Μοιραστείτε το
Ενέσκυψε και πάλι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το σύνδρομο ΝIMBY (βγαίνει από τα αρχικά Not In My BackYard που σημαίνουν «μακριά από την αυλή μου»).
«Πολύ καλή η ιδέα σας για το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο αλλά πρέπει να βρείτε άλλη τοποθεσία, το κέντρο της Βάρης δεν είναι το κατάλληλο σημείο», ακούστηκε στην εκδήλωση διαβούλευσης στις 24 Ιουνίου στο Δημαρχείο. Ευτυχώς, ήταν μια περιθωριακή άποψη.
Είτε από άγνοια και αδυναμία εμβάθυνσης στις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου, είτε από μικροπολιτικό υπολογισμό ότι μπορεί ένα δημοτικό αντιπολιτευτικό σχέδιο να στηριχθεί καιροσκοπικά πάνω στα αρνητικά αντανακλαστικά των πολιτών που δεν επιθυμούν κοντά τους τίποτα σχετιζόμενο με τη διαχείριση αποβλήτων, το αφήγημα του «όχι» ετοιμάστηκε πριν καν εκτεθούν τα στοιχεία. Κατόπιν σερβιρίστηκε δημοσίως με τη μεγαλόστομη κενότητα των ανθρώπων που βλέπουν αρνητικά κάθε εξέλιξη και προσπαθούν να επινοήσουν διάφορα εύσχημα επιχειρήματα για να μην παραδεχτούν τον εγωιστικό πυρήνα της θέσης τους.
Αντίθετα όμως με τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων κάθε είδους, που συνιστούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό και ανεξάρτητα από τις προδιαγραφές ασφαλείας τους μια δραστηριότητα έντασης, με μηχανήματα να δουλεύουν και υπολείμματα να συλλέγονται, το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο είναι η πιο εξευγενισμένη, ανθρώπινης διάστασης, ήπια και ευεργετική για την τοπική κοινωνία δραστηριότητα που σχετίζεται με τα απόβλητα.
Στην πραγματικότητα, το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο στοχεύει στο να αφαιρέσει από τα αντικείμενα την ιδιότητα του «απόβλητου» και του απορρίμματος και να τεθούν ξανά σε χρήση – είναι δηλαδή η καρδιά της κυκλικής οικονομίας.
Για το λόγο αυτό η θέση του ποτέ δεν είναι εκτός οικιστικού ιστού, σε βιομηχανικές ζώνες ή σε δυσπρόσιτες περιοχές μακριά από το οπτικό μας πεδίο: Το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο για να πετύχει πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην αυλή μας, δίπλα μας, να είναι επισκέψιμο και βολικό, μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως είναι το δημοτικό ΚΕΠ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε πολύ αναλυτικά ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE IP και σύμβουλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η νέα εγκατάσταση θα φιλοξενήσει ένα Κέντρο δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών. Αυτό σημαίνει ότι θα δέχεται τα παλιά μας έπιπλα, χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, παλιά βιβλία, ρούχα και υφάσματα που δεν επιθυμούμε πλέον στο σπίτι, άλλα είδη οικιακού εξο- πλισμού που δεν χρειαζόμαστε ή παιχνίδια.
Μια ομάδα τεχνιτών που θα απασχολούνται σε ασφαλείς μόνιμες θέσεις εργασίας θα επισκευάζουν ό,τι μπορεί να επισκευαστεί και έναντι συμβολικού αντιτίμου ή δωρεάν θα τα προσφέρουν ξανά σε όσους επιθυμούν να τα πάρουν σε δεύτερο χέρι.
Το ίδιο Πράσινο Σημείο θα αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης των νέων πολιτών πάνω στα τόσο κρίσιμα για τον πλανήτη ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. Και χρειαζόμαστε την εκπαίδευση διότι ακόμη και σήμερα, στο «και πέντε» για το περιβάλλον της Αττικής θεωρούμε το άκρον άωτον της οικολογικής συνείδησης την ανακύκλωση, όταν στην πυραμίδα της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς η ανακύκλωση δεν βρίσκεται παρά στη μέση, ως απλώς ανεκτή λύση (η οποία σήμερα έχει οδηγηθεί σε πολλαπλά αδιέξοδα).
Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων με την πρόληψη και ακολουθεί η επαναχρησιμοποίηση υλικών, ο στόχος δηλαδή του Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου.
Κανονικά λοιπόν πρέπει να είμαστε περήφανοι που μια τέτοια εγκατάσταση προορίζεται για τη γειτονιά μας και την αυλή μας για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους. Μόνο ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο πρώτος Δήμος της χώρας, η Αθήνα, θα χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό το σκοπό, βάσει του μεγέθους της η Αθήνα και βάσει των επιδόσεων και της τεχνογνωσίας του ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος.
Περήφανος δήλωσε στην εκδήλωση διαβούλευσης και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, ο Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, μιας οργάνωσης που συνήθως κοντράρεται με τις κυβερνήσεις, τους Δήμους και τις κρατικές αρχές για τα θέματα περιβάλλοντος.
«Νιώθω χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί μια σειρά από πράγματα που προτείναμε από το 2007, είναι εδώ και γίνονται πρώτη φορά καθημερινότητα», είπε και απευθύνθηκε προς τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο: «Κύριε Δήμαρχε, προχωρήστε. Είμαι περήφανος σήμερα γιατί δεν μιλάμε μόνο για ένα Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο, αλλά το αντιμετωπίζετε ως μέρος μιας ολόκληρης στρατηγικής η οποία περιλαμβάνει το Πληρώνω όσο πετάω, το Κερδίζω όσο διαχωρίζω, συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση του πολίτη. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν έχουμε παρά να το κάνουμε να πετύχει. Ολόκληρη η χώρα περιμένει, θεωρώ δεδομένη την ανάγκη για την επιτυχία του Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 45, Ιούνιος 2022
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου: