Μια σπάνια, εφ’ όλης της ύλης και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη πάνω στα θέματα της ναυτιλίας και της παγκόσμιας οικονομίας παραχώρησε ο Αθανάσιος Μαρτίνος στο περιοδικό του κλάδου Ναυτικά Χρονικά και στους δημοσιογράφους Γιάννη Θεοδωρόπουλο και Παναγιώτη Κόρακα, στο τεύχος Αυγούστου (261) που κυκλοφορεί.
Ο διαπρεπής Βουλιαγμενιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Eastern Mediterranean και σημαντικός παράγων της ελληνικής οικονομίας, σχολίασε τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειες που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τις ελληνικές επενδύσεις στη ναυτιλία για τη σημαία στα πλοία των Ελλήνων πλοιοκτητών αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ναυτικών.

Για τη στροφή του πλανήτη σε εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων πηγές ενέργειας, ο Αθανάσιος Μαρτίνος αναλύει:
«Με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, το υδρογόνο κ.λπ., προκειμένου σταδιακά να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης. Δεν υπάρχει άλλη οδός, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι ίσως μια θετική πλευρά αυτής της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη είναι η επιτάχυνση της στροφής του κόσμου σε καθαρή ενέργεια. Και η Κίνα πραγματοποιεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ διαφαίνεται ότι θα αυξήσει σημαντικά και τις εξαγωγές της. Αναμένουμε μια επιταχυνόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απόρροια και της μεγάλης παραγωγής από την Κίνα. Σε ό,τι αφορά το υδρογόνο, προκειμένου να καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, απαιτείται κάποιος χρόνος. Πάντως, και στο παρελθόν είδαμε τεχνολογικές επαναστάσεις τις οποίες δεν περιμέναμε. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας».
Σχετικά με την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευσκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο Αθανάσιος Μαρτίνος είπε στα Ναυτικά Χρονικά:
«Η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον κ. Προκοπίου, έναν υγιή επιχειρηματία, θα βάλει τέλος σε ένα αδιέξοδο πολλών ετών. Πιστεύω ότι έχει μακρόπνοα σχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι ο χώρος εξυγιαίνεται. Από την άλλη, ο κ. Ξενοκώστας, που επενδύει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του με την επένδυση στη Σύρο, η οποία αυτή τη στιγμή εργάζεται στο 100% της παραγωγικότητάς της. Η δική μας εμπειρία είναι πολύ θετική από την ποιότητα των επισκευών πλοίων μας στη Σύρο. Υπάρχει κινητικότητα και στο Πέραμα, όπου προστέθηκε μία ακόμη δεξαμενή στις ήδη υπάρχουσες ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι το κόστος επισκευών στα ελληνικά ναυπηγεία είναι υψηλότερο έναντι των αντίστοιχων τουρκικών. Η Ελλάδα είναι ένα 30% ακριβότερη από την Τουρκία αυτή τη στιγμή».
Σε ερώτημα για την είσοδο νέων επιχειρηματιών στην ναυτιλία σχολίασε:
«Σίγουρα είναι πιο δύσκολο σε σύγκριση με πενήντα χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα εγώ τη σταδιοδρομία μου στον κλάδο. Τότε υπήρχαν στον Πειραιά είκοσι ξένες τράπεζες, οι οποίες ανταγωνίζονταν για την παροχή κεφαλαίων στις ναυτιλιακές εταιρείες. Παράλληλα, πλοίαρχοι με τις οικονομίες τους και Α΄ μηχανικοί ΕΝ, συνεταιριζόμενοι με επιχειρηματίες της ξηράς ως χρηματοδότες, δημιουργούσαν ναυτιλιακές εταιρείες. Υπήρχε μια γενικότερη άνθηση στο ναυτιλιακό επιχειρείν. Πλέον ο αριθμός των διαχειριστριών εταιρειών στον Πειραιά βαίνει μειούμενος, αν και συνολικά διαχειρίζονται περισσότερα πλοία. Δεν βλέπω πλέον πλοιάρχους, μηχανικούς και νησιώτες να εισέρχονται στον εφοπλισμό. Αντιθέτως, βλέπουμε να εισέρχονται στην πλοιοκτησία πολλοί, νέοι άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές, οι οποίοι έχουν μια ικανότητα να αντλούν κεφάλαια. Υπάρχουν βέβαια και αποσχίσεις. Για παράδειγμα, έως το ’90 η μοναδική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Μαρτίνου ήταν η Thenamaris. Πλέον οι αδελφές εταιρείες είμαστε πέντε. Πρόκειται για σημαντική ανάπτυξη, η οποία πιθανώς να μην είχε σημειωθεί εάν δεν είχαμε διασπαστεί. Διαχειριζόμαστε πολύ μεγαλύτερο αριθμό πλοίων και απασχολούμε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών, εξέλιξη πολύ θετική για την ελληνική οικονομία. Αναφέρω συχνά το παράδειγμα του ανιψιού μου του Γιάννη, ο οποίος έχει ιδρύσει τη Signal, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας για τη ναυτιλία, που απασχολεί περίπου 100 νέους επιστήμονες».
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος απάντησε με ειλικρίνεια και για την ανάπτυξη του ελληνικού νηολογίου:
«Οι Έλληνες αξιωματικοί είναι πιο ακριβοί από τους Φιλιππινέζους, τους Ινδούς και τους Κινέζους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν επιλέγουν την ελληνική σημαία. Υπάρχουν πολλές εταιρείες, όπως και εμείς, που έχουμε έναν πυρήνα Ελλήνων ναυτικών, διότι τους εμπιστευόμαστε. Απασχολούμε περίπου 300 Έλληνες αξιωματικούς, κυρίως στα δεξαμενόπλοια και δευτερευόντως στα φορτηγά πλοία. Δυστυχώς, το ελληνικό νηολόγιο συρρικνώνεται και πλέον το κορυφαίο νηολόγιο εντός ΕΕ είναι της Μάλτας. Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη».
Τέλος, μίλησε για την κοινωφελή δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αιγέας της οποίας ηγείται:
«Για εμάς, δημόσια Υγεία και Παιδεία αποτελούν προτεραιότητες. Τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος είχε μείνει πίσω τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είχε τύχει να δωρίσουμε μια πτέρυγα σε ένα νοσοκομείο και να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να τη στελεχώσει. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί επίσης πυλώνα εστίασης για εμάς, καθώς είναι μέρος της παράδοσής μας και της ταυτότητάς μας. Είναι μια πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενεές».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη, μπορείτε να αγοράσετε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών εδώ.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 64, 28 Αυγούστου 2023