Τη μετάβαση σε μια νέα σχέση των επιχειρήσεων της πόλης με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων ετοιμάζει μεθοδικά η δημοτική αρχή, βάσει μιας περισσότερο δίκαιης οικονομικά και βιώσιμης περιβαλλοντικά λύσης.
Σε ενημερωτική συνάντηση με επιχειρηματίες της εστίασης που έγινε στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέπτυξε τα σχέδια της Υπηρεσίας Καθαριότητας να προσαρμοστεί από τον νέο χρόνο σε ένα νέο σύστημα χρέωσης δημοτικών τελών ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, το οποίο αντί για την επιφάνεια των ακινήτων θα μετρά την παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο μόνος στη χώρα που ήδη έχει δοκιμάσει πιλοτικά ένα ανάλογο σύστημα και μπορεί να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα όσα ορίζει η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο Δήμαρχος ανέλυσε ότι με τον νόμο 4819/2021 (άρθρο 37) θεσπίστηκε το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» ως το σύστημα με το οποίο οι παραγωγοί αποβλήτων χρεώνονται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο νόμο οι μεγάλοι παραγωγοί οφείλουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να έχουν προσαρμοστεί σε ένα νέο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων τους, διαχωρίζοντας τα βιολογικά. Ως μεγάλοι παραγωγοί εννοούνται οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία και τα εμπορικά κέντρα. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο μπορούν οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας να προσαρμοστούν στη νέα φιλοσοφία, αλλά υπογράμμισε ότι «ο Δήμος μας έχει ρόλο πλέον πανελλαδικά, διότι μελετήσαμε και μετρήσαμε».
Ανεξάρτητα από το βαθμό ετοιμότητας κάθε Δήμου, το κόστος πλέον για τη διαχείριση αποβλήτων μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του πρόσθετου τέλους ταφής θα οδηγήσει σε αναγκαστικές προσαρμογές. Πρόκειται για πολύ σημαντικά κόστη που θα επιβαρύνουν τα δημοτικά τέλη.
Η επιλογή πλέον τίθεται ως δίλημμα: Θα προχωρήσει ένας Δήμος σε οριζόντια επιβολή της αύξησης των τελών, διαιωνίζοντας ένα άδικο σύστημα χρέωσης ή θα αναπροσαρμόσει το σύστημα χρέωσης, ωθώντας στη μείωση των αποβλήτων που θάβονται; Η απάντηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως την παρουσίασε ο Δήμαρχος, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς στις επιχειρήσεις, η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων που αποφεύγει την ταφή και η επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών με μείωση στα δημοτικά τέλη.
Εξατομικευμένοι κάδοι
Από τη νέα χρονιά οι επιχειρήσεις εστίασης θα πληρώνουν ένα «πάγιο» δημοτικών τελών, στο 60% του σημερινού τους ύψους βάσει τετραγωνικών, ενώ τα υπόλοιπα τέλη θα υπολογίζονται βάσει του όγκου των απορριμμάτων τους και τη συχνότητα της αποκομιδής.
Με εξατομικευμένους και κλειδωμένους κάδους, κάθε επιχείρηση θα έχει χωριστή χρέωση (αυξημένη) για τα σύμμικτα απορρίμματα που οδεύουν προς ταφή και χωριστή (μειωμένη) για τον καφέ κάδο των υπολειμμάτων κουζίνας. Τα απόβλητα θα ζυγίζονται και θα δίνονται κίνητρα αποφυγής της χρήσης του πράσινου κάδου με τα σύμμικτα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις των οποίων ο καφέ και ο μπλε κάδος ζυγίζει περισσότερο από τον πράσινο (θα πραγματοποιείται φυσικά ποιοτικός έλεγχος), θα επιβραβεύονται με συνολική μείωση 50% στα τέλη.
Εκτός από το οικονομικό κίνητρο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε και ένα συμβολικό. Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στο νέο σύστημα θα λάβουν από τον Δήμο ένα νέο σήμα επιβράβευσης που θα πιστοποιεί ότι έχουν προσαρμοστεί στη νέα περιβαλλοντική φιλοσοφία του «Πληρώνω όσο πετάω» αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και κάλεσε τους επαγγελματίες στην επόμενη συνάντηση που τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου, να φέρουν και τους υπεύθυνους του προσωπικού καθώς οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να κάνουν αρκετές προσαρμογές στον τρόπο που εργάζονται.

Μια από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν κάποιοι επαγγελματίες ήταν ότι «δεν υπάρχει σήμερα επαρκής χρόνος να διαχωρίζουμε τα απορρίμματα όταν καθαρίζεται ένα τραπέζι». Άλλος επιχειρηματίας σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις οσμές που βγάζουν οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης οργανικών. Τρίτη επιφύλαξη που ακούστηκε ήταν η δυσκολία να πλυθούν οι κάδοι από τις επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα καταλήγουν τα βρώμικα νερά.
Στην παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία συμμετείχε ο διευθυντής της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μιλτιάδης Καβράκος, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι στους καφέ κάδους θα τοποθετηθεί βιοφίλτρο το οποίο θα εγκλωβίζει τις οσμές για ένα διάστημα. Το ζήτημα της πλύσης των κάδων θα εξεταστεί στο πεδίο για να βρεθεί η καλύτερη λύση, όπως υποσχέθηκε ο Μιλτιάδης Καβράκος.