Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Πραγματικότητα η Γραμμή Καταγγελιών για Κακοποιήσεις Ζώων

Πρεμιέρα έκανε σήμερα, 4 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιώματων των ζώων) ο πενταψήφιος αριθμός 10410 ο οποίος θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο για καταγγελίες κακοποίησης ζώων.

Στέλιος Πέτσας

Δημήτρης Κιούκης

Οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν το 10410 και να καταγγέλουν οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης αδέσποτου ή δεσποζόμενου ζώου, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι θα καταγράφουν τις καταγγελίες, με έδρα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην λεωφόρο Κατεχάκη, θα είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου καταγγέλλεται το όποιο περιστατικό κακοποίησης ζώου και στη συνέχεια θα πρέπει να το διερευνήσουν από εκεί. Ένα πολύ θετικό βήμα πολιτισμού για τη χώρα μας όπου δυστυχώς σημειώνεται μεγάλος αριθμός κακοποιήσεων, κυρίως αδέσποτων ζώων.

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πιο πρόσφατος νόμος (4830/2021) επιβάλλει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που χαρακτηρίζονται ποινικά πλέον ως κακουργήματα.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο 24 του σχετικού νόμου αναφέρει ως κακοποίηση ζώων: το φόνο και βασανισμό των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, την πρόκληση εγκαύματος, τη θερμοπληξία, την ηλεκτροπληξία, τα κρυοπαγήματα, την σύνθλιψη, τον ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), τον πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), τον εκούσιο τραυματισμό (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), τις κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, τη κτηνοβασία, τη σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Είναι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες οι ελευθερίες-δικαιώματα των ζώων:

1) ελευθερία από την πείνα και τη δίψα

2) ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση

3) ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια

4) ελευθερία από φόβο και αγωνία και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Μαίρη Φουρναράκη

Λιάνα Σκουλάξενου
Advertisement