Connect with us

Hi, what are you looking for?

περιφερεια Αττικης

Απετράπησαν κατεδαφίσεις κτιρίων στη Ραφήνα

Σήμερα είχε προγραμματιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η πρώτη από τις έντεκα συνολικά κατεδαφίσεις ακινήτων στην περιοχή Περιβολάκια Ραφήνας.

Μετά όμως από συντονισμένες προσπάθειες του Βουλευτή Αττικής Γιώργου Πάντζα, του Δήμαρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, οι οποίοι παραβρίσκονταν από το πρωί στο σημείο όπου επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, η εξέλιξη αυτή απετράπη.

Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Πάντζας, όσο και οι κ. Πιστικίδης και Φιλίππου επικοινώνησαν με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή προκειμένου να του εκθέσουν τις ενστάσεις τους αλλά και να του ζητήσουν να δώσει ολιγοήμερη αναβολή ούτως ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Τελικώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε σε αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι και την 6/10, ενώ ορίστηκε και συνάντηση για αύριο Παρασκευή 25/9 μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και των κ. Πάντζα, κ. Πιστικίδη και κ. Φιλίππου προκειμένου να αναλυθεί το πρόβλημα στην περιοχή και να βρεθούν τα μέσα επίλυσής του.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ακίνητα κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα του Δήμου πριν από πολλά χρόνια νομότυπα από συμπολίτες μας βιοπαλαιστές, οι οποίοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με την ύπαρξη αντικρουόμενων διαχρονικά νόμων, καθώς και με σχετικές εντολές κατεδάφισης που έχουν αποσταλεί μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου 2015 εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, επισημαίνεται το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου έχει αποφασίσει ομόφωνα και αποστείλει ψήφισμα στον Υπουργό Εσωτερικών με το οποίο γνωστοποιεί το πρόβλημα και ζητά την αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έως ότου αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, δεδομένου ότι κάποιες περιοχές που καλύπτουν τις προϋποθέσεις θα αποβάλλουν στο μέλλον τον δασικό τους χαρακτήρα με απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΚΑ. όπως προβλέπει και ο νόμος 3889/2010, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά και την θετική κατάληξη του ζητήματος.

Σήμερα αποτρέψαμε μια ενδεχομένως άδικη και μη αναστρέψιμη για τους συμπολίτες μας εξέλιξη. Είναι περίεργο το γεγονός ότι οι εν λόγω εντολές κατεδάφισης έχουν αποσταλεί μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αύριο έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να του εκθέσουμε τις ενστάσεις μας και τις αντιρρήσεις μας καθώς και να του προτείνουμε λύσεις ούτως ώστε να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την σημερινή κατάσταση. Μία κατάσταση με ΜΑΤ, ασθενοφόρα γιατί λιποθυμούσε κόσμος, και τις μπουλντόζες έτοιμες να ‘’καταπιούν’’ τον βιος και τους κόπους δεκαετιών συμπολιτών μας.

Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι επειδή τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν δοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι), ζήτησε ενόψει της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και του Δασολογίου και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, να αναβληθεί προσωρινά η όποια κατεδάφιση προκειμένου να διευκρινιστεί για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να βρεθεί λύση καθώς για αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, τα ακίνητα αποτελούν πρώτες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement