Στο πλαίσιο των εγκαινίων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δήλωσε πως το πρώτο “ευχαριστώ” πρέπει να πάει σε όλους όσοι οραματίστηκαν το νέο σχολείο. Περαιτέρω, μιλώντας για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Βούλα, σημείωσε ότι “το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί, όταν φτάσαμε στο πέρας της απαλλοτρίωσης του περιβόητου Οικοδομικού Τετραγώνου 251 για το 3ο Γυμνάσιο Λύκειο”.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος άφησε και έμμεσες αιχμές για τη διοίκηση Πανά και την πολιτική αξιοποίηση των εγκαινίων και του προβλήματος για το 3ο Βούλας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει “να αποτελούν τα σχολεία, η παιδεία και η νεολαία ένα πεδίο αντιπαράθεσης, ένα πεδίο προβολής κάποιων και υπονόμευσης κάποιων άλλων”.
Η δήλωσή του για τα εγκαίνια του 3ου Δημοτικού Βάρης:
Με ευρωπαϊκά κονδύλια η κυβέρνηση εμπράκτως στάθηκε αρωγός στο πρόβλημα, ήρθε και χρηματοδότησε τα τελευταία αυτά απαιτούμενα κονδύλια και παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα πάρα πολύ καλό, οργανωμένο και μοντέρνο διδακτήριο για τα παιδιά της περιοχής.
Περίοπτη θέση σε αυτά τα εγκαίνια θα έπρεπε να έχουν αυτοί που οραματίστηκαν το σχολείο και ένα βήμα πίσω θα έπρεπε να στεκόμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Να πούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους «ευχαριστώ», να πούμε μέσα στη γενικότερη αυτή οικονομική δίνη ένα καλό λόγο για την κυβέρνηση που κατάφερε έστω και με την παρέλευση δύο ετών να βρει αυτά τα χρήματα για να ολοκληρώσει το σχολείο και να υποσχεθούμε στα παιδιά της περιοχής μας ότι θα είμαστε εδώ, όλοι μαζί, θα βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν και θα παλεύουμε για να φτιάχνουμε σχολεία και γειτονιές, και για να κρατάμε την πόλη μας σ’ ένα επίπεδο το οποίο αξίζει στους κατοίκους της περιοχής, αξίζει σε αυτή τη φυσική ομορφιά που μας χάρισε ο θεός.
Για τη σχολική στέγη στη Βούλα είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:
Το πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή είναι οξύτατο και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα της Βούλας αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν χώροι ήδη στη διάθεση του ΟΣΚ για να δημιουργηθούν διδακτήρια.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί, όταν φτάσαμε στο πέρας της απαλλοτρίωσης του περιβόητου Οικοδομικού Τετραγώνου 251 για το 3ο Γυμνάσιο Λύκειο. Τότε που με επίκληση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2010, αποφάσισε να μην δαπανήσει τα περίπου 12 εκατομμύρια για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου, επικαλούμενη ένα λαϊκίστικο επιχείρημα, ότι με 12 εκατομμύρια που θα χρειαστούμε για την απαλλοτρίωση των 8,5 στρεμμάτων για το 251, μπορούμε να φτιάξουμε περίπου 100 αίθουσες σχολείων σε όλη την επικράτεια. Το θέμα είναι ότι δεν απαλλοτριώθηκε η έκταση, δεν χτίστηκε το 3ο Γυμνάσιο Λύκειο που έχει ανάγκη η περιοχή αλλά συγχρόνως δεν φτιάχτηκαν οι 100 αίθουσες στην επικράτεια.
Με επίκληση λοιπόν της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεγλιστρήσει από την υποχρέωσή της να φτιάχνει κτίρια και σχολεία και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα όταν πολλοί μαθητές που σήμερα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία θα αναγκαστούν λόγω κρίσης να φύγουν για να βρουν καταφύγιο στα δημόσια σχολεία.
Το θέμα παιδείας είναι θέμα που πρέπει να ενώνει όλες τις τοπικές δυνάμεις, θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο, να βάλουμε μια ενιαία στρατηγική όλοι μαζί για το πώς πρέπει να γίνουν τα σχολεία. Να μην αποτελούν τα σχολεία, η παιδεία και η νεολαία ένα πεδίο αντιπαράθεσης, ένα πεδίο προβολής κάποιων και υπονόμευσης κάποιων άλλων. Πρέπει να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να αφήσουμε την παιδεία και τη σχολική στέγη έξω από τις προσωπικές φιλοδοξίες, σκοπιμότητες ή πολιτικάντικες τεχνικές.
