Είναι το πιο “καυτό” θέμα στην Αττική και ειδικά στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η πρόθεση δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων από τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει πυροδοτήσει εξ αρχής την ανάγκη για διεξοδική συζήτηση του θέματος από πολίτες και συλλογικούς φορείς.
Με δεδομένα αυτά, η συμμετοχή στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν πέντε φορείς του Δήμου την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στην αίθουσα Ιωνία της Βούλας ήταν απόλυτα απογοητευτική. Μία ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης, η συζήτηση ξεκίνησε με 30 άτομα.
Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Λευτέρη Μαγιάκη, δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου και προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Ο ομιλητής απέφυγε να τοποθετηθεί στα ζητήματα της χωροθέτησης και εστίασε στις τεχνολογίες διαχείρισης των σύμμεικτων αποβλήτων που προκρίνει μέχρι στιγμής ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μηχανικής διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών και την αποστείρωση του υπολείμματος, που είτε θάβεται είτε πωλείται ως καύσιμη ύλη στη βιομηχανία, είπε ότι είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που δεν λύνει το πρόβλημα. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα τσιμεντοβιομηχανίας στον Βόλο που ξεσήκωσε πρόσφατα την τοπική κοινωνία ακριβώς επειδή χρησιμοποιούσε αυτή την πρώτη ύλη που μόλυνε αισθητά την ατμόσφαιρα της πόλης.
Αναφερόμενος στην πρόταση της αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή και καύση βιοαερίου, είπε ότι αυτή η λύση απαιτεί μεγάλους όγκους απορριμμάτων. Ο κ. Μαγιάκης ανέφερε ακόμη ότι αυτή η μέθοδος υλοποιείται σήμερα στις εγκαταστάσεις της Φυλής, όπου χρησιμοποιούνται απορρίμματα πολλών τόνων και περασμένων δεκαετιών.
Εκ μέρους των διοργανωτών μίλησε ο Μάκης Σταύρου, ο οποίος τόνισε ότι οι σύλλογοι που οργανώνουν την εκδήλωση είναι εναντίον των προτάσεων της δημοτικής αρχής “διότι και οι τρεις προβλέπουν τη συγκέντρωση σύμμεικτων απορριμμάτων και οι δύο προωθούν την καύση ενώ η άλλη προωθεί την μηχανική επεξεργασία”. Οι προτάσεις αυτές, εάν υλοποιηθούν τόνισε, εκτός του ότι θα έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τους δημότες, παράλληλα είναι επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον γενικότερα.
Ο κ. Σταύρου παρουσίασε τις προτάσεις των διοργανωτών συλλόγων που προβλέπουν καταρχήν την ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων και βέβαια τις διαδικασία της προδιαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης. Για να υποστηρίξει μάλιστα τις θέσεις των συλλόγων παρουσίασε με εικόνες τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή των Αβρουζίων στην Ιταλία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν και στελέχη του Δήμου, οι επιστημονικοί συνεργάτες Φίλιππος Κιρκίτσος και Κωνσταντίνος Χασάπης αλλά και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Μιλτιάδης Καβράκος. Οι ομιλητές αυτοί ενημέρωσαν σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης.