Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Κωνσταντέλλος: Η Εκκλησία έχει πάρει πολύ περισσότερα στη Βουλιαγμένη από ό,τι δικαιούτο

Αποφασισμένος να διατηρηθεί πάση θυσία το σημερινό αδόμητο καθεστώς των πράσινων και δασικών εκτάσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη δηλώνει ο Δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Με μια αναλυτική του τοποθέτηση μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία 94.0 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μισιάκα στις 12 Μαρτίου, σήκωσε το γάντι που έριξε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές, δηλώνοντας ότι όσοι ιδιώτες ανταποκριθούν, θα χάσουν πιθανότατα τα χρήματά τους, καθώς οι εκτάσεις θα παραμείνουν αδόμητες.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καταλογίζει “απληστία” στις προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι αν σήμερα οι ιεράρχες επιθυμούν να βρουν οικονομικούς πόρους για τα ταμεία τους, η περιοχή αμύνεται για να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. “Αν όλες αυτές οι εκτάσεις δομηθούν, που είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκτάσεις της πόλης μας, τότε τη Βουλιαγμένη που ξέραμε θα πρέπει να την ξεχάσουμε”, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά.

“Αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην πόλη, στις επόμενες γενιές” σημειώνει, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ήδη έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη “πολύ περισσότερα από ό,τι δικαιούτο”.

Δείτε τα κυριότερα σημεία από την τοποθέτηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:

Γνωρίζουμε τις προθέσεις της Εκκλησίας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος κάνει δουλειές στην περιοχή και μιλάμε για την ηγεσία της Εκκλησίας και όχι την Εκκλησία γιατί δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε τον κλήρο, ούτε τον θεσμό που σεβόμαστε βαθύτατα και τον τιμούμε.

Υπάρχουν περίπου 190 στρέμματα φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας τα οποία είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή ήταν δεσμευμένα και έχουν πλέον αποδεσμευτεί με δικαστική απόφαση αλλά δεν έχει τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο για να ρυθμιστούν χρήσεις γης, όροι δόμησης και οικοδομικές γραμμές. Αυτά δεν μπορούν να δομήσουν τίποτα.

Σήμερα αυτό που κάνει η Εκκλησία είναι μια στρατηγικού τύπου επιλογή, νομίζω άσκοπη. Φωνάζει ιδιώτες να μπουν και να πάρουν τη διαχείριση αυτών των εκτάσεων ώστε στη συνέχεια να επιχειρήσουν εκείνοι με δική τους ευθύνη και δικά τους έξοδα, οι επενδυτές όπως λέει, να καταφέρουν αυτό που δεν έχει καταφέρει για πάρα πολλές δεκαετίες η Εκκλησία.

Οι εκτάσεις που μπορεί να εκποιήσει και ξεκίνησε να το κάνει είναι της τάξης των περίπου 10 στεμμάτων, μικρά κομμάτια που είναι δικαίωμά της και ιδιοκτησία της, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μιλάμε όμως και για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τάξης των 190 στρεμμάτων τα οποία είναι τα λεγόμενα πολεοδομικώς αρρύθμιστα, εξαιρετικού κάλους σήμερα ελεύθερες και πράσινες εκτάσεις, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την οποία ο Δήμος έχει μια πολύ διαφορετική άποψη για το τι τύχη πρέπει να έχουν αυτές.

Η Εκκλησία διαχρονικά κινείται εδώ στην περιοχή της Βουλιαγμένης και μάλιστα η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών γιατί αυτό είναι το πολιορκητικό άρμα της προσπάθειας, έχει πάρει πολύ περισσότερα από τη Βουλιαγμένη από ό,τι δικαιούτο. Και εδώ σήμερα καλεί να εμπλακούν ιδιώτες σε αυτή την ιδιότυπη αναμέτρηση μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας που σοβεί εδώ και δεκαετίες. Προφανώς θα μπλέξουν σε αδιέξοδα, πιθανώς θα χάσουν τα χρήματά τους και μπορεί να δημιουργηθούν ζητήματα.

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ημών και της Εκκλησίας. Η Εκκλησία αυτή τη στιγμή επικαλείται τις ιδιοκτησίες της και επιθυμεί να αποκτήσει οικονομικά ανταλλάγματα πουλώντας ή μισθώνοντας μακροχρόνια για 90 και 100 χρόνια αυτές τις εκτάσεις. Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε τις εκτάσεις αυτές ελεύθερες, πράσινες όπως είναι σήμερα, έχουν πλέον δασικό χαρακτήρα για μας. Προσπαθούμε κατά τον τρόπο αυτό να διαφυλάξουμε τη φυσιογνωμία της πόλης.

Αν όλες αυτές οι εκτάσεις δομηθούν, που είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκτάσεις της πόλης μας, τότε τη Βουλιαγμένη που ξέραμε θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Δεν γίνεται διαφορετικά. Κάτι το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη προετοιμαστεί και νομικά και με όλα τα εργαλεία που διαθέτει μια πολιτισμένη επίλυση διαφορών για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Η Εκκλησία βλέπει την περιοχή ως υπομόχλιο εξεύρεσης οικονομικών πόρων, για ιερό σκοπό πάντα, γιατί η αποστολή της Εκκλησίας είναι ιερή.

Αυτές οι εκτάσεις ανήκουν στην πόλη, στις επόμενες γενιές, ανήκουν στο μέλλον αυτής της περιοχής.

Υπάρχει μια προσέγγιση η οποία δεν επιτρέπεται εν έτει 2021, είναι κόντρα στο λαϊκό αίσθημα, υπάρχει μια απληστία στην προσέγγιση της Εκκλησίας και αυτό θα πρέπει να το δουν οι εκπρόσωποι αυτού του εξαιρετικού θεσμού μεγάλης προσφοράς για το ελληνικό έθνος και κοινωνία. Διδάσκουν διά του παραδείγματός τους. Το παράδειγμα λοιπόν της Εκκλησίας δεν πρέπει να είναι αυτό της απληστίας. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Στη συνέντευξη ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μίλησε ακόμα για τη βεβήλωση της επιγραφής στην πλατεία Παύλου Μπακογιάννη στη Βούλα αλλά και για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement