Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Ανεξάρτητη Κίνηση

Δήμος 3Β: Οι χορηγοί, η νομιμότητα και η ηθική

Θανάσης Μαρτίνος και Γιώργος Προκοπίου, οι εφοπλιστές κάτοικοι της Βουλιαγμένης, είναι όπως αποκάλυψε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος οι χορηγοί 6 μεγάλων μελετών για σημαντικά τεχνικά έργα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για τις μελέτες που θα οδηγήσουν στα εξής έργα:

Ανάπλαση Πλατείας Νυμφών Βουλιαγμένης (Προκοπίου),

Νέος Παιδικός Σταθμός Βούλας (Προκοπίου),

Νέο κτήριο Νηπιαγωγείου και Βρεφονηπιακού Σταθμού Βουλιαγμένης (Μαρτίνος),

Κατασκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων και πολιτιστικού χώρου στο Δίλοφο Βάρης (Προκοπίου),

Κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (Μαρτίνος) καθώς και

Ειδική μελέτη για την δασολογική αξιολόγηση αδόμητων οικοπέδων της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης (Μαρτίνος).

8 μήνες σιωπής

Πέρασαν σχεδόν 8 μήνες από τη στιγμή που ο δήμαρχος των 3Β ανακοίνωσε την απόφασή του να απενταχθούν οι συγκεκριμένες μελέτες από τον προϋπολογισμό του Δήμου, μιας και βρέθηκαν χορηγοί.

Μόνο που τότε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Ιουνίου 2015, κράτησε κρυφά τα ονόματα των χορηγών, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν επίμονα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των χορηγών, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Όπως φαίνεται, το θέμα “ωρίμασε” και το Δημοτικό Συμβούλιο με κατά πλειοψηφία απόφασή του την Τρίτη, υιοθέτησε την εισήγηση της δημοτικής αρχής να γίνει δεκτή η δωρεάν εκπόνηση των μελετών και οι όροι τους.

Οι όροι

Η συμφωνία με τους χορηγούς είναι να επιλέξουν οι ίδιοι τους μελετητές.

Ο Δήμος, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έθεσε πολύ υψηλές προδιαγραφές για τα μελετητικά γραφεία που θα εκπονήσουν τις μελέτες, ενώ την επίβλεψη θα έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Επίσης, την παραλαβή των μελετών θα κάνει όταν ολοκληρωθούν το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκτελέσει χρέη Οικονομικής Επιτροπής, μια φράση που προστέθηκε στις αποφάσεις μετά από πρόταση του Θάνου Ματόπουλου.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η μέθοδος αυτή που επέλεξε θα εξοικονομήσει στον προϋπολογισμό του Δήμου πόρους ύψους 800.000 ευρώ. Επίσης, κατά τη δημοτική αρχή, η αποφυγή της προκήρυξης διαγωνισμών για την ανάδειξη μελετητών, όπως απαιτεί ο νόμος, θα επιταχύνει σημαντικά την εκτέλεση των έργων, χωρίς “γραφειοκρατικά” κολλήματα.

Το νόμιμο και το ηθικό

Από την άλλη μεριά όμως, ο δήμαρχος είναι ανοικτός στην κριτική.

Μολονότι άνοιξε τα χαρτιά του μετά από μήνες σιωπής, η ίδια η διαδικασία είναι εξ αρχής διάτρητη σε ηθικό τουλάχιστον επίπεδο: Ποτέ δεν δημοσιοποίησε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χορηγούς, παρά συναντήθηκε κατ’ ιδίαν μαζί τους και εξασφάλισε τις συμφωνίες στο σκοτάδι.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο απλώς ανακοίνωσε ειλημμένες αποφάσεις. Αυτή είναι μισή διαφάνεια.

Αλλά και επί της ουσίας, δημιουργείται ένα ερώτημα ηθικής τάξης: Πώς διασφαλίζεται ότι ο χορηγός που θα επιλέξει μελετητή, δεν θα παρέμβει για να κατευθύνει στον ένα ή τον άλλο βαθμό την ίδια τη μελέτη, και κατά συνέπεια το έργο;

Ο Θανάσης Μαρτίνος, για παράδειγμα, θα χρηματοδοτήσει με 180.000 ευρώ μια συνολική ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη για τον Δήμο. Η μελέτη αυτή θα καθορίσει πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων.

Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα ασκηθεί κανενός είδους πίεση στον μελετητή για να κάνει τη μία ή την άλλη επιλογή σε περιοχές όπου ο χορηγός έχει ακίνητη περιουσία, άρα άμεσο συμφέρον;

Το θέμα δεν είναι όσο απλό θα ήθελε να παρουσιάσει η δημοτική αρχή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του πορίσματος που θα συντάξουν οι Επιθεωρητές. “Μετά κανείς δεν θα μπορεί να κάνει πολιτική σπέκουλα για το θέμα”, τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά ξέχασε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.

“Ολιγάρχες” και φίλοι

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι και ένα πολιτικό ορόσημο.

Μόλις τον Μάιο του 2014, ενάμιση χρόνο πριν δηλαδή, στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου εμφανιζόταν ως αντισυστημική.

Μέσω της παραταξιακής της εφημερίδας κατήγγειλε πρωτοσέλιδα τη “διαπλοκή” του πρώην δημάρχου Σπύρου Πανά με τους εφοπλιστές και κατηγορούσε ευθέως τον Γιώργο Προκοπίου για “πρωτοφανή και απροκάλυπτη παρέμβαση στις εκλογές”.

Μάλιστα, σε προεκλογική του δήλωση, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τα έβαζε με την “αλαζονεία των πέντε γνωστών οικογενειών της ολιγαρχίας της Βουλιαγμένης” η οποίοι “καπέλωσαν τη μικρή τους πόλη”.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι εκτός των δύο προαναφερθέντων εφοπλιστών χορηγών πλέον του Δήμου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει στο ενεργητικό του ως δημάρχου και μια μεγάλη συμφωνία με την οικογένεια Λάτση. Την προσκύρωση οικοπεδικού τμήματος στο Καβούρι, που έφερε το 2015 στο ταμείο του Δήμου περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επρόκειτο για μια εκκρεμότητα από το 2008, που ούτε ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ούτε ο Σπύρος Πανάς στη δημαρχιακή τους θητεία δεν κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν.

Την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Προκοπίου ο δήμαρχος την θύμισε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι “με τον κύριο Προκοπίου δεν είμαι φίλος, ούτε και θα γίνω”.

Μετά από ερωτήσεις του Θάνου Ματόπουλου σχετικά με το πρώην ξενοδοχείο “Καστέλο” στο Καβούρι μάλιστα, του οποίου ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο ίδιος εφοπλιστής, ο δήμαρχος τόνισε ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά πολεοδομικές ατασθαλίες, την έχει στείλει στον εισαγγελέα.

Συμπλήρωσε παρόλ’ αυτά ότι αν κάποιος προσφέρει στην πόλη, θα έχει την “πολιτική μεγαλοψυχία” να του πει “ένα μεγάλο ευχαριστώ”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας