Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Απάντηση Κωνσταντέλλου: “Δάνειο για φωτισμό ή αύξηση τελών”

Με μια ετεροχρονισμένη ανακοίνωση επί του δανείου 1,6 εκατ. ευρώ για αλλαγή του δημοτικού φωτισμού, η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης απαντά στην κριτική που άσκησε ο Σπύρος Βαλάτας.

Κατά την ανακοίνωση, η κριτική του συμβούλου ότι ο δανεισμός δεν ήταν απαραίτητος είναι ορθή, όμως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ισχύουν άλλοι κανόνες από αυτούς της ελεύθερης οικονομίας.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι αν δεν σύναπτε δάνειο, θα έπρεπε να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, παρόλο που τα ταμεία είναι γεμάτα.

Όμως, ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 ότι για την προσφορά του πρώτου μειοδότη του συγκεκριμένου διαγωνισμού ο Δήμος θα μπορούσε να καλύψει χωρίς δάνειο τους πόρους. Ο διαγωνισμός θυμίζουμε είχε αλλάξει άρδην τα δεδομένα, καθώς το προϋπολογισθέν κόστος των 4 εκατομμυρίων έπεσε στις 930.000 ευρώ.

Αναλυτικά η αιτιολόγηση του δανείου (που έρχεται με καθυστέρηση 8 ημερών) έχει ως εξής:


Το δημόσιο λογιστικό σχέδιο, ειδικά για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ορίζει σαφώς την υποχρέωση ισοσκελισμένων κωδικών ανταποδοτικών τελών. Δηλαδή όσα χρήματα ο Δήμος εισπράττει από τους κατοίκους της περιοχής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τόσα μπορεί να δαπανήσει για δράσεις καθαριότητας (εργατικό κόστος, καύσιμα, ανταλλακτικά, κάδοι, συντηρήσεις υλικού κλπ), και ηλεκτροφωτισμού, (κατανάλωση ρεύματος, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, υπογειοποίηση καλωδίων, κλπ).

Τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος είναι περίπου 8 εκ ευρώ και τόσα πρέπει να ξοδέψει προϋπολογιστικά για όλα τα ανωτέρω. Συνεπώς, αν ο Δήμος μας δεν προχωρούσε σε δανεισμό παρά τη μεγάλη εξοικονόμηση που το νέο σύστημα φωτισμού θα επιφέρει, θα έπρεπε για να εξασφαλίσει τα 1,8 εκ. ευρώ που απαιτούνται ή να αυξήσει τα ανταποδοτικά του έσοδα, δηλαδή να επιβάλει για μία τριετία αύξηση του τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 15%, ή να μειώσει τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας (μείωση προσωπικού, μη ανανέωση τεχνικού και τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ), κατά 1,8 εκ ευρώ έτσι ώστε να ισοσκελίσει τους κωδικούς εσόδων – εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Συνεπώς, αν ο Δήμος δεν προχωρούσε σε δανεισμό, αυτό το πράγματι μεγαλόπνοο και πρωτοπόρο για τη χώρα έργο, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί“.


Η τοποθέτηση του Σπύρου Βαλάτα:

Σπύρος Βαλάτας: Δεν έχει λόγο να πάρει δάνειο για φώτα ο Δήμος

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement