Μοιραστείτε το
Ξεκίνησε ως στοίχημα για τη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων και εξελίσσεται σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα της χώρας.
Ο λόγος για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) υλικού από τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο οποίος αντί να οδηγεί στη χωματερή τα πράσινα απόβλητα των δημοτών και τα υπολείμματα τροφών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποφάσισε να τα μετατρέψει σε κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο.
Το Vita Green, όπως ονομάστηκε το εδαφοβελτιωτικό, έλαβε πλέον πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Πρόκειται για την πρώτη πιστοποίηση που δίνεται σε Δήμο.
Στο πρόγραμμα αυτό ο Δήμος των 3Β είχε την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη ομάδας ειδικών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χασάπη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο Δήμος “έχει πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Vita Green στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας. Μία αγορά με σημαντική δυναμική, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο”.
Η ΔΗΩ, ένας από τους 12 φορείς ελέγχου και πιστοποίησης, παρακολουθεί και ελέγχει 5.000 ενεργούς βιοκαλλιεργητές (27% του συνόλου) και είναι ο μόνος φορέας που έχει διαδικασία πιστοποίησης αλλά και τη δυνατότητα να εκδώσει σχετική βεβαίωση των εισροών (λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά, φυτοφάρμακα).
“Η παραγωγή του Vita Green είναι μέρος του προγράμματος για τη συνολική αποκομιδή 10.000 τόνων πράσινων και βιοαποβλήτων ετησίως που θα παράξουν εδαφοβελτιωτικό, με απώτερο στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου που οδηγούνται στην ταφή, ποσοστό το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει το 35% αλλά και την παράλληλη αύξηση της ποσότητας που επαναχρησιμοποιείται”, τονίζεται χαρακτηριστικά από τη δημοτική διοίκηση.