Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Νέος πεζόδρομος με φυτεύσεις στο άκρο του Λαιμού

Στους κατοίκους παραδίδεται χωρίς αυτοκίνητα το άκρο της χερσονήσου

Ένα αναμενόμενο εδώ και πολλά χρόνια έργο αποσυμφόρησης από τα ΙΧ του άκρου της χερσονήσου του Λαιμού μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στις 28 Νοεμβρίου η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και το αντιπροσωπευτικό όργανο της πόλης αποφάσισε να εγκρίνει τη μελέτη της νέας διαμόρφωσης του (πάντα) δημόσιου δρόμου στον Λαιμό, την οδό Απόλλωνος, από το ύψος της τελευταίας, τρίτης, εισόδου του Αστέρα και μέχρι το αδιέξοδο.

Σε κανένα σημείο του δημόσιου και κοινόχρηστου σήμερα χώρου της χερσονήσου δεν σταματά η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αντίθετα τα νέα καθιστικά, οι φυτεύσεις και οι διάδρομοι αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους πεζούς και επισκέπτες. Τα αυτοκίνητα όμως σύμφωνα με τη νέα διαμόρφωση θα κάνουν αναστροφή μετά την τρίτη είσοδο του Αστέρα και από το σημείο αυτό και για περίπου 400 μέτρα μέχρι τη «μύτη» θα ξεκινά ένας καλαίσθητος πεζόδρομος με νέα υλικά που εναρμονίζονται πλήρως με το τοπίο, ενώ ο χώρος θα φωτιστεί καλύτερα.

Η νέα διαμόρφωση στην απόληξη της οδού Απόλλωνος στο Λαιμό Βουλιαγμένης απομακρύνει την κίνηση των οχημάτων και με νέα φιλικά υλικά, σε γήινα χρώματα δημιουργεί έναν μοναδικό προορισμό περιπάτου και ποδηλατοβόλτας για όλους

Από το σημείο αναστροφής και έπειτα με μια μπάρα ελέγχου κυκλοφορίας θα επιτρέπεται η διέλευση αποκλειστικά οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, περιπολικά κ.λπ.). Οι κάθετοι δρόμοι πρόσβασης προς το παλιό αντλιοστάσιο του Αστέρα και προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου επίσης θα πεζοδρομηθούν, θα φυτευτούν και θα φωτιστούν. 

Οι μελετητές του τεχνικού έργου, που είναι το τεχνικό γραφείο «Doxiadis+» παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο και απάντησαν στις ερωτήσεις του σώματος. Όπως είπαν, διατηρείται η φυσική διαμόρφωση του χώρου, αλλά ο χώρος αποδίδεται στους πεζούς και τα ποδήλατα.

Το πλάτος του οδοστρώματος μειώνεται στα 3,2 μέτρα και στη θέση της ασφάλτου που φεύγει, γίνονται εκτεταμένες φυτεύσεις. Παράλληλα, το έργο βασιζόμενο στις σημερινές διαμορφώσεις θα δημιουργήσει 3 μικρές και 2 μεγάλες πέτρινες πλατείες, στην κατάληξη του δρόμου, στο παλιό αντλιοστάσιο και στον μικρό δρόμο προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η φυτοτεχνική μελέτη που συνοδεύει την πρόταση καταγράφει 2.200 νέα φυτά.

Πεζόδρομοι αντί ασφάλτου

Στις τεχνικές του λεπτομέρειες, το έργο αφορά στην αποξήλωση μέρους του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και τη μετατροπή του σε περιοχές – μικρές πλατείες – με καθιστικά καθώς και στη δημιουργία νέων περιοχών φυτεύσεων στα τμήματα του οδικού δικτύου που θα καταργηθούν.

Η άσφαλτος εξαφανίζεται από το άκρο του Λαιμού και τη θέση της παίρνουν μοντέρνα υλικά αλλά και πέτρες σε αποχρώσεις της περιοχής. Η μελέτη τοπίου περιγράφει σε τομή τη νέα διάταξη των υλικών. 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η μία πλευρά του δρόμου θα αποξηλωθεί για να δημιουργηθεί με σύγχρονα υλικά ο πεζόδρομος και η άλλη πλευρά του οδοστρώματος θα διατηρηθεί, αλλά θα καλυφθεί με στρώση διακοσμητικής ρητίνης. Το πλάτος του δρόμου που θα απομείνει θα διασφαλίσει την κίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, ενώ κολωνάκια θα περιορίζουν την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων. 

Υπαίθρια καθιστικά θα καλούν τους περιπατητές σε στάση για να απολαύσουν τη μοναδική θέα του σημείου. Στους κόμβους αυτούς, η μελέτη προβλέπει ότι η υφιστάμενη άσφαλτος απομακρύνεται και κατασκευάζεται στρώση του δαπέδου από ακανόνιστες πέτρες. Στις περιοχές αυτές εντοπίζονται καθιστικά επενδυμένα με πέτρα. Η πέτρα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι χρώματος αντίστοιχου των πέτρινων διαμορφώσεων που εντοπίζονται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της χερσονήσου του Αστέρα.

Ο χάρτης της παρέμβασης στα τελευταία 400 μέτρα της οδού Απόλλωνος, η οποία θα επιτρέπει τη διέλευση μόνο οχημάτων ανάγκης στο άκρο της χερσονήσου, δημιουργώντας μια διαμόρφωση αναστροφής για τα υπόλοιπα οχήματα

Οι περιοχές στις οποίες θα αποξηλωθεί η άσφαλτος και τα περιμετρικά κράσπεδα, θα διαστρωθούν με διακοσμητική πολύχρωμη ψηφίδα και θα φυτευτούν. Οι μελετητές τονίζουν ότι τα υφιστάμενα υψόμετρα θα διατηρηθούν. Οι χωματουργικές εργασίες θα είναι οι απολύτως αναγκαίες και αφορούν στη διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας των χωμάτων, χωρίς να ματαβληθεί η υφιστάμενη τοπογραφία.

Τα υφιστάμενα πεζοδρόμια θα αποξηλωθούν και αυτά ενώ οι περιοχές που καταλαμβάνουν θα διαστρωθούν με κροκάλες από τοπική πέτρα. Νέοι φωτιστικοί ιστοί και αστικός εξοπλισμός θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς στήλους, κάδους απορριμμάτων κ.λπ. 

Η φυτοτεχνική μελέτη που συνοδεύει την τεχνική παρέμβαση προβλέπει τη φύτευση 2.200 νέων φυτών που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη σημερινή εικόνα στο σημείο

Το κομμάτι της φύτευσης καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της μελέτης. Όπως αναφέρεται στα σχέδια, θα χρησιμοποιηθούν ιθαγενή φυτά – φρύγανα και μακί – προσαρμοσμένα στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και με τις ελάχιστες απαιτήσεις για άρδευση. Τα φρύγανα θα διαταχθούν σε ορθογώνια παρτέρια κατά μήκος του δρόμου και θα συμπληρωθούν από φυτεύσεις μακίας. Θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον και άλλα είδη, όπως σχίνο, ράμνο, δάφνη, ασφάκα, φασκόμηλο, ελίχρυσο, θυμάρι, θρούμπι. Παράλληλα, θα εγκατασταθεί αρδευτικό δίκτυο.

Αρνητική η αντιπολίτευση

Παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση της μελέτης διέψευσε πανηγυρικά τα αρνητικά σενάρια που από το 2013 κυκλοφορούν στην περιοχή, ότι θα «μπει μπάρα από τον Ναυτικό Όμιλο, απαγορεύοντας τη διέλευση», η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο (παρατάξεις Δαβάκη και Ματόπουλου) έδειξε πάλι δύσπιστη για το έργο και το καταψήφισε.

Το γεγονός ότι τη μελέτη και κατασκευή του έργου χρηματοδοτεί ο Αστέρας Βουλιαγμένης επιτείνει φαίνεται την ανησυχία για τις προθέσεις της παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή συνέβαλε καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου, ενώ όλη η μελέτη τέθηκε στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η οδός Απόλλωνος είναι και παραμένει ένας δημόσιος δρόμος.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντώντας στις απόψεις αυτές τόνισε ότι πρόκειται για «μια θετική πράσινη παρέμβαση για την πόλη που η πόλη αποζητά εδώ και δεκαετίες, από την εποχή Κασιδόκωστα».  

Υπόγεια διάβαση μαρίνας και Αστέρα

Ένα δευτερεύον έργο που αφορά στη λειτουργικότητα της μαρίνας Βουλιαγμένης και προβλεπόταν στην αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσιάστηκε το 2017, αφορά στη δημιουργία μιας μικρής υπόγειας διάβασης κάτω από την οδό Απόλλωνος που θα συνδέει τη μαρίνα με το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Η μελέτη του έργου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η κατασκευή του θα απαιτήσει να γίνουν τομές στην οδό Απόλλωνος. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο υπόγειος δρόμος θα έχει πολύ μικρό πλάτος, μόλις 4,3 μέτρων για να εξυπηρετεί αποκλειστικά πεζούς και μικρά ηλεκτρικά οχήματα (γκολφ καρτ). Στόχος της παρέμβασης είναι να μετακινούνται οι επισκέπτες του Αστέρα από και προς τη μαρίνα χωρίς να επιβαρύνεται η κίνηση της οδού Απόλλωνος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου η κυκλοφορία της οδού Απόλλωνος δεν θα σταματήσει, αφού τα συνεργεία θα περιοριστούν σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας κάθε φορά. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό τον χειμώνα και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους δεν θα υπερβεί τους 4 μήνες συνολικά. 

70 νέα δέντρα στη θέση 35

Η δημοτική αρχή έθεσε αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για να δώσει το πράσινο φως στην παρέμβαση αυτή, καθώς η δημιουργία της σήραγγας θα απαιτήσει την κοπή δέντρων.

Ενώ η πρόταση της μελέτης του Αστέρα προέβλεπε την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου με 48 νέα δέντρα στη θέση των 35 που απαιτείται να κοπούν, τα οποία θα είχαν διαστάσεις 12-20 εκατοστά πάχος και 3-4 μέτρα ύψος, σύμφωνα με την πρόταση, η διοίκηση Κωνσταντέλλου ανέβασε σημαντικά τις απαιτήσεις: Έθεσε ως προϋπόθεση για να δώσει άδεια κοπής των 35 δέντρων, τη φύτευση διπλάσιου αριθμού, δηλαδή 70 νέων δέντρων τα οποία θα έχουν σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, περίμετρο κορμού άνω των 60 εκατοστών και θα είναι συνολικού ύψους άνω των 6 μέτρων.

Μάλιστα, στην απόφαση τονίζεται:

«Η έγκριση διάνοιξης της υπόγειας διάβασης χορηγείται υπό τη ρητή δέσμευση ότι οι εργασίες κοπής των δέντρων δεν θα ξεκινήσουν εάν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα 70 νέα δέντρα σε παρακείμενο χώρο από τις εκτελούμενες εργασίες. Τα δέντρα αυτά θα ελεγχθούν και θα πάρουν την έγκριση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κοπής και φύτευσης».

Δυσπιστία

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε και πάλι εμφανής η δυσπιστία της αντιπολίτευσης έναντι κάθε πρότασης που αφορά στον Αστέρα. Ο Θάνος Ματόπουλος χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους είπε ότι πρόκειται για «καταστροφική εξέλιξη» και ότι στη χερσόνησο που «έχει γίνει κρανίου τόπος» έχουν ήδη κοπεί πολλά δέντρα. Ο Δημήτρης Δαβάκης, είπε ότι καταστρέφεται το ανάγλυφο της χερσονήσου και ότι «καμία αντικατάσταση δεν μπορεί να αποκαταστήσει το ισοζύγιο των δέντρων».

Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να μη μειωθεί το φυτικό κεφάλαιο, γεγονός που επιτυγχάνεται με τη φύτευση διπλάσιου αριθμού ανεπτυγμένων δέντρων σε σχέση με αυτά που θα κοπούν.  

Advertisement