Μοιραστείτε το
Επιταγή χωρίς αντίκρισμα και υποσχέσεις που θα αποδειχθούν κούφιες: Δυστυχώς αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα έργων που εξήγγειλε η Περιφέρεια Αττικής για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Φέρνουμε στο φως άλλη μία απόδειξη του αδιαμφισβήτητου πλέον αυτού γεγονότος.
Όπως φανερώνει η τελευταία απόφαση που πήρε για το 2018 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η οποία εξειδίκευσε τις πιστώσεις του προϋπολογισμού για τα έργα, η διοίκηση Δούρου μεταθέτει 6 από τα 10 μεγάλα έργα στον Δήμο των 3Β για τις επόμενες διοικήσεις που θα αναλάβουν από το 2020!
Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του πολυδιαφημισμένου δικτύου ομβρίων υδάτων της Βουλιαγμένης, ένα έργο που συγχωνεύτηκε με ένα ακόμη αντιπλημμυρικό έργο στο Πανόραμα Βούλας και αποτέλεσε μια μεγάλη εργολαβία προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ: Το έργο αυτό προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το …2023, στο τέλος δηλαδή της θητείας της επόμενης περιφερειακής αρχής!
Και δεν είναι το μόνο:
- Η Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος στις συνοικίες Χέρωμα και Μελαδέζα της Βάρης υπολογίζεται να πληρωθεί το 2020, ένα χρόνο μετά τις περιφερειακές εκλογές.
- Η ανάπλαση της πλατείας 25ης Μαρτίου στη Βάρη πάει ακόμη πιο μακριά, στο 2022.
- Για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η περιφέρεια έταξε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, όμως τη μερίδα του λέοντος (900.000 ευρώ) την αφήνει για το 2020.
Επιπρόσθετα, από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα πολυετή έργα που θα χρηματοδοτήσει, λείπουν εντελώς:
- Το έργο διαμόρφωσης των αύλειων χώρων στις σχολικές μονάδες που έχουν επικίνδυνα δάπεδα.
- Και η κατασκευή νέου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στη Βούλα.
Για καθένα από τα δύο αυτά έργα, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει το συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ. Προφανώς είναι τα πρώτα υποψήφια για να διαγραφούν σιωπηλά από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, όπως συμβαίνει πολύ συχνά.
Το “κόλπο” των πολυετών δαπανών
Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της Περιφέρειας χρησιμοποιεί τη μέθοδο των πολυετών δαπανών στον προϋπολογισμό της, με σκοπό να δώσει αδάπανες υποσχέσεις περί μεγάλων έργων.
Ανέλαβε το 2017 την “πολιτική δέσμευση” για τα συγκεκριμένα έργα εγγράφοντάς τα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της, όμως αυτή δεν συνοδεύτηκε από τις αντίστοιχες δεσμεύσεις πόρων. Αντίθετα, οι πληρωμές των έργων εκτείνονται εικονικά ως και 6 χρόνια μετά, σε μια περίοδο δηλαδή που διαφορετικά πρόσωπα με διαφορετικές ιεραρχήσεις και πολιτικές προτεραιότητες θα κρίνουν αν όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν ή θα ματαιωθούν.
Το μόνο μείζον έργο που έχει δρομολογηθεί οριστικά και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 είναι η διευθέτηση του ρέματος στο Κόρμπι, κόστους 20,249 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από τον πρώην Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή, το 2008, όταν Δήμαρχος Βάρης ήταν ο Παναγιώτης Καπετανέας. Έκτοτε το έργο “ωριμάζει”, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική αργκό, έχοντας όμως παραμείνει ξεχασμένο για αρκετά χρόνια στα συρτάρια.
Ακόμη η Περιφέρεια φαίνεται ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει εντός της τρέχουσας θητείας την ανάπλαση της πλατείας Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα, την ανακατασκευή του φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Καβουρίου και τέλος, τον αγωγό ομβρίων υδάτων στη Μηλαδέζα.
Συνολικά, από τις υποσχέσεις των 43 εκατομμυρίων ευρώ για έργα, που έδωσε η Ρένα Δούρου στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο (όπως αποτυπώθηκε και στο φυλλάδιο απολογισμού του δημοτικού έργου του σημερινού δημάρχου), προγραμματίζεται να δαπανηθούν μόλις 21,337 εκατομμύρια, λιγότερα δηλαδή από τα μισά.
Φιλίππου: Πόροι υπάρχουν
Ερωτώμενος για το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, τόνισε ότι οι πίνακες των πολυετών δαπανών δεν είναι παρά “λογιστικές εγγραφές για να βγαίνουν οι προϋπολογισμοί”.
Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι “η Περιφέρεια διαθέτει τους πόρους και τη βούληση να ολοκληρώσει τα έργα”, όμως κατά τον ίδιο η ωρίμανση των έργων καθυστερεί πολύ συνήθως λόγων απρόβλεπτων παραγόντων. “Δεν θέλουμε να έχουμε δεσμευμένα τα χρήματα για να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι”, συμπλήρωσε.
Επιβεβαίωσε πάντως τη θέση ότι οι επόμενες διοικήσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσουν το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων σύμφωνα με το πολιτικό τους πρόγραμμα, όπως άλλωστε έπραξε και η σημερινή περιφερειακή διοίκηση, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Μόνο αν φτάσει ένα έργο να δημοπρατηθεί, μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη η υλοποίησή του. Και από τα έργα του πίνακα των πολυετών δαπανών της Περιφέρειας, μόνο η κατασκευή του ρέματος στο Κόρμπι είναι δημοπρατημένη…
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 13 Ιανουαρίου 2018)