Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων υγείας σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Οι συμμετέχοντες εθελοντικά, μέλη των Λεσχών Φιλίας, πήραν για 6 μήνες συσκευές μέτρησης δεικτών υγείας (ψηφιακό ρολόι που καταγράφει παλμούς, βήματα κ.λπ., πιεσόμετρο, οξύμετρο και σπιρόμετρο) τα οποία συνδέονται με μια ψηφιακή εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών.
Τα δεδομένα υφίστανται επεξεργασία από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, παρέχουν στους χρήστες συμβουλές και ενημέρωση σχετικά με ανησυζητικά ευρήματα και στο σύνολό τους συμβάλουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης υγείας.
Τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής καθώς και χρηστικές οδηγίες παρουσίασαν στους πρώτους συμμετέχοντες ο αντιπρύτανης του ΠΑΠΕΙ, Δημοσθένης Κυριαζής και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, Ανδρέας Μενύχτας.
Οι συσκευές δεν χαρίζονται στους συμμετέχοντες, αλλά επιστρέφονται μετά από ένα 6μηνο, όταν επιλεγούν νέοι εθελοντές για τη συνέχεια του προγράμματος.
Το κοινό έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον, φυσικά παρείχε τη συναίνεσή του για την παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων προς επεξεργασία και μάλιστα φάνηκε αρκετά έτοιμο να υιοθετήσει τις σύνθετες τεχνικές απαιτήσεις αυτού του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό κ.λπ.).