Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Τα 2 πιθανά σημεία χωροθέτησης για τη μονάδα απορριμμάτων της Βάρης

Σε δύο πιθανά σημεία εντός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων καταλήγει η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η ηγεσία του Στρατεύματος να χωροθετήσει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Στέλιος Πέτσας

Δημήτρης Κιούκης

Τα αρχικά σχέδια παρουσιάστηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη 14 και 15 Φεβρουαρίου 2018 στις πρώτες δημόσιες διαδικασίες διαβούλευσης που έγιναν με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με τους βασικούς του συνεργάτες έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της μέχρι σήμερα προόδου των συζητήσεων που αφορά πρώτον, τις υπό εξέταση τεχνολογίες, και δεύτερον, τα πιθανά σημεία όπου η μονάδα θα μπορέσει να κατασκευαστεί.

Δύο σημεία

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι μια πρόταση χωροθέτησης που βρισκόταν κοντά στο αστικό οδικό δίκτυο και στον οικιστικό ιστό απορρίφθηκε εκ των προτέρων και από τις δύο πλευρές.

Η πρώτη πρόταση (1 στον χάρτη) που προκρίνεται αφορά μια έκταση που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βάρης, έκτασης 34,9 στρεμμάτων.

Η θέση αυτή σύμφωνα με μετρήσεις που παρουσίασε ο Δήμαρχος βρίσκεται στις εξής αποστάσεις από διάφορα σημεία ενδιαφέροντος: 1,54 χλμ. από τα εκπαιδευτήρια Καίσαρη, 2,06 χλμ. από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, 1,49 χλμ. από το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικωμένων Ρέστειον, 2,93 χλμ. από το Εκπαιδευτήριο Πρότυπο, 2 χλμ. από τα Εκπαιδευτήρια St. Lawrence, 1,67 χλμ. από το Κτήμα Λιαρού, 1,74 χλμ. από το Κτήμα Αζάλεια, 1,78 χλμ. από τα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών της Σχολής, 2,16 χλμ. από το Διοικητήριο της Σχολής, 3,05 χλμ. από την περιοχή Σούριζα, 3,54 χλμ. από την περιοχή Κόρμπι, 2,37 χλμ. από την περιοχή Πανόραμα και 3,83 χλμ. από την περιοχή Μηλαδέζα.

Η δεύτερη πρόταση (2 στον χάρτη) που επίσης προκρίνεται είναι έκταση 32,7 στρεμμάτων που διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Βούλας.

Το οικόπεδο αυτό σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις της δημοτικής αρχής απέχει από διάφορα σημεία ενδιαφέροντος ως ακολούθως: 2,12 χλμ. από τα εκπαιδευτήρια Καίσαρη, 2,7 χλμ. από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, 1,99 χλμ. από το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων Ρέστειον, 2,28 χλμ. από το Εκπαιδευτήριο Πρότυπο, 2,09 χλμ. από τα Εκπαιδευτήρια St. Lawrence, 1,51 χλμ. από το Κτήμα Λιαρού, 1,39 χλμ. από τα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών της Σχολής, 1,64 χλμ. από το Διοικητήριο της Σχολής, 1,51 χλμ. από το Κτήμα Αζάλεια, 2,38 χλμ. από την περιοχή Σούριζα, 3,17 χλμ. από την περιοχή Κόρμπι, 2,23 χλμ. από την περιοχή Χέρωμα και 3,47 χλμ. από την περιοχή Μηλαδέζα.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι για να καταστούν τα σημεία αυτά προσβάσιμα από τα βαρέα οχήματα, θα χρειαστεί να ασφαλτοστρωθούν διανοιγμένες οδοί και να επεκταθούν σε κάποια αδιάνοικτα τμήματά τους.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των αποστάσεων από οικισμούς και άλλες εγκαταστάσεις, παρόλο που σε όλους τους τόνους έχει διαβεβαιώσει ότι οι εγκαταστάσεις είναι “κλειστού τύπου” με τεχνολογία που δεν επιτρέπει στις οσμές να δραπετεύουν. Κατά τον ίδιο, τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής να εγκαταστήσει Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα ανενεργά λατομεία του Κορωπίου, που βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στις ίδιες εγκαταστάσεις και γειτονιές, απειλούν πολύ περισσότερο την περιοχή.

Δεν είναι δεδομένη η άδεια

“Έχουμε ακόμη πολλούς γρανίτες να σπάσουμε” είπε παραστατικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για να περιγράψει το μεγάλο βαθμό δυσκολίας που έχει το εγχείρημα της χωροθέτησης μιας μονάδας που θα επεξεργάζεται αστικά απορρίμματα εντός της Σχολής Ευελπίδων.

Μολονότι η στρατιωτική εγκατάσταση δίνει ένα νομικό “παραθυράκι” για να χαρακτηριστούν οι χρήσεις ως “λοιπές στρατιωτικές εγκαταστάσεις”, τα σημεία που επιλέχθηκαν βρίσκονται εντός της ζώνης Α’ προστασίας του Υμηττού.

Η αδειοδότηση δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, παρόλο που όπως φαίνεται υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο από την κυβέρνηση όσο βέβαια και από τη δημοτική αρχή. Επαγγελματίες της περιοχής που γνωρίζουν καλά τη σχετική νομοθεσία περί των επιτρεπόμενων χρήσεων, δηλώνουν ότι θεωρούν “απίθανη” την αδειοδότηση με δεδομένο τη σημερινό αυστηρό πλαίσιο προστασίας του Υμηττού.

Σε κάθε περίπτωση, η μονάδα για να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επικοινωνιακή εκστρατεία

Να μεταστρέψει την κοινή γνώμη που αρχικά έχει αντιδράσει αρνητικά επιχειρεί από αυτή την εβδομάδα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου κάλεσε σε συνάντηση τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων της Βάρης καθώς και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων δομών της περιοχής για να τους παρουσιάσει αναλυτικά τις σκέψεις και τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που έχει λάβει η δημοτική αρχή.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου η ίδια παρουσίαση έγινε στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τοπικών συλλόγων και των τριών δημοτικών ενοτήτων (εξωραϊστικών, πολιτιστικών αλλά και γονέων και κηδεμόνων).

Στις παρουσιάσεις αυτές εκτός από τον δήμαρχο, το λόγο εισηγητικά πήρε και ο καθηγητής του ΕΜΠ Σωτήρης Καρέλλας, ο οποίος έχει αναλάβει ως συνεργάτης του Δήμου την εκπόνηση της αρχικής μελέτης, που θα υποδείξει την κατάλληλη τεχνολογία αλλά και το χρηματοδοτικό πλάνο.

Το πρόσημο από τις συναντήσει αυτές ήταν θετικό για τον δήμαρχο, καθώς όσοι συμμετείχαν κατά βάση προσήλθαν για ενημέρωση, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που συνεχάρησαν τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της.

Ο δήμαρχος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου με κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται και η έκδοση σχετικού φυλλαδίου.

Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που έχουν θορυβηθεί και αντιδρούν στα σχέδια Κωνσταντέλλου. Το κείμενο αντίθεσης που έχει συντάξει και κυκλοφορεί χέρι με χέρι από την “Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β”, όπως υπογράφει και σύμφωνα με την ίδια έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές. Πάντως, ανοιχτά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη κάποια αρνητική αντίδραση.

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν στέκεται ενιαία απέναντι στην πρωτοβουλία του δημάρχου.

Ο Σπύρος Πανάς εξ αρχής στήριξε την ιδέα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, τονίζοντας ιδιαίτερα την λειτουργική ανάγκη που έχει ο Δήμος να στεγάσει βασικές του εγκαταστάσεις, όπως το αμαξοστάσιο, το σταθμό ανεφοδιασμού, το Πράσινο Σημείο κ.λπ. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης άλλωστε εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στο όργανο συντονισμού που έχει συσταθεί για το όλο έργο, με τρία μέλη από πλευράς Δήμου (Κωνσταντέλλος, Πανάς, διευθυντής Υπηρεσίας Καθαριότητας) και τρία μέλη από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο Δημήτρης Δαβάκης κατά την εκδήλωση διαβούλευσης της Πέμπτης εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο της δημοτικής αρχής. Τόνισε ότι το οικονομικό πλάνο είναι ασαφές και κατηγόρησε τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ότι κρύβει δεδομένα. “Δεν είναι η μέθοδος της αναερόβιας χώνευσης τρόπος να διαχειρίζεστε τα κοινά, χρειάζεται διαφάνεια”, είπε.

Ο Δημοσθένης Δόγκας διατύπωσε επίσης τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε σε συμφωνία ο δήμαρχος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά και για τα ανταλλάγματα που μπορεί βάσει αυτής της αόριστης συμφωνίας να ζητήσει η πλευρά του Στρατού. Κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή ότι έχει προαποφασίσει τις ενέργειές της.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κιούκης στη δική του τοποθέτηση ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη χωροθέτηση των απαραίτητων δημοτικών εγκαταστάσεων και να εξεταστεί καλύτερα και σφαιρικότερα η υπόθεση της ενεργειακής αξιοποίησης. Κατά τον πρώην αντιδήμαρχο, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο πεδίο της ανακύκλωσης, υπάρχει ο κίνδυνος οι τεχνολογίες που θα υιοθετήσει ο Δήμος να ξεπεραστούν σχετικά γρήγορα και να αποβεί η επένδυση ασύμφορη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 17 Φεβρουαρίου 2018)

Μαίρη Φουρναράκη

Λιάνα Σκουλάξενου
Advertisement