Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Περιοχή Φλέμινγκ: Εντός σχεδίου για πολεοδομική δικαιοσύνη

Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επιμένει στην ένταξη της περιοχής στην πολεοδομική κανονικότητα

Εμμένει στην απόφασή του να εντάξει στο σχέδιο πόλης τις ιδιοκτησίες εκατέρωθεν της οδού Φλέμινγκ στη Βάρη ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Με νέα απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β στις 26 Ιουλίου τάχθηκε υπέρ της ένταξης της περιοχής Φλέμινγκ στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βάρης με το μέσο συντελεστή δόμησης να ορίζεται σε δύο δέκατα (0,2) αποστέλλοντας το σκεπτικό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για έκδοση νέας σχετικής απόφασης.

Η κατάφυτη περιοχή της οδού Φλέμινγκ, που βρίσκεται στα όρια μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρης και χαρακτηρίζεται σήμερα από κάποιες επιβλητικές επαύλεις με θηριώδεις μάντρες, δομήθηκε μέχρι σήμερα με τις ρυθμίσεις του κράτους που αφορούσαν τις εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεις. Βούληση του πρώην Δήμου Βάρης από το 2004 ήταν να ενταχθούν και οι ιδιοκτησίες αυτές στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης ώστε να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα για κοινόχρηστους χώρους προς τον Δήμο, όπως πράττουν ανεξαιρέτως όλες οι υπόλοιπες εντός σχεδίου ιδιοκτησίες.

Η υπόθεση από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλαπλά διαδικαστικά και νομικά εμπόδια, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο ένταξης του τμήματος αυτού στο σχέδιο πόλης, συστήνοντας και ειδικό Σύλλογο για το θέμα. Η τελευταία τους νομική ενέργεια ήταν να προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση του 2016 με την οποία εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης στο κομμάτι που τους αφορούσε. Εξαιτίας της προσφυγής αυτής, η Βάρη δεν έχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Παραμένοντας εκτός σχεδίου πόλης, 35 ιδιοκτήτες ακινήτων εκατέρωθεν της οδού έχουν αποφύγει να καταβάλλουν εισφορά σε γη και σε χρήμα στον Δήμο, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι

Το ΣτΕ με απόφασή του που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020 δέχτηκε την προσφυγή των κατοίκων και ακύρωσε την υπουργική απόφαση ως προς ένα διαδικαστικό κομμάτι της: Ότι δηλαδή δεν περιελάμβανε εκ των προτέρων μια ειδική αιτιολόγηση για την ένταξη του κομματιού της Φλέμινγκ στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βάρης. «Η έλλειψη της ειδικής αυτής αιτιολογίας κατά το επίμαχο σημείο της προσβαλλόμενης (σ.σ. υπουργικής απόφασης) δεν θεραπεύεται από μόνη την παράθεση στο δικόγραφο της παρέμβασης του Δήμου σειράς στοιχείων για την τεκμηρίωση ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πολεοδομικά επωφελής λόγω της παρατηρούμενης υπέρβασης της νόμιμης δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή και των συνακόλουθων επιπτώσεών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΣτΕ. Την αιτιολόγηση αυτή επεξεργάστηκε εκ νέου η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το Δημοτικό Συμβούλιο την συμπεριέλαβε στην τελευταία απόφασή του και πρόκειται να περιληφθεί στη νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί με στόχο να ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο.

Το διακύβευμα

Τι σημαίνει για τον Δήμο ένταξη της περιοχής Φλέμινγκ στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εξήγησε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Περίπου 100 στρέμματα γης θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου για την κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών, όπως άλση, πλατείες, παιδικές χαρές και διαπλάτυνση των δρόμων ή διαφορετικά το αντίστοιχό τους σε χρήμα, δηλ. περίπου 35 εκατ. ευρώ, με τις ενδιάμεσες αυξομειώσεις». Αυτό είναι το συνολικό ύψος της οφειλόμενης εισφοράς σε γη και χρήμα από τους ιδιοκτήτες την οποία επιθυμούν για προφανείς λόγους να αποφύγουν με νομικά μέσα.

«Παίρνουμε ιδιωτικούς κήπους και τους κάνουμε κοινόχρηστα πάρκα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν αν θα εισφέρουν σε γη ή σε χρήμα και σε ποια αναλογία. «Όλοι όσοι ζουν στον Δήμο μας έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις», τόνισε με έμφαση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Τοπικό σκάνδαλο»

Περαιτέρω όμως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατήγγειλε την «υποκρισία» όπως είπε όσων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επικαλούμενοι την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα φέρει η ένταξη στο Σχέδιο. Σύμφωνα με το κύριο επιχείρημα της προσφυγής, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα ανεβάσει τον συντελεστή δόμησης της περιοχής από 0,075 που είναι σήμερα σε 0,2. Ωστόσο, η Yπηρεσία Δόμησης του Δήμου προέβη σε εκτεταμένους ελέγχους των ιδιοκτησιών και τα ευρήματα από τις αυτοψίες ήταν αποκαλυπτικά: Καταγράφηκαν υπερβάσεις στη δόμηση κατά 243%, 128%, 302%, 201% ακόμη και 590% σε μία περίπτωση! Το αποτέλεσμα είναι ότι ο συντελεστής 0,2 έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αρνήθηκε με διάφορες προφάσεις τον έλεγχο της Πολεοδομίας. «Πρόκειται για τοπικό σκάνδαλο, επικαλούνταν το φόβο της δόμησης αλλά οι ίδιοι είχαν υπερβεί το νόμιμα όρια», σημείωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συζήτηση του θέματος και πρόσθεσε: «Αποκαλύφθηκε ότι η επίκληση φιλοπεριβαλλοντικής επιχειρηματολογίας έγινε μόνο και μόνο για να αποφύγουν την εισφορά σε γη και χρήμα που οφείλουν στην πόλη».

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Δαβάκη είπε ότι «το ΣτΕ απεφάνθη» υποστηρίζοντας ότι «η διοίκηση πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις» και καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών από την άλλη πλευρά συμφώνησε ότι «θέλουμε την περιοχή στο Σχέδιο, δεν πρέπει να υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων», ωστόσο κατά την ψηφοφορία τάχθηκε με το λευκό καταθέτοντας την άποψη ότι κάποιοι μικρο-ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα πολύ. Οι παρατάξεις Πασακυριάκου και Δασκαλάκη τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης της διοίκησης.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 35, Αύγουστος 2021

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement