Μοιραστείτε το
Τη λύση του δανεισμού με μειωμένο τίμημα για την απευθείας αγορά του αδόμητου οικοπέδου δίπλα από την πλατεία της Βάρκιζας προωθεί τελικά η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το οικόπεδο όπου παλιά βρισκόταν η «βίλα Κατσουλάκου» ενδιέφερε τον Δήμο ως περιουσιακό στοιχείο διότι γειτνιάζει με την πλατεία της Βάρκιζας και θα μπορούσε να χρησιμεύσει – σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο δήμαρχος – ως χώρος στάθμευσης και δημιουργίας ενός μικρού στεγασμένου χώρου αναψυχής (πολιτιστικό κέντρο ή ΚΑΠΗ).
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο Σπύρος Βαλάτας, παραδέχτηκε ότι δεν είναι μια «αποδοτική αγορά», αλλά μια κίνηση αποσυμφόρησης της περιοχής από την πυκνή δόμηση που θα μεγαλώσει τον χώρο της πλατείας, καθώς η αξιοποίησή του από τον Δήμο «θα αφαιρέσει τη δυνατότητα να χτιστούν 1.200 τετραγωνικά κατοικιών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το θέμα έχει απασχολήσει και αρκετές άλλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως κάποια δεδομένα άλλαξαν.
Το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα των 1.140.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, επιφάνειας 1.074 τ.μ., κρίθηκε ότι τελικά δεν είναι το πλέον συμφέρον για το δημόσιο ταμείο, αφού βρέθηκε μια γνωμοδοτική απόφαση Πρωτοδικείου προς τράπεζα, η οποία όριζε τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό του συγκεκριμένου ακινήτου στις 950.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες αρχικά αρνήθηκαν να συναινέσουν στη μείωση, όμως μετά από τη διαδικασία απαλλοτρίωσης που ξεκίνησε ο Δήμος για το ακίνητο, υποχρεώθηκαν να πουν «ναι» στην απευθείας αγορά, καθώς είναι μια πολύ πιο σύντομη διαδικασία. Και ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η απαλλοτρίωση είναι εκτός από χρονοβόρα και αμφίβολης κατάληξης ως προς το τίμημα, καθώς εναπόκειται στην κρίση ενός δικαστηρίου να αποφασίσει για την τιμή αποζημίωσης των ιδιοκτητών.
Η διαπραγμάτευση Κωνσταντέλλου με τους ιδιοκτήτες κατέληξε στο ποσό των 995.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 145.000 ευρώ μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί και 76.000 ευρώ πιο χαμηλά από την αντικειμενική αξία του ακινήτου (η οποία έχει υπολογιστεί στις 1.071.000). Η δε εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αξιολογήθηκε από πιστοποιημένη Εκτιμήτρια του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται σε 1.300.000 ευρώ.
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά για την αγορά του οικοπέδου, τελικώς μετά το διαφαινόμενο τότε φιάσκο, διατέθηκαν σε άλλες ανάγκες του Δήμου. Έτσι, η τελευταία απόφαση προκειμένου να εκτελεστεί το ταχύτερο έκανε τη λύση του δανεισμού υποχρεωτική.
Την θέση αυτή της δημοτικής αρχής αμφισβήτησε ο Δημήτρης Δαβάκης, η παράταξη του οποίου καταψήφισε την απόφαση. Στην ψηφοφορία διαχώρισαν ακόμα τη θέση τους ο ο Θάνος Ματόπουλος, η Μαρία Σίνα, ο Διονύσης Κοντονής και ο Σπύρος Βαλάτας. Οι όροι του δανείου πάντως θα τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίαση.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 1 Σεπτεμβρίου 2018)