Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Καταγγελία κατοίκων της Βάρης για το εργοστάσιο απορριμμάτων

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να χωροθετηθεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και δημοτικές εγκαταστάσεις στη Σχολή Ευελπίδων δημοσιοποίησαν κάτοικοι της Βάρης.

Συγκεκριμένα, κάτω από την υπογραφή “Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β”, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τα σχέδιά της και ότι η μονάδα αυτή θα μετατρέψει την περιοχή σε “πολιτεία πράσινου σκουπιδότοπου”.

Στην επιστολή τους σημειώνουν ξεκάθαρα: “Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο”.

Οι υπογράφοντες κατοικούν στην πλειοψηφία τους στο γειτονικό Κόρμπι, ενώ όπως είπαν στο 3vita.gr, η επιστολή αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς από δυναμικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες ομάδες επαγγελματιών της περιοχής ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Αναλυτικά η επιστολή που λάβαμε:  


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε εκτέλεση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπεγράφη στις 17 Ιανουαρίου, 2018 ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευέλπιδων (900 μέτρα πίσω από το πεδίο βολής). Εκεί θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των απορριμμάτων ΟΛΩΝ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αττικής, του Δήμου 3Β και άλλων δήμων.

Απορίας άξιο είναι, μεταξύ άλλων, το πώς έφτασε ένα τόσο σοβαρό θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και καμία ενημέρωση στους κατοίκους!

Με ακόμα περισσότερη έκπληξη παρατηρούμε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αναβάθμιση(!) η ξεκάθαρη υποβάθμιση της περιοχής μέσω της μετατροπής της σε μια «πολιτεία πράσινου σκουπιδότοπου».

Το σχέδιο, όπως εξαγγέλθηκε από το Δήμαρχο, περιλαμβάνει, πέρα από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, και έκταση για αμαξοστάσιο και συνεργείο. Η αναβάθμιση λοιπόν θα προέλθει από εγκαταστάσεις που μόνο σε Βιομηχανικές Ζώνες μπορεί κανείς να συναντήσει…

Ο οικιστικός χαρακτήρας της περιοχής δεν επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία κανενός είδους πειραματικού εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μονάδα αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά σύμφωνα με ειδικούς, λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων θα επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα των περιοχών Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποτρέψουμε αυτό το καταστροφικό σχέδιο, πέρα από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, προκειμένου να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας.

Λέγεται ότι το έργο αυτό θα εκτελεστεί με προδιαγραφές πράσινης τεχνολογίας και θα είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον. Τα επιχειρήματα περί αντίστοιχων μονάδων σε Αυστρία, Σουηδία κλπ., δεν καθησυχάζουν καθόλου τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένου ότι στην Ελλάδα θα γίνουν τα πάντα σε πειραματικό επίπεδο και επομένως δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για μία τέτοια εφαρμογή!

Εξάλλου ακόμα αναμένεται η μελέτη που θα εξετάσει έξι διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις, οπότε όσοι αναφέρονται σε άλλες χώρες προφανώς δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι. Σε εμάς άραγε θα γίνει το σωστό πείραμα;

Πρόσφατα πάντως ο Δήμαρχος μετέβη στην Πολωνία και παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο μία αντίστοιχη μονάδα ως την επικρατέστερη επιλογή μέχρι στιγμής. Μια μελέτη για να είναι πλήρης, πρέπει να βασίζεται και στην παρατήρηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έχει μελετηθεί πλήρως και είναι εξακριβωμένες όλες οι συνέπειες που μπορεί να έχει στο περιβάλλον, αν δεν έχει μελετηθεί πρώτα σε βάθος χρόνων.

Προφανώς δεν είμαστε εναντίον της χρήσης πράσινων τεχνολογιών, αλλά πρέπει στην περίπτωση των απορριμμάτων να εφαρμόζονται πρώτα πιλοτικά σε Βιομηχανικές Ζώνες και αφού μελετηθούν και εξεταστούν όλες οι παράμετροι, μετά ας δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες και σε κάθε περιοχή της Αττικής.

Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για επικίνδυνα πειράματα!

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ 3Β

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας