Connect with us

Hi, what are you looking for?

Η Φάρμα των ζώων

Κατοικίδια: Προστατεύστε τα από τη θερμοπληξία

 

Η φαινομενικά αθώα αναμονή του σκύλου μας στο αυτοκίνητο για λίγα λεπτά ή η διαμονή του στο κήπο μας χωρίς να έχει διαθέσιμη σκιά μπορεί να του κοστίσει κυριολεκτικά τη ζωή του.

Αιτία είναι η θερμοπληξία, που θεωρείται επείγουσα κατάσταση και μπορεί να εμφανιστεί:

  • αν αφήσουμε το ζώο μας μέσα στο αυτοκίνητο, τους καλοκαιρινούς μήνες (μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας) ακόμα και για λίγα μόνο λεπτά,
  • αν το ζώο μας ασκηθεί έντονα (μεγάλη βόλτα, τρέξιμο κλπ) τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που έχει πολλή ζέστη,
  • αν το ζώο μας βρίσκεται κάτω από τον ήλιο (π.χ. στην παραλία) χωρίς πρόσβαση σε σκιά και νερό.

 

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμα και αν έξω η θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου μπορεί να φτάσει σε διπλάσια θερμοκρασία, σε λίγα μόνο λεπτά. Δεν αρκεί να έχουμε αφήσει λίγο ανοιχτό το παράθυρο ή το αυτοκίνητο να είναι στη σκιά, αφού το ζώο αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει συμπτώματα θερμοπληξίας καθώς το όχημα είναι σαν ένας κλειστός φούρνος. Δεν αφήνουμε λοιπόν για κανένα λόγο το σκύλο μας στο αυτοκίνητο, ούτε για να κάνουμε λίγα ψώνια γρήγορα ούτε για να πεταχτούμε σε ένα μαγαζί, καθώς αν κάτι μας καθυστερήσει μπορεί να κοστίσει τη ζωή του αγαπημένου μας κατοικίδιου. Γιατί ναι, η θερμοπληξία είναι θανατηφόρα.

Επίσης, αν θέλουμε να ταξιδέψουμε με το σκύλο μας στο αυτοκίνητο, φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτά παράθυρα ή κλιματισμό και προτιμούμε πρωινές ή βραδινές ώρες, όπου η θερμοκρασία δεν είναι σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε μαζί μας μπωλ και νερό και κάνουμε στάσεις για να ξεκουραστεί το ζώο. Φυσικά δεν βάζουμε το σκύλο ή τη γάτα μας στο πορτ μπαγκάζ.

Αν ταξιδεύουμε με πλοίο, ελέγχουμε ώστε οι χώροι υποδοχής των σκύλων να είναι καθαροί και να έχουν σκιά, όπως υποχρεώνονται οι ακτοπλοϊκές από τη νομοθεσία.

Αν ταξιδεύουμε με ΚΤΕΛ δεν βάζουμε ποτέ το κλουβί με το ζώο μας στο χώρο αποσκευών -ακόμα κι αν επιμένει κάποιος οδηγός- καθώς υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία μάλιστα ήταν αποτέλεσμα θανάτου σκύλου.

*Στο εξωτερικό (ΗΠΑ), η αναμονή ζώου στο αυτοκίνητο τιμωρείται με πρόστιμο καθώς θεωρείται απειλή για τη ζωή του άρα κακοποίηση!

Αν παίρνουμε μαζί τον σκύλο μας στην παραλία φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε σκιά κάτω από κάποιο δέντρο ή ομπρέλα και να έχουμε μαζί ένα μπολ και φρέσκο νερό για να πίνει. Του βρέχουμε το κεφάλι και επιβλέπουμε να έχει πάντα σωστή ανάσα (όχι γρήγορο λαχάνιασμα).

Στη περίπτωση που ο σκύλος μας περνά πολλές ώρες στην αυλή μας, φροντίζουμε να έχει κάποιο σκιερό μέρος για να ξεκουράζεται και πάντα ένα μπωλ με νερό. Δεν δένουμε ποτέ το ζώο, ώστε να μπορεί να διαλέξει δροσερή κρυψώνα, ούτε το αφήνουμε στο μπαλκόνι όπου ο ήλιος ”χτυπά” δυνατά.

Τέλος, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πήλινο μπωλ με νερό έξω από την πόρτα μας ώστε να ξεδιψούν τα αδέσποτα ζώα που υποφέρουν από τη ζέστη.

hot2

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα ζώο έχει πάθει θερμοπληξία;

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Έντονο λαχάνιασμα
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Πολλά σάλια
  • Ταχυπαλμία
  • Κόκκινα ούλα
  • Κόκκινη γλώσσα
  • Έλλειψη συντονισμού
  • Ανικανότητα να σηκωθεί όρθιο ή να μετακινηθεί
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Ληθαργικότητα

Αν ενα ζώο εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να το βοηθήσετε άμεσα, καλώντας πρώτα τον κτηνίατρο και στη συνέχεια λαμβάνοντας δράση για να μειώσετε σταδικά την θερμοκρασία του σώματος του.

  1. Μεταφέρετε το ζώο σε σκιερό μέρος (βγάλτε το από αυτοκίνητο ή από το σημείο όπου είχε ήλιο)
  2. Βρέξτε σιγά σιγά το σώμα του με δροσερό νερό (αλλά όχι με κρύο ή παγωμένο, γιατί θα σοκαριστεί)
  3. Δώστε του να πιεί λίγο νερό με το χέρι σας (προσέξτε, μην του δώσετε με μπουκάλι και το ”πνίξετε”)
  4. Ξεκινήστε άμεσα τη μεταφορά του σε κτηνιατρείο

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Αν το κατοικίδιό σας είναι ηλικιωμένο ή κουτάβι, υπέρβαρο, με κοντή κεφαλή και μουσούδα ή γατάκι, ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή έχει κάποια ασθένεια κινδυνεύει περισσότερο από τη θερμοπληξία και πρέπει να το προστατεύετε από τη ζέστη.

Θυμηθείτε να έχετε πάντα το τηλέφωνο του κτηνίατρου του ζώου σας στο κινητό σας ενώ αν είστε σε διακοπές μάθετε πού βρίσκεται το τοπικό κτηνιατρείο – αχρείαστο να ναι.

Τα εφημερεύοντα κτηνιατρεία στην Αττική θα τα βρείτε ΕΔΩ .

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι!

 

Advertisement