Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Η πολιτική αχρωματοψία μιας γυμνής δημοτικής φιλοδοξίας

Το μονοθεματικό αυτοαναφορικό κρεσέντο του Γιώργου Κοκολέτσου

Με ποια υλικά φτιάχνει κανείς μια δημοτική πρόταση ή παράταξη; Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα παρεμβάσεων, ένα βασικό όραμα για την περιοχή, μια στοιχειώδη γνώση των τοπικών προβλημάτων, για την επίλυση των οποίων ζητά την εκλογική υποστήριξη. Χρειάζεται επίσης θα προσθέταμε ένα πολιτικό στίγμα στον ιδεολογικό χάρτη, μια ομάδα βασικών συνεργατών και ομοϊδεατών και τέλος, μια κεντρική πρόταση, ένα αφήγημα που να μπορεί να εμπνεύσει τους δημότες, να αποσυσπειρώσει τους υπάρχοντες σχηματισμούς και να δημιουργήσει μια νέα ενότητα.

Τι φανέρωσε στο πολιτικό του αυτόνομο ντεμπούτο ο Γιώργος Κοκολέτσος ως υποψήφιος Δήμαρχος; Η πρόσκληση στο εστιατόριο του ΝΟΒ τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ήταν η στιγμή που κανείς θα ανέμενε από αυτόν ένα νέο δημοτικό μανιφέστο που να δικαιολογούσε επαρκώς την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη με την οποία πολιτευόταν από το 2014, την παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου η οποία τον εξέλεξε και το 2019 στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης.

Η πραγματικότητα ήταν ένα μονοθεματικό, αυτοαναφορικό κρεσέντο, από το οποίο απουσίαζε όχι απλώς ένα δημοτικό πρόγραμμα ή στοιχειώδες όραμα, αλλά και κάθε επαφή με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τις ανάγκες των κατοίκων του. “Είμαι εδώ, έχω μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον μου και θέλω την ευκαιρία μου” διάβαζε κανείς πίσω από τις τυποποιημένες και αδιάφορες γραμμές της ομιλίας Κοκολέτσου. Κανείς συνοδοιπόρος του δεν παρουσιάστηκε. Καμία αναφορά στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Α, λάθος, ήταν η μαρίνα Βουλιαγμένης.

Το έργο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες αποτελεί τη μονοθεματική ατζέντα του ανθρώπου που δήλωσε υποψήφιος Δήμαρχος. Μόνο που μόλις τελειώσουν τα λιμενικά έργα (στα τέλη του τρέχοντος Ιουλίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) τα νερά νομοτελειακά θα σταματήσουν να ανακατεύονται, στερώντας από τον νέο συνδυασμό το μόνο του μέχρι στιγμής επιχείρημα ύπαρξης. “Τα νερά είναι καφέ” (υπομονή να φύγουν οι εκσκαφείς), “ο Κασιδόκωστας βλέπει εφιάλτες” (αλήθεια, τον ρωτήσατε;), “εμείς θα επαναφέρουμε το πράσινο” (γιατί, πού πήγε;). Πιο κοινότοπος, πεθαίνεις.

Η αδυναμία διατύπωσης θέσεων συμπληρώθηκε από την πολιτική αχρωματοψία του νέου προσωποπαγούς συνδυασμού, παρόλο που έχει το “Μπλε” ως πρώτο συνθετικό του τίτλου του. Όχι απλώς διότι το “Αλλαγή” στο δεύτερο συνθετικό του τίτλου δείχνει προς διαφορετική πολιτική κατεύθυνση, την πράσινη όπως έχει πολιτογραφηθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Αλλά και επειδή παρά το άγχος του να δηλώσει νεοδημοκράτης, ο νέος υποψήφιος απέκρυψε στην ομιλία του ότι το έργο εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης είναι μια παρέμβαση που υποστήριξε ολόθερμα και αδειοδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ με σειρά αποφάσεων.

“Η μαρίνα έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ”, είπε πονηρά ενώ γνωρίζει (ή θα έπρεπε να γνωρίζει) ότι το έργο έχει λάβει σειρά εγκρίσεων επί της σημερινής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χωροθέτηση της μαρίνας και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου (στις 14/12/2020 από τους Χ. Θεοχάρη, Κ. Χατζηδάκη, Δ. Οικονόμου, Λ. Μενδώνη και Ν. Ταγαρά που δεν τους λες συριζαίους). Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις εντατικές προσκλήσεις, κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, τοπικό, δημοτικό, περιφερειακό ή κεντρικό, δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση.

Επίσης, ίσως δεν είναι τυχαία η παρουσία του Δημήτρη Τζιώτη στην ομιλία. Το όνομα “Μπλε Αλλαγή” άλλωστε είναι πολύ κοντινό στο “Γαλάζια Δημοκρατία”, την παράταξη που δήλωσε ότι φτιάχνει ο Δημήτρης Τζιώτης ως υποψήφιος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις εκλογές του 2019, στις οποίες όμως …δεν συμμετείχε ποτέ. Υπογραμμίζοντας το αμείλικτο γεγονός ότι για να διεκδικήσει κανείς τη δημοτική αρχή χρειάζεται πολλά παραπάνω από ένα όνομα, ένα λογότυπο και λίγες σελίδες κλισέ προεκλογικής ομιλίας.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας