Ένα πρώτο δείγμα της αντιπαράθεσης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, έδωσαν αυτοί την εβδομάδα οι δύο διεκδικητές της Περιφέρειας, Γιάννης Σγουρός και Ρένα Δούρου, με αφορμή τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική.
Ο σημερινός Περιφερειάρχης με δελτίο τύπου υποστήριξε μεταξύ άλλων:
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε αναγκαία έργα υποδομής, έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων. Από τα πιο ουσιαστικά έργα είναι εκείνα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Αττικής. Παρά τους περιορισμένους μας πόρους, εκατοντάδες σημεία της Αττικής, που πλημμύριζαν με τις πρώτες δυνατές βροχές, δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα.
Το ζήτημα βέβαια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, δεν έχει επιλυθεί οριστικά και συνολικά. Απαιτούνται περισσότερα από 2 δις ευρώ για να θωρακιστούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε μάλιστα στοιχεία για έργα που περιλαμβάνουν κατασκευή και συντήρηση αγωγών ομβρίων υδάτων, κατασκευή και συντήρηση φρεατίων, καθαρισμό ρεμάτων.
Σύμφωνα μετην Περιφέρεια, από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται 157 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 434,2 εκ. ευρώ, σε 47 Δήμους της Αττικής, με κοινοτικούς και ίδιους πόρους της Περιφέρειας.
Το επιτελείο της Ρένας Δούρου απάντησε με “τρεις αλήθειες” και “τρεις παραποιήσεις” που έκανε ο Γ. Σγουρός. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
Αλήθεια 1η: Στα 3,5 χρόνια θητείας του δεν προχώρησε απολύτως σε κανένα γενικότερο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η Παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές.
Αλήθεια 2η: Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε ένα έργο υποδομής δεν προβλέπεται στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Σε συζήτηση στις αρχές Δεκέμβρη του 2013 ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είχε δεσμευθεί ότι το πολύ μέσα σε 2,5 μήνες θα παρουσίαζε τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Αττικής. Ακόμη δεν έχει υλοποιήσει αυτή την υπόσχεσή του, όπως άλλωστε και τόσες άλλες.
Αλήθεια 3η: Δεν είναι τυχαίο ότι η απερχόμενη Διοίκηση δεν προχώρησε σε απολύτως καμία πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα στο ΥΠΕΚΑ, ούτε διεκδίκησε αυξημένα κονδύλια για την αντιμετώπιση του ζητήματος για να μην συγκρουστεί με τα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης.
Παραποίηση πρώτη: Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης παραθέτει τον απολογισμό έργων 2003-2012, δέκα ετών δηλαδή και έτσι καταφέρνει να συγκεντρώσει 61 έργα αξίας 90.694.792,13 ευρώ. Δηλαδή για κάθε χρόνο επένδυσε κατά μέσο όρο 9.069.479,21 εκ. που αντιστοιχούν σε 6,1 έργα. Τα παραπάνω έργα φτάνουν μόλις το 2% του συνολικού προϋπολογισμού του 2014.
Παραποίηση δεύτερη: Το δελτίο τύπου της απερχόμενης Διοίκησης αναφέρει ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται έργα αξίας 434,2 εκατομμυρίων. Ωστόσο ο πίνακας ενταγμένων έργων στον ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013, προδίδει τη μεθόδευση του απερχόμενου Περιφερειάρχη και την απόπειρά του να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη. Και τούτο διότι η σημερινή Διοίκηση ανέλαβε το ΕΣΠΑ από την 1η Ιουλίου του 2011 και μετά. Ποιος ο λόγος αναφοράς σε έργα παρελθόντων ετών αν όχι η προσπάθεια συσκότισης και παραπληροφόρησης;
Παραποίηση τρίτη: Ο πίνακας ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 περιλαμβάνει έργα τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα. Παρόλα αυτά στο Δελτίο Τύπου του απερχόμενου Περιφερειάρχη, αυτά βαφτίζονται «έργα»…
