Μοιραστείτε το
Συνήθως, η αντιπολίτευση σε ένα Δήμο προτείνει κοινωνικές παροχές και η διοίκηση αρνείται “λόγω οικονομικής στενότητας” ή έστω αποφεύγει να απαντήσει.
Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνέβη το αντίθετο χτες, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013.
Ο Δήμαρχος, Σπύρος Πανάς, παραδέχτηκε ότι τα 80.000 ευρώ που περιμένει ως έσοδα ο Δήμος από τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι μικρό ποσό για τον προϋπολογισμό του Δήμου και ότι μπορεί να τα καλύψει εξ ολοκλήρου.
Οπότε, στην πρόταση γονέων που έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ζητώντας μείωση των τροφείων, απάντησε θετικά, προτείνοντας πλήρη απαλλαγή όλων από τα τροφεία.
Νωρίτερα, την άποψη αυτή εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Διαφάνειας Διονύσης Κοντονής, δηλώνοντας ότι “αν θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει κράτος και κοινωνική πολιτική, δεν πρέπει να υπάρχουν τροφεία”. Θύμισε μάλιστα ότι μόνο ο ίδιος, ο έτερος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπελετσιώτης και ο Γιάννης Σκουμπούρης είχαν καταψηφίσει το Ιούνιο τις αυξήσεις των τροφείων που έφεραν και τις αντιδράσεις.
Αντίθετη άποψη είχαν όμως τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για “αγιοβασιλιάτικη ισοπεδωτική προσέγγιση“, αναλύοντας ότι δεν είχε κοστολογήσει επακριβώς την πρότασή του ο δήμαρχος. Έκανε ακόμη λόγο για “λαϊκίστικη κατηφόρα” και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή διατυπώνεται από τον Σπύρο Πανά επειδή θα αφήσει σύντομα την καρέκλα του Δημάρχου, έχοντας αφήσει πίσω του “καμμένη γη“.
Και στελέχη της συμπολίτευσης όμως τάχθηκαν κατά της πρότασης Πανά. Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη είπε ότι “δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιας έκτασης αναμόρφωση του προϋπολογισμού” και κατέβασε δική της πρόταση αντιπαραθετικά με αυτήν για δωρεάν τροφεία.
Ο Γιάννης Νιτερόπουλος, που είναι και ο πρόεδρος του Οργανισμού του Δήμου που έχει την ευθύνη του τους Δημοτικούς Σταθμούς (ΟΑΠΠΑ), εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα περάσει αυτή η πρόταση από την Επίτροπο. Στο τέλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την ψηφοφορία.
Τα στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης πάντως δέχτηκαν ασμένως την πρόταση. Ο Παναγιώτης Καπετανέας είπε ότι είναι “κοινωνική παρέμβαση από τις κορυφαίες που μπορεί να κάνει ο Δήμος”.
Ο Κώστας Πασακυριάκος που εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ των δωρεάν τροφείων για όλους, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει από πού κρατά η σκούφια κάποιου που προτείνει ένα φιλολαϊκό μέτρο, ενώ δεσμεύτηκε να ψηφίσει έναν αναμορφωμένο προϋπολογισμό που θα έχει αυτή την πρόβλεψη.
Στην πρόταση για δωρεάν τροφεία τάχθηκαν “κατά” οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:
Δημήτρης Δαβάκης, Ηλέκτρα Τσιριγώτη, Λυδία Αργυροπούλου (ψηφίζοντας “παρούσα”), Παναγιώτης Σκουζής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμος Βαμβασάκης, Βερόνικα Αγαλιώτη, Παντελής Κασιδόκωστας, Νανά Κάραγιαν, Διονύσης Γεωργουλόπουλος και Γιάννης Νιτερόπουλος (απέχοντας).
Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την καταψήφιση και το μούδιασμα που έφερε σε όλη την αίθουσα, ψήφισε το υπόμνημα που είχαν καταθέσει γραπτώς οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς και το οποίο μεταξύ άλλων προτείνει “μείωση των τροφείων ανά κατηγορία εισοδήματος τουλάχιστον στα επίπεδα της περσινής χρονιάς”.
Πάντως, υπάρχει περιθώριο το λάθος αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου να διορθωθεί.
Την τελική εισήγηση για τη διαμόρφωση των τροφείων θα την κάνει ο ΟΑΠΠΑ. Η πρόταση αυτή έπειτα θα έρθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί.
Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ίσως επικρατήσει τελικά διαφορετική λογική.