Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Συγκέντρωση …παραπληροφόρησης για τη μαρίνα στη Βουλιαγμένη

Ο κόσμος δεν έλειπε από την πλατεία 24ης Ιουλίου, έξω από το πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης την Τετάρτη 10 Ιουνίου.

Αυτό που έλειπε από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε μια σχετικά ετερόκλητη πρωτοβουλία πολιτών που αντιδρούν στο έργο εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης ήταν οι σωστές πληροφορίες για τη φύση της υπόθεσης και η ακριβής γνώση των διαδικασιών.

Οι περίπου 100 συγκεντρωμένοι ήταν πράγματι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τη Βουλιαγμένη, αν και οι διοργανωτές δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους καθώς ανέμεναν πολλαπλάσιο αριθμό παρουσιών με την κινητοποίηση που είχαν κάνει (χορηγούμενες αναρτήσεις στο Facebook, έντυπα στα γραμματοκιβώτια, SMS κ.λπ.). Την επομένη ανακοινώθηκε ότι συγκεντρώθηκαν 180 υπογραφές σε κείμενο που ζητά να γίνουν νομικές ενέργειες.

Ως εισηγητές της εκδήλωσης έλαβαν το λόγο αρχικά ο Γιώργος Γκιώνης, ο Αλέξης Κούγιας, ο Διονύσης Κοντονής, ο Γιάννης Κλαυδιανός, ο Δημήτρης Μάντζαρης και ο Δημήτρης Τζιώτης. Κατόπιν, μίλησαν από τους συγκεντρωμένους κατά σειρά ο Παναγιώτης Κόνσουλας, ο Κώστας Πασακυριάκος (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης), ο Θάνος Ματόπουλος (επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών), ο Πέτρος Θανόπουλος, ο Μπάμπης Καρίμαλης, ο Μάκης Σταύρου, η Κατερίνα Παλούμπη και η Έλενα Μανιάτη. Το λόγο έδινε η Θάλεια Ασλανίδου (Λιγούρα).

Ο Γιώργος Γκιώνης, ο κάτοικος που πήρε την αρχική πρωτοβουλία της συγκέντρωσης

Ωστόσο, όποιος πήγε στη συγκέντρωση για να μάθει τι συμβαίνει, σίγουρα έφυγε με μεγάλες πλάνες:

Το έργο είναι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Τίποτα πιο ανακριβές από αυτό το νόημα που έβγαινε σε όλες τις κεντρικές ομιλίες από μικροφώνου. Όλοι όσοι το υπονόησαν, φανέρωσαν ότι δεν γνωρίζουν στο ελάχιστο την υπόθεση, καθώς μάλιστα ακούστηκε ότι θα ετοιμαστεί “προσφυγή εναντίον της αυτοδιοίκησης”.

Η πραγματικότητα είναι ότι η μαρίνα ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ (την εταιρεία του Δημοσίου που διαδέχτηκε τον ΕΟΤ) η οποία την έχει μισθώσει στον Αστέρα Βουλιαγμένης το 2012 για 40 χρόνια και το έργο είναι ιδιωτικό, με τον Δήμο να έχει κατά τη διαδικασία μόνο γνωμοδοτικό ρόλο στο σχεδιασμό, όπως άλλωστε έχει εξίσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όπου θα συζητηθεί προσεχώς. Οι γνωμοδοτικές αποφάσεις δεν έχουν κάποιο δεσμευτικό χαρακτήρα. Τρανό παράδειγμα οι 8 παρατηρήσεις που περιελήφθησαν στην κατά τα λοιπά θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2018 σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ίδιου έργου και οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδέκτες από το ΣτΕ και δεν περιελήφθησαν στο περιεχόμενο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2019.

“Ούτε οι πιο ισχυροί δεν κερδίζουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για θέματα περιβάλλοντος”

Τα παραπάνω ακούστηκαν ως εμψυχωτικός λόγος για ενδεχόμενη προσφυγή καθώς είναι διάσημο το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ για τη διαχρονική φιλοπεριβαλλοντική του στάση. Εκείνο που δεν αποκαλύφθηκε είναι ότι η πρώτη φάση μελέτης του έργου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ολοκληρώθηκε το 2018, έχει την έγκριση και το “πράσινο φως” ακριβώς από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ε’ Τμήμα του, με γνωμοδότησή του τον Μάιο του 2019. Η ΣΜΠΕ περιελάμβανε όλα τα μεγέθη χωροθέτησης της μαρίνας, όπως και το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε.

“Έχουν αποκρυβεί περιβαλλοντικές μελέτες;”

Το παραπάνω αναφέρθηκε ως αιτία προσφυγής, όταν ο λόγος γίνεται για μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έγινε γνωστή στην τοπική κοινωνία ακριβώς επειδή τέθηκε σε διαβούλευση και παρουσιάστηκε δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους μελετητές, όπως συνέβη βέβαια το 2018 και με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ίδιου έργου, όταν οι περισσότεροι εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης δεν είχαν αρθρώσει κάποια ένσταση.

“Βάλτε χάρακα στα σχέδια για να δείτε πόσο μεγαλώνει η μαρίνα”

Η πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια της μελέτης δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την υφιστάμενη κατάσταση, όπου στον εξωτερικό μώλο έχει προστεθεί μια τσιμεντένια προέκταση περίπου 50 μέτρων, μια εγκατάσταση όπου πριμνοδετούν σήμερα τα super yachts που δεν χωρούν στο εσωτερικό της μαρίνας. Αν κανείς προσθέσει τα μέτρα της προέκτασης και τα μέτρα των εκτεθειμένων στο κύμα σκαφών θα δει ότι σήμερα η μαρίνα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν που αποτυπώνουν οι χάρτες. Ο νέος μώλος θα καλύψει αυτή την απόσταση, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των σκαφών που θα ελλιμενίζονται θα μειωθεί από περίπου 100 σήμερα, σε 59.

“Τεράστια καράβια θα μπαίνουν μέσα στον κόλπο”

Η μαρίνα προβλέπει μόνο μία θέση για mega yacht, όπως ονομάζονται τα σκάφη άνω των 70 μέτρων. Και σήμερα επισκέπτονται τέτοια σκάφη τη Βουλιαγμένη και αγκυροβολούν αρόδο.

“Ο συντελεστής δόμησης της μαρίνας ορίζεται από το πολεοδομικό σχέδιο”

Η πραγματικότητα είναι ότι τον συντελεστή δόμησης όλων των λιμένων τον καθορίζει το κράτος κεντρικά, χωρίς τη γνώμη της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον νόμο 2160/1993 αρθ. 31 παρ1 εδγ γγ. (όπως ισχύει σήμερα μετά την τροποποιησή του από τους 4179/2013 και 4276/14). Κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν οι ομιλητές οι οποίοι δήλωσαν μηχανικοί και “έντυσαν” με αυτό το κύρος τις τοποθετήσεις τους.

“Το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού έπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας”

Αυτό το επιχείρημα αναφέρθηκε για να δείξει ότι ανάλογη τύχη μπορεί να έχει και το Προεδρικό Διάταγμα της μαρίνας. Η πλήρης αλήθεια όμως είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν εκείνο που αποφάνθηκε ότι απαιτούνταν πριν την έκδοση του εν λόγω Διατάγματος η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που για το έργο της μαρίνας έχει ήδη γίνει.

“Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει αυτό”

Δεν υπάρχει πιο εύκολο, πιο σαθρό και ίσως πιο ανήθικο επιχείρημα από το να επικαλείται κανείς την υποθετική γνώμη ενός ανθρώπου που εδώ και 9 χρόνια παραμένει στη σιωπή, αναρρώνοντας από ένα βαρύ εγκεφαλικό. Τα γεγονότα λένε πάντως ότι ο πρώην δήμαρχος κατά την ενεργό του δράση δεν αντιτάχθηκε ποτέ στην αναπτυξιακή προοπτική του Αστέρα. Αν και το θεωρητικό ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει προφανώς είναι λάθος στον πυρήνα του, αλήθεια ποιος πραγματικά μπορεί να είναι ο αυθεντικός εκφραστής του Γρήγορη Κασιδόκωστα; Οι κατά καιρούς συνεργάτες του στα δημοτικά; Τα αδέλφια του; Ή ο γιος του, που έχει στηρίξει το έργο με την ψήφο του  ως μέλος του ΔΣ της Αστήρ Παλάς ΑΞΕ;

“Έρχεται η Βούλα να καταστρέψει τη Βουλιαγμένη”

Ο εκτός εποχής πλέον Βουλιαγμενιώτικος τοπικισμός σε αντιπαράθεση με τα άλλα δύο “βήτα” επανέκαμψε μόνο και μόνο για να αποκαλύψει ότι βασικό κίνητρο κάποιων αντιδρώντων είναι η εμπάθειά τους ή οι εν γένει διαφορές τους με τον σημερινό Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Προφανώς, η ανακατασκευή της μαρίνας δεν είναι δημοτικό θέμα, ενώ η σημερινή …βουλιώτικη διοίκηση έχει επενδύσει στη Βουλιαγμένη δεκάδες εκατομμύρια που έλειπαν σε υποδομές και οργάνωση τα τελευταία 6 χρόνια και έχει δώσει μεγάλες πολιτικές μάχες για να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της αναλλοίωτη (Εκκλησία της Ελλάδας, ΕΤΑΔ, επιχειρηματίες με δικές τους ατζέντες, παράνομες καντίνες κ.λπ.).

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement