξεις, που είναι κράτηση μέχρι 2 μηνών ή πρόστιμο.