Ένα υπερσύγχρονο τμήμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες κλινικές της Ευρώπης ή των ΗΠΑ παρουσίασαν με συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 ο διοικητής του Ασκληπιείου, Ηρακλής Καραγεώργος (στην κεντρική φωτογραφία αριστερά) και ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, Αθανάσιος Μανώλης (δεξιά στη φωτογραφία).
Με την καθοριστική συμμετοχή χορηγών το νοσοκομείο της Βούλας πλέον διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα καρδιολογικά, την ίδια στιγμή που ως κλινική αποτελεί την πρώτη του ΕΣΥ σε ερευνητικό έργο.
“Από το 1985, όταν το Ασκληπιείο εντάχθηκε στο ΕΣΥ και έγινε Γενικό Νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί πολλά βήματα ανάπτυξης, αλλά το Καρδιολογικό Τμήμα είναι το καλύτερο παράδειγμα“, είπε εισαγωγικά ο κ. Καραγεώργος. Όπως πρόσθεσε, το νοσοκομείο έχει την επιπλέον μοναδικότητα να κρατά τις πόρτες του ανοιχτές για τα επείγοντα περιστατικά ακόμη και σε μέρες που δεν εφημερεύει.
Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ποσοστό που αγγίζει το 750% παρουσίασε ο Αθ. Μανώλης με τη σειρά του. Παρουσίασε τα τεχνολογικής αιχμής νέα μηχανήματα του Καρδιολογικού, τονίζοντας ότι πλέον αποτελεί “πρότυπο σε Ελλάδα και Ευρώπη“. Όπως ανέλυσε, την περίοδο 2007-2012 διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής 1.800 ασθενείς και 800 επεισόδια εμφράγματος, μια διαδικασία με μεγάλο ρίσκο. Κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί, αφού θα αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά στη Βούλα. Ο κ. Μανώλης αναφερόμενος στις τεχνολογικές καινοτομίες που ήδη λειτουργούν, τόνισε ότι πλέον το 70% των ασθενών θα παρακολουθούνται ασύρματα και θα καταγράφεται το ηλεκτροκαρδιογράφημά τους ενώ κινούνται.
Ήδη έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία οι εξής μονάδες: Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Καρδιολογικό Τμήμα, Ιατρείο Υπέρτασης, Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και Εργαστήριο Ηχωκαρδιογραφίας.
Οι χορηγοί
Όπως είπε ο κ. Μανώλης, οι ίδιοι οι χορηγοί δεν επιθυμούσαν αναφορά των ονομάτων τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παρέστησαν στα εγκαίνια. Θεωρήθηκε όμως ηθική υποχρέωση η αναφορά τους:
- Η ανακαίνιση του Καρδιολογικού Τμήματος έγινε με δωρεά της οικογένειας Ιωάννου Μαρτίνου. Ο εξοπλισμός με δωρεά της οικογένειας Χρήστου Κανελλάκη και Άννας Αγγελικώση. Η ανακαίνιση και εξοπλισμός των γραφείων με δωρεά του Talal Zein Foundation.
- Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της Μονάδας Εντνατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών είναι δωρεά της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
- Το Αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι δωρεά του Costas M. Lemos Foundation. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Συλλόγου “Φίλοι του Ασκληπιείου Βούλας“.
- Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Ηχωκαρδιογραφίας είναι δωρεά της οικογένειας Ιωάννου Μαρτίνου.
- Η Κατασκευή και ο εξοπλισμός του Ιατρείου Υπέρτασης είναι δωρεά του Talal Zein Foundation.
- Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Δοιμασιών Κόπωσης είναι δωρεά του Ιδρύματος “Μαρίας Τσάκου”.
- Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών βοήθησε στον εξοπλισμό όλων των τμημάτων και εργαστηρίων.
Φωτογραφίες από την ξενάγηση που έκανε στους δημοσιογράφους το προσωπικό του Τμήματος
