Νότες, εικόνες και διηγήσεις που αναβίωσαν μια τραυματική σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, γέμισαν την πλατεία της Βούλας κατά το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου 2016.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στις “αλησμόνητες πατρίδες” με τον τίτλο “η Μικρασία της καρδιάς μας”, μιας και η Βούλα, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των τριών “Β”, υπήρξε από τους πρώτους χώρους υποδοχής των τότε προσφύγων.
Οι απόγονοι των τότε προσφύγων δίνουν ακόμη και σήμερα το στίγμα τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή των τριών πόλεων, με πρώτο παράδειγμα τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που είναι εγγονός μικρασιατών προσφύγων.
Η “γλώσσα” του αφιερώματος ήταν ο πολιτισμός, μια επιλογή που έφερε στη Βούλα χιλιάδες κόσμου, από τη Βούλα και όλη την Αττική.
Τα εγκαίνια του αφιερώματος έγιναν στην Πνευματική Εστία Βούλας, όπου παρουσιάστηκε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σμύρνη, με εικόνες πριν και μετά την καταστροφή.
Στο χώρο εκτέθηκαν και ορισμένα από τα οικογενειακά κειμήλια που αποτέλεσαν πέρσι την πρωτότυπη έκθεση με θέμα “το σπίτι του Μικρασιάτη”, όπως το παρακάτω νυφικό.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πλαισιώνεται από τα αδέρφια Χατζηστεφάνου, Φιλάρετο (αριστερά) και Στέφανο (δεξιά).
Ο πρώην δήμαρχος Βούλας, Γιάννης Κιούκης παρακολούθησε από κοντά όλες τις εκδηλώσεις.
Ο Δήμος βράβευσε τον ιατρό Στέργιο Αράπογλου, ο οποίος φέτος τον Αύγουστο πραγματοποίησε πεζός την προσφυγική διαδρομή των προπαππούδων του, από το Μεγάλο Ζαλούφι στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, ως συμβολική πράξη τιμής και μνήμης.
Το “διδακτικό” κομμάτι του αφιερώματος ανέλαβε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης, που ανέπτυξε πλευρές της “τραυματικής διαδικασίας” όπως είπε που ήταν η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Το καλλιτεχνικό αφιέρωμα στη Σμύρνη είχε ως κεντρικό αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό, ο οποίος με την υποβλητική του φωνή διάβασε μαρτυρίες και λογοτεχνικά αποσπάσματα για την εποχή και τα γεγονότα.
Το δραματοποιημένο ιστορικό των γεγονότων, διανθισμένο με λογοτεχνικά παραθέματα, έκαναν από κοινού και η Νατάσα Κουρεντζή, πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βούλας μαζί με τον Στέφανο Χατζηστεφάνου.
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέβασε ένα συγκινητικό και πολύ φορτισμένο μονόπρακτο, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Ντάφλου που καθήλωσε τους θεατές.
Τη σκηνή έπειτα κατέλαβε το παραδοσιακό συγκρότημα Smyrna ενώ χόρεψαν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης Σεμέλη και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης.
Κώστας Παπανικολάου, Βασιλική Αρβανιτοπούλου Οικονομάκου και ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης με την υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και δημοτική σύμβουλο, Μαρία Μπραϊμνιώτη.
Μανώλης Βαρδαβάς, Γιάννης Αγαλιώτης, Σπύρος Βαλάτας στις πρώτες σειρές.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νανά Καραγιάν με τον δήμαρχο.
Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, με ένα από τα εγγόνια του.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανοίγει τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασε χαρακτηριστικά και αγαπημένα κομμάτια του δίσκου “Μικρά Ασία”, αλλά και μεγάλες του επιτυχίες, κάνοντας επανειλημμένα το κοινό να τραγουδά μαζί του.
Μαζί του επί σκηνής η νέα και πολύ ταλαχτούχα τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού. Στη φωτό οι καλλιτέχνες συνεχίζουν παρά τη βροχή που εν τέλει διέκοψε τη συναυλία νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα.
Τα περίπου 900 καθίσματα που είχαν γεμίσει το πάρκινγκ της πλατείας του Αγίου Ιωάννη δεν έφτασαν “ούτε για δείγμα”, καθώς ο κόσμος είχε πλημμυρίσει όλους τους γύρω δρόμους.
Δεν έλειψαν οι εντάσεις από την πρόβλεψη του Δήμου να χωρίσει με κάγκελα το χώρο των “επισήμων”.
Η ομάδα Πολιτισμού του ΟΑΠΠΑ που ανέλαβε όλο τον επιτυχή σχεδιασμό φωτογραφίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα. Από αριστερά Βασιλική Λάζαρη, Μαρία Μπραϊμνιώτη και Φελίνα Αθανασοπούλου.
Ο αναπληρωτής Δημάρχου και αντιδήμαρχος, Διονύσης Γεωργουλόπουλος με τη σύζυγό του Γεωργία.
Ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς με τη σύζυγό του, Κατερίνα Ρόπα.
Τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος (αριστερά) και ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σωτήρης Μεθενίτης (δεξιά).
Γιάννης Κωνσταντάτος και Σπύρος Πανάς …συν γυναιξί.
Η τέως βουλευτής και κάτοικος των 3Β, Άντζελα Γκερέκου.
Η Κυριακή ήταν ημέρα προσευχής, καθώς τελέστηκε στο μνημείο της πλατείας του Αγίου Ιωάννη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλο. Ν
Ο Μητροπολίτης διηγήθηκε στους συγκεντρωμένους προσωπικές ιστορίες ως γόνος προσφύγων, κρατώντας μια εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, με μεγάλη συναισθηματική αξία.
