Μοιραστείτε το
Στην πρωτοπορία της πράσινης πολιτικής
Μια δημοπρασία ως επιστέγασμα μιας πενταετίας πρωτοποριακών και πετυχημένων πρωτοβουλιών θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εντός των προσεχών ημερών. Συγκεκριμένα, βάσει απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πρώτα 10.000 σακιά του εδαφοβελτιωτικού υλικού Vita Green που παρήγαγε ο Δήμος από τα βιοαποδομήσιμα απόβλητά του (κλαδέματα και υπολείμματα τροφών) βγαίνουν στην αγορά ως εμπορεύσιμο προϊόν με βιολογική πιστοποίηση για χρήση σε φυτώρια και καλλιέργειες.
Μια μακροχρόνια στρατηγική για την οποία η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Χημείας για την τεχνογνωσία, με τον ιδιωτικό τομέα και την εταιρεία Watt για την εξασφάλιση του πεδίου κομποστοποίησης και βέβαια, με την τοπική κοινωνία που αγκάλιασε το πρόγραμμα των καφέ κάδων ανακύκλωσης, αποδίδει πλέον καρπούς. Τα έσοδα από την πώληση του εδαφοβελτιωτικού, σύμφωνα και με τη νομοθεσία, πρόκειται να επιστρέψουν στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, καλύπτοντας φυσικά και μεγάλο μέρος του κόστους της επένδυσης που έκανε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την υιοθέτηση και την υλοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος. Φυσικά, ένα μέρος του εδαφοβελτιωτικού θα διατεθεί στους δημότες.
Ωστόσο το μεγάλο όφελος αφορά στο περιβάλλον, καθώς ήδη 12.500 τόνοι αποβλήτων που άλλοι Δήμοι της χώρας στέλνουν στις χωματερές, στην περίπτωση των 3Β υπέστησαν τέτοια επεξεργασία ώστε να καταστούν υλικό προς επαναχρησιμοποίηση και μάλιστα περιζήτητο, αφού η ποιότητά του πιστοποιήθηκε και από τον οργανισμό ΔΗΩ. Το οικονομικό όφελος του Δήμου για κάθε τόνο ανακύκλωσης προκύπτει και αντίστροφα, από την εξοικονόμηση του κόστους ταφής που για τις περιπτώσεις των Δήμων που δεν ανακυκλώνουν στην Αττική φτάνει σήμερα τα 55 ευρώ τον τόνο. Οι επιδόσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην ανακύκλωση κατά το διάστημα 2016-2019, μια ποσότητα αποβλήτων που ξεπερνά τους 30.000 τόνους, από αυτή την άποψη έχει εξοικονομήσει πόρους 1,65 εκατομμυρίων ευρώ!
30% εκτροπή από την ταφή
Μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που ενίσχυσαν θεαματικά την ανακύκλωση, πλέον κατατάσσουν τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, βάσει στοιχείων, στην πρώτη θέση πανελλαδικά, με το ποσοστό εκτροπής απορριμμάτων από την ταφή να ξεπερνά πλέον (σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δήμου για το 2019) το 30%. Βέβαια, ο υπερφιλόδοξος στόχος του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων –αλλά και της ΕΕ– ήταν εντός του 2020 το ποσοστό της εκτροπής από την ταφή να έχει φτάσει το 50% των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ανέφικτο πανελλαδικά, γι’αυτό και μετατέθηκε για το 2025. Τα αισιόδοξα σενάρια στα μοντέλα της Υπηρεσίας Καθαριότητας δείχνουν ότι στο στόχο αυτόν θα φτάσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρώτος ή από τους πρώτους στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που διατηρεί ο Δήμος για τις ποσό- τητες αποβλήτων που συλλέγει κάθε μέρα, το έτος κατά το οποίο οι πολιτικές διαχείρισης ξεκίνησαν να αποδίδουν θεαματικά ήταν το 2018. Η χωριστή συλλογή των πράσινων αποβλήτων (κλαδεμάτων) συστηματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα από 267 τόνους το 2016 να φτάσει σχεδόν τους 5.000 τόνους το 2018 και να ξεπεράσει τους 6.700 χιλιάδες τόνους το 2019. Η παράλληλη εισαγωγή των καφέ κάδων συλλογής των υπολειμμάτων τροφών σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και νοικοκυριά μέσα σε δύο χρονιές (2018-19) αφαίρεσε από τον πράσινο κάδο, ο οποίος οδεύει στη χωματερή της Φυλής, 1.520 τόνους αποβλήτων. Σήμερα έχουν διανεμηθεί 800 καφέ κάδοι σε Πηγαδάκια, Βουλιαγμένη, Μηλαδέζα και Βούλα, ενώ εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να επεκταθούν στο κέντρο της Βάρης, στη Βάρκιζα και στις συνοικίες της Βούλας Δικηγορικά και Εξοχή.
Εν συνεχεία, η εγκατάσταση στα μέσα του 2018 στις τρεις πόλεις του Δήμου 30 κόκκινων κάδων για τη χωριστή συλλογή ρούχων και λευκών ειδών προς ανακύκλωση απέδωσε μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο σχεδόν 100 τόνους αποβλήτων που γλίτωσαν την ταφή. Τέλος, το 2018 επανεισήχθησαν στον Δήμο οι κάδοι χωριστής συλλογής χαρτιού και χαρτονιών κυρίως στα σχολικά συγκροτήματα, που εξέτρεψαν από τον πράσινο κάδο των σύμμεικτων απορριμμάτων ακόμη 20 τόνους αποβλήτων για χωριστή διαχείριση και ανακύκλωση.
Ατζέντα ανακύκλωσης
Πέρα από τα τρία νέα ρεύματα χωριστής συλλογής αποβλήτων, το 2018 ξεκίνησε στον Δήμο με απόφαση της δημοτικής αρχής μια μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία μεγάλου πολιτικού ρίσκου για το ενδεχόμενο κατασκευής σε έκταση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στη Βάρη μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, που τελικώς για οικονομικούς λόγους εγκαταλείφθηκε, με τη διευρυμένη και ζωηρή διαδικασία διαβούλευσης που άνοιξε σε όλο τον Δήμο κληροδότησε κάτι πολύ θετικό: Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αττική και όλη η χώρα σε σχέση με την τύχη των απορριμμάτων που παράγονται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο από την άποψη αυτή, το γεγονός ότι όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης που μετρά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρου- σιάζουν χρόνο με το χρόνο σημαντική αύξηση.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ξεκίνησε βέβαια ήδη από το 2017, όταν η δημοτική αρχή υιοθέτησε ένα πρόγραμμα επιδότησης της ανακύκλωσης στον μπλε κάδο, με τις πορτοκαλί σακούλες της startup εταιρείας Cyclefi, ένα πρόγραμμα για 1.000 νοικοκυριά στα 3Β. Το 2019 όμως ήταν ακόμη μια χρονιά σταθμός, αφού ξεκίνησε μετά από μια μεγάλη και επιστημονικά οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης πόρτα πόρτα το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαλογής στην πηγή στη συνοικία Πηγαδάκια. Πρόκειται για την πρώτη γειτονιά της χώρας που σήμερα ανακυκλώνει υλικά σε 6 χωριστά ρεύματα διαλογής (με τους αναχρονιστικούς μπλε κάδους να έχουν πλέον αποσυρθεί), ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών, ώστε σύντομα να επεκταθεί σε όλο τον Δήμο, καθώς έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.
Μια ριζικά νέα εποχή στη διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη ξεκινήσει.
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 20, Μάιος 2020)