Μοιραστείτε το
Τα κουτάβια, τα γατάκια, τα κουνελάκια, τα πουλάκια και όλα τα συμπαθή κατοικίδια είναι πολύ γλυκά, ειδικά όταν είναι μωρά.
Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όπως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ασχήμια που μπορεί να κρύβεται πίσω από το εμπόριο (νόμιμο πολλές φορές) ζώων.
Τα παράνομα εκτροφεία ζώων, συνήθως γνωστά ως puppy mill ή puppy farm, διατηρούν ζώα σε άθλιες συνθήκες. Συνθήκες που δεν μπορείτε να φανταστείτε αλλά καταγράφονται σε όλο τον κόσμο (και στη χώρα μας).
Σκοτεινά κλουβιά, έλλειψη υγιεινής, ζώα που ζουν πάνω στις ακαθαρσίες τους, κάποια αλυσοδεμένα, με προβλήματα υγείας, τύφλωση, αρθριτικά, καρκίνο στη μήτρα, τρίχωμα με δεκάδες κόμπους, μολύνσεις στα μάτια, δερματικά προβλήματα.
Έτσι κρατούν τα ζώα που τους ”παράγουν” κουτάβια (ή γατάκια κ.ο.κ.).
Θα λεγε κανείς ότι με το κέρδος που αποφέρει ένα κουτάβι, θα είχαν σε καλές συνθήκες τους γονείς του. Κι όμως η απληστία και δυστυχώς η γερή κράση των ζώων που αντέχουν πολλά -πριν πεθάνουν- οδηγεί κάποιους ανθρώπους στο να μην προσφέρουν ούτε καν ένα εμβόλιο ή αξιοπρεπή τροφή στα ”καθαρόαιμα” ζώα που διατηρούν αιχμάλωτα για να παράγουν διαρκώς μικρά, χαριτωμένα γατάκια, κουτάβια ή κουνελάκια, που προορίζονται για πώληση.
Οι βαθιά ενημερωμένοι φιλόζωοι και οι εθελοντές φιλοζωικών οργανώσεων γνωρίζουν και μάχονται εναντίον του εμπορίου ζώων.
Είναι όμως πιο δύσκολο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος ένας απλός ιδιοκτήτης κατοικίδιου ή ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης τετράποδου.
Από τη στιγμή που βλέπεις μία βιτρίνα, με δύο χαριτωμένα κουτάβια (επίκληση στο συναίσθημα), απ τη στιγμή που στη χώρα μας επιτρέπεται το εμπόριο ζώων (κατόπιν σχετικής άδειας), από τη στιγμή που δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν αδέσποτα, με λιγότερη προβολή και όχι σε βιτρίνες αλλά σε κλουβιά καταφυγίων, θεωρείς λογικό να αποκτήσεις έναν τετράποδο φίλο έναντι αδρής αμοιβής στο κατάστημα ή στην αγγελία που εντόπισες στο Διαδίκτυο.
Είναι όμως το νόμιμο… και ηθικό;
Ένα νόμιμο εκτροφείο δίνει τη δυνατότητα να δεις τους γονείς του ζώου σου, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις από εκτροφή. Μπορείς να δεις τις εγκαταστάσεις όπου μεγαλώνουν με αγάπη και φροντίδα τα ζώα. Σ ένα όμως κατά παραγγελία ζώο που θα σου έρθει πολλές φορές ακόμα και σπίτι (!) δεν μπορείς να ξέρεις ούτε τους γονείς ούτε σε τι συνθήκες ζουν. Και ίσως ”έσωσες” το μικρό τους αλλά αυτοί θα συνεχίσουν να υποφέρουν για πολύ καιρό ακόμα. Όσο θ αντέξουν να αναπαράγουν κι άλλα ζώα.
Απ’ την άλλη, ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων στη χώρα μας είναι γεγονός, με κυνοκομεία να ασφυκτιούν, φιλοζωικές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον και χιλιάδες ζώα κυριολεκτικά στο δρόμο. Πόσο ηθικό είναι να αποκτάς ένα ζώο που ζητάς κατά παραγγελία, όταν άλλα είναι ήδη γεννημένα και περιμένουν στο δρόμο ή στη φιλοζωική; Μήπως μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ στη μείωση των αδέσποτων, υιοθετώντας ένα;
Καθαρόαιμο;
Ένα ζώο που φαινομενικά μοιάζει με κόκερ ή Περσικό δεν σημαίνει ότι είναι. Η καθαροαιμία εξασφαλίζεται με χαρτιά, εξετάσεις και δηλωμένα γενεαλογικά δέντρα στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και όχι επειδή ένα ζώο μοιάζει με ένα κόκερ…
Και ειδικά αν δεν έχετε σκοπό να πηγαίνετε το ζώο σας σε εκθέσεις ή να γίνετε μελλοντικά εκτροφέας, η επιλογή της ράτσας είναι καθαρά θέμα αισθητικής. Και αυτό είναι πολύ άδικο για τα πανέμορφα ημίαιμα αδεσποτάκια που είναι εκεί έξω!
Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες της ράτσας που σας ενδιαφέρει. Εκτός από το όμορφο παρουσιαστικό του, ένας σκύλος π.χ. Ροτβάιλερ μπορεί να έχει ανάγκες και μυική δύναμη στα οποία δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.
Ανάλογα με το χώρο, το χρόνο και τα χρήματα σας, φροντίστε να αποκτήσετε ένα ζώο που μπορείτε να φροντίσετε για να μην έχετε προβλήματα και την πληρώσει το ζώο με αλλαγή … οικογένειας.
Έκπληξη!!! Λόγω κρίσης, πολλά καθαρόαιμα ζώα εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο. Ροτβάιλερ, κανίς, κόκερ, Αγίου Βερνάρδου, Ντόμπερμαν…σχεδόν όλες οι φυλές είναι διαθέσιμες προς υιοθεσία στις φιλοζωικές. Αρκεί να ψάξεις και να έχεις υπομονή, για να αποκτήσεις το φίλο των ονείρων σου.
Παρανομίες
Πολλές φόρες κάποια από τα ζώα που πωλούνται εισάγονται από χώρες κυρίως του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Πολλά από αυτά αποχωρίζονται από τη μητέρα τους σε ηλικία πολύ νωρίτερα από 2 μηνών που πρέπει (για απογαλακτισμό και κοινωνικοποίηση). Συνεπώς, δεν μπορούν να εμβολιασθούν ακόμα και αν φέρουν βιβλιάριο και microchip.
Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ζώα να υποφέρουν από τύφο ή άλλα νοσήματα και να καταλήγουν στο θάνατο λίγες μέρες μετά την αγορά τους, χωρίς οι ιδιοκτήτες να μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα! Το ίδιο συμβαίνει σε διάφορες αγγελίες παράνομων εμπόρων στο Διαδίκτυο.
Θύματα όμως δεν είναι μόνο τα ζώα αλλά τελικά και οι άνθρωποι. Μία γνωστή απατεώνισσα με το όνομα Κωνσταντίνα έστελνε…άσπρα τσοπανόσκυλα σε αυτούς που της είχαν στείλει χρήματα για ένα μαλτεζάκι! Η καταγγελία έχει φτάσει στο ΣΔΟΕ αλλά ακόμα δεν έχει συλληφθεί.
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της παράνομης εκτροφής κυνηγόσκυλων. Κάθε ιδιοκτήτης κυνηγόσκυλου το αναπαράγει και πουλά (συνήθως μαύρα) τα κουτάβια μέσω αγγελιών. Τα ζώα δεν είναι πάντα κατάλληλα για κυνήγι και καταλήγουν εγκαταλελειμμένα στους δρόμους.
Αν δεν σοκαριστήκατε αρκετά:
- Κέρδη του εμπορίου ζώων σε Ιταλία και Γαλλία: ξεπέρασαν τα 43.000.000 ευρώ (ετησίως) σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Κομισιόν, το 2013, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ευημερία των ζώων συντροφιάς της Ε.Ε.
- Ένα κουτάβι τσιουάουα «καλής ποιότητας» από την Ουγγαρία το οποίο πωλείται από 800 έως 1.000 ευρώ επιφέρει στην τσέπη των εμπόρων του κέρδος 763,80 ευρώ. Η αρχική τιμή αγοράς τους από τη βιομηχανία κουταβιών ανέρχεται σε μόλις 150 ευρώ. Η προμήθεια μόλις 15 ευρώ αφού δεν ξεπερνά το 10%, 20 ευρώ κοστίζει το διαβατήριο μαζί με το μικροτσίπ και μόλις 1,2 ευρώ (!) η χρέωση του κτηνιάτρου για τα συνήθως ανύπαρκτα εμβόλια. Με απλά λόγια η συνολική τιμή ενός τσιουάουα δεν ξεπερνά τα 186,20 ευρώ και η μεταφορά του τα 50 ευρώ.
- Έρευνα του Αnimal Transport Association που διεξήχθη στην Ιταλία στο λεγόμενο «καλό εμπόρευμα» μαρτυρά ότι μόλις το 15% των ζώων αυτών είχαν έγκυρα πιστοποιητικά, ενώ το 52% των κουταβιών που ελέγχθηκαν ήταν άρρωστα: 34% είχαν ενδοπαράσιτα, 23% με τύφο, 17% μύκητες και 10% μόρβα.
(Στοιχεία από το Περιοδικό ΜΕΤΡΟ, Τεύχος 3, άρθρο της ΑΡΓΥΡΟΥΣ Κ. ΜΩΡΟΥ)
- Παράνομα εκτροφεία που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα (τα ζώα σώθηκαν, με κατάσχεση): Δερβενοχώρια, Αλεποχώρι, Κερατσίνι, Κορωπί, Σέρρες, Κρήτη
- Πολλά από τα ζώα που εντοπίστηκαν στα παράνομα εκτροφεία ήταν κλεμμένα! Τα είχαν κλέψει και τα είχαν καταδικάσει σε αναπαραγωγή, σε άθλιες συνθήκες. Κάποια έφεραν microchip και επέστρεψαν στις οικογένειές τους.
- Ένα από τα παράνομα εκτροφεία αποδείχθηκε ότι προμήθευε κουτάβια σε πετ σοπ σε περιοχή της Αθήνας.
- Δεν υπάρχουν ”διακρίσεις” στα θύματα της παράνομης εκτροφής σκύλων: από μαλτέζ, γιορκσάϊρ και κόκερ μέχρι ροτβάιλερ, μπόξερ και τσοπανόσκυλα, όλα είναι θύματα, αφού υπάρχει…ζήτηση για ένα σκύλο ράτσας.
Όσο υπάρχει ζήτηση, υπάρχει προσφορά.
Βοηθήστε να σταματήσει η ζήτηση για να μειωθεί η προσφορά!