Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Η Βούλα τίμησε τη “Μικρασία της καρδιάς μας” (photos)

Νότες, εικόνες και διηγήσεις που αναβίωσαν μια τραυματική σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, γέμισαν την πλατεία της Βούλας κατά το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στις “αλησμόνητες πατρίδες” με τον τίτλο “η Μικρασία της καρδιάς μας”, μιας και η Βούλα, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των τριών “Β”, υπήρξε από τους πρώτους χώρους υποδοχής των τότε προσφύγων.

Οι απόγονοι των τότε προσφύγων δίνουν ακόμη και σήμερα το στίγμα τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή των τριών πόλεων, με πρώτο παράδειγμα τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που είναι εγγονός μικρασιατών προσφύγων.

Η “γλώσσα” του αφιερώματος ήταν ο πολιτισμός, μια επιλογή που έφερε στη Βούλα χιλιάδες κόσμου, από τη Βούλα και όλη την Αττική.

Τα εγκαίνια του αφιερώματος έγιναν στην Πνευματική Εστία Βούλας, όπου παρουσιάστηκε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σμύρνη, με εικόνες πριν και μετά την καταστροφή.

img_8818

Στο χώρο εκτέθηκαν και ορισμένα από τα οικογενειακά κειμήλια που αποτέλεσαν πέρσι την πρωτότυπη έκθεση με θέμα “το σπίτι του Μικρασιάτη”, όπως το παρακάτω νυφικό.

img_8816

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πλαισιώνεται από τα αδέρφια Χατζηστεφάνου, Φιλάρετο (αριστερά) και Στέφανο (δεξιά).

img_8833

Ο πρώην δήμαρχος Βούλας, Γιάννης Κιούκης παρακολούθησε από κοντά όλες τις εκδηλώσεις.

img_8830

Ο Δήμος βράβευσε τον ιατρό Στέργιο Αράπογλου, ο οποίος φέτος τον Αύγουστο πραγματοποίησε πεζός την προσφυγική διαδρομή των προπαππούδων του, από το Μεγάλο Ζαλούφι στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, ως συμβολική πράξη τιμής και μνήμης.

img_8856

Το “διδακτικό” κομμάτι του αφιερώματος ανέλαβε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης, που ανέπτυξε πλευρές της “τραυματικής διαδικασίας” όπως είπε που ήταν η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

img_8863

Το καλλιτεχνικό αφιέρωμα στη Σμύρνη είχε ως κεντρικό αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό, ο οποίος με την υποβλητική του φωνή διάβασε μαρτυρίες και λογοτεχνικά αποσπάσματα για την εποχή και τα γεγονότα.

img_8897

Το δραματοποιημένο ιστορικό των γεγονότων, διανθισμένο με λογοτεχνικά παραθέματα, έκαναν από κοινού και η Νατάσα Κουρεντζή, πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βούλας μαζί με τον Στέφανο Χατζηστεφάνου.

img_8873

Η θεατρική ομάδα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέβασε ένα συγκινητικό και πολύ φορτισμένο μονόπρακτο, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Ντάφλου που καθήλωσε τους θεατές.

img_8882

Τη σκηνή έπειτα κατέλαβε το παραδοσιακό συγκρότημα Smyrna ενώ χόρεψαν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης Σεμέλη και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης.

img_8908

 

img_8928

 

Κώστας Παπανικολάου, Βασιλική Αρβανιτοπούλου Οικονομάκου και ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης.

img_8841

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης με την υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και δημοτική σύμβουλο, Μαρία Μπραϊμνιώτη.

img_8840

Μανώλης Βαρδαβάς, Γιάννης Αγαλιώτης, Σπύρος Βαλάτας στις πρώτες σειρές.

img_8839

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νανά Καραγιάν με τον δήμαρχο.

img_8838

Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, με ένα από τα εγγόνια του.

img_8836

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανοίγει τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

img_9006

Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασε χαρακτηριστικά και αγαπημένα κομμάτια του δίσκου “Μικρά Ασία”, αλλά και μεγάλες του επιτυχίες, κάνοντας επανειλημμένα το κοινό να τραγουδά μαζί του.

img_9035

Μαζί του επί σκηνής η νέα και πολύ ταλαχτούχα τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού. Στη φωτό οι καλλιτέχνες συνεχίζουν παρά τη βροχή που εν τέλει διέκοψε τη συναυλία νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα.

img_9096

Τα περίπου 900 καθίσματα που είχαν γεμίσει το πάρκινγκ της πλατείας του Αγίου Ιωάννη δεν έφτασαν “ούτε για δείγμα”, καθώς ο κόσμος είχε πλημμυρίσει όλους τους γύρω δρόμους.

img_9084 img_9042

Δεν έλειψαν οι εντάσεις από την πρόβλεψη του Δήμου να χωρίσει με κάγκελα το χώρο των “επισήμων”.

img_9023

img_9056

Η ομάδα Πολιτισμού του ΟΑΠΠΑ που ανέλαβε όλο τον επιτυχή σχεδιασμό φωτογραφίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα. Από αριστερά Βασιλική Λάζαρη, Μαρία Μπραϊμνιώτη και Φελίνα Αθανασοπούλου.

img_9080

img_9013

Ο αναπληρωτής Δημάρχου και αντιδήμαρχος, Διονύσης Γεωργουλόπουλος με τη σύζυγό του Γεωργία.

img_8994

Ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς με τη σύζυγό του, Κατερίνα Ρόπα.

img_8990

Τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος (αριστερά) και ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σωτήρης Μεθενίτης (δεξιά).

img_8984

Γιάννης Κωνσταντάτος και Σπύρος Πανάς …συν γυναιξί.

img_8991

Η τέως βουλευτής και κάτοικος των 3Β, Άντζελα Γκερέκου.

img_8992

Η Κυριακή ήταν ημέρα προσευχής, καθώς τελέστηκε στο μνημείο της πλατείας του Αγίου Ιωάννη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλο. Ν

img_9114

Ο Μητροπολίτης διηγήθηκε στους συγκεντρωμένους προσωπικές ιστορίες ως γόνος προσφύγων, κρατώντας μια εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, με μεγάλη συναισθηματική αξία.

img_9127

 

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement