Ρημάζει το “Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο” – Εικόνες ντροπής

Ρημάζει το “Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο” – Εικόνες ντροπής

Ένα αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ για το πάρκο του Καβουρίου δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα Anatropi online. Το έργο που εγκαινιάστηκε προεκλογικά και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες βρίσκεται σε τραγική κατάσταση σήμερα.

Αναδημοσιεύουμε:

tspg

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος το «Πρότυπο Οικολογικό και Αρχαιολογικό Πάρκο» του μεγάλου Καβουρίου και της ευρύτερης περιοχής, είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.

DSCN0046

 

DSCN0038

Ένας χώρος μεγάλης οικολογικής αξίας και ομορφιάς, μια όαση για τους εκατοντάδες επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, έχει μετατραπεί σ’ ένα κουφάρι που σαπίζει. Τίποτα δεν θυμίζει ένα τοπίο το οποίο «θα ζήλευαν πολλοί», όπως είχε πει κατά την τελετή παράδοσης προς τους δημότες, ο απερχόμενος Δήμαρχος των 3Β, Σπ. Πανάς.

Ο κ.Πανάς τότε, μέσα από δελτία τύπου, εξέφραζε τον θαυμασμό του για την περιοχή, αναφερόταν σε μια μοναδική φυσική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και μάλιστα, διαβεβαίωνε τους δημότες για τη διαφύλαξη και διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Τώρα, τέσσερις μήνες μετά, δεν χρειάζεται ούτε καν δεύτερη ματιά για να εντοπίσεις παντού τα βαθιά χνάρια της εγκατάλειψης. Με την κάμερα του Anatropionline.gr επισκεφθήκαμε το μεγάλο Καβούρι και καταγράψαμε εικόνες ντροπής που προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους επισκέπτες.

Στο άλλοτε στολίδι των Νοτίων Προαστίων, οι εικόνες αποτυπώνουν ανάγλυφα την αδιαφορία, την ανικανότητα και την απαξίωση τις προηγούμενης δημοτικής αρχής γι’ αυτό το μοναδικό τοπίο.

DSCN0073

DSCN0054

 

DSCN0056

DSCN0053

Κατεστραμμένες κούνιες , σιδερένιες κοφτερές βάσεις από χαλασμένα παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, σπασμένα φανάρια χωρίς φωτισμό, ξεραμένα δέντρα, πυκνή βλάστηση που έχει καλύψει τα μονοπάτια των περιπατητών, αλλά και σκουπίδια που κάποιοι ασυνείδητοι πετούν, αγνοώντας τους ελάχιστους κάδους απορριμμάτων, επιβεβαιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη του τοπίου.

DSCN0011

DSCN0008

DSCN0057

 

DSCN0045

Εστίες μόλυνσης κυριαρχούν σε κάθε γωνιά, μία εικόνα που δεν ταιριάζει με κανέναν τρόπο σε έναν ανεπτυγμένο δήμο, σαν αυτόν της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

DSCN0007

DSCN0005

DSCN0004

Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, είναι και οι δυσάρεστες οσμές που αναδύονται από τα λύματα του βόθρου, του οποίου οι αντλίες χαλούν (ως δια μαγείας) συχνά πυκνά…, που ξεχειλίζουν και στη συνέχεια λιμνάζουν μέσα στο πάρκο για αρκετές ημέρες.

DSCN0015

DSCN0070

DSCN0040

Μια τοποθεσία δίπλα στις πιο κοντινές και πολυσύχναστες παραλίες των νοτίων προαστίων, προκαλεί την πλήρη δυσφορία και αγανάκτηση τόσο των κατοίκων αλλά και των εκατοντάδων τουριστών που διαπιστώνουν μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από την εικόνα που τους έχουν περιγράψει ή που έχουν δει σε διαφημιστικά φυλλάδια.

Το απαράδεκτο όλων είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί και δεν υπάρχει μέριμνα για πρόσβαση των ΑΜΕΑ ή σθενοφόρου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Βλέπετε η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε για τη συντήρηση και τη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς εικόνας στο «Πρότυπο Οικολογικό και Αρχαιολογικό Πάρκο» του Μεγάλου Καβουρίου. Η απερχόμενη διοίκηση συμπεριφέρθηκε σα να τελείωσε η θητεία της την 26η Μαΐου, αφήνοντας τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες ουσιαστικά στο κενό, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την απαξίωσή της ακόμα και σ’ αυτούς που την επέλεξαν με την ψήφο τους.

DSCN0058

DSCN0069

DSCN0061

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον καθρέφτη της απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού που άφησε ημιτελή έργα, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν.

Η αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο ξεχειλίζει και το ζητούμενο όλων είναι να αποκατασταθεί το κατεστραμμένο πράσινο και να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την ύδρευση, τον φωτισμό και την ασφάλεια του χώρου, ενός χώρου που στοίχησε στον Έλληνα φορολογούμενο 1.900.000 ευρώ (!!!)

DSCN0012

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή λίγο πριν τις εκλογές και παρά τις ενστάσεις των μελών του Συλλόγου Περιβάλλοντος τα οποία, ισχυριζόμενα πως η περιοχή είναι δασική, έβαλαν φρένο στις εργασίες, φτάνοντας το θέμα μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τελικά όμως, με μια προσωρινή απόφαση που πήραν οι αρμόδιοι από τα διοικητικά δικαστήρια, επέτρεψαν στον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο, να συνεχίσει με ήπιας μορφής εργασίες…