Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Εγκαινιάστηκε το “Αρχαιολογικό Άλσος” στο Καβούρι (φωτογραφίες)

Την κορδέλα ενός σπουδαίου έργου, που θα αποτελεί στο εξής τη “σημαία” της περιοχής έκοψε χθες στο Μεγάλο Καβούρι, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς.

Το “Αρχαιολογικό Άλσος” με τις εν εξελίξει ακόμη αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και με έναν άρτια διαμορφωμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής παραδόθηκε στους πολίτες σε μια σεμνή τελετή όπου το χρώμα έδωσαν οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου της Βουλιαγμένης που πλημμύρισαν το χώρο. [Δείτε εδώ μια περιήγηση στο χώρο]

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σπύρος Πανάς περιέγραψε τη μακρά αντιπαράθεση του Δήμου με οργανωμένα συμφέροντα που εμπόδιζαν επί χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και του χώρου ως μιας δημόσιας έκτασης που χρήζει προστασίας. “Συρθήκαμε στα δικαστήρια και δεχτήκαμε απειλές” είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Πανάς, ενώ τόνισε ότι ως δημοτική αρχή “καταφέραμε και πήραμε 1 εκατομμύριο ευρώ για να γίνει η σημερινή διαμόρφωση”, χαρακτηρίζοντας τον τόπο “ευλογημένο και μοναδικό”. Μόλις ξεκίνησε το έργο “ήρθε ο Χρήστος Διονυσόπουλος και με πήρε από το χέρι για το Καβούρι” είπε ο Σπύρος Πανάς, περιγράφοντας πώς ξεκίνησαν οι ανασκαφές. “Το Μεγάλο Καβούρι σώθηκε για πάντα, οι αρχαιότητες θα αναδεικνύουν την Ελλάδα των προγόνων μας αλλά και την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια”, επισήμανε ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως “είναι δουλειά δική μας αλλά και δική σας να το προστατεύσουμε”, καλώντας τους δημότες να γίνουν σύμμαχοι σε αυτό το έργο.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρήστος Διονυσόπουλος ανέφερε πως “η περιοχή αυτή έχει επανειλημμένα απειληθεί από στυγνή εμπορευματοποίηση και από πλήρη καταστροφή” αλλά πρόσθεσε ότι “με την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων και κυρίως του αρχαίου αμαξιτού δρόμου, του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου δρόμου της χώρας, όλη αυτή η περιοχή αναγκαστικά εντάσσεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας”.

Μιλώντας για τη σημασία του αρχαίου δρόμου ο Χρήστος Διονυσόπουλος ανέφερε: “Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής, οι Αλαιείς (= έμποροι ή παραγωγοί άλατος), τον χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν με άμαξες από και προς το λιμάνι ξένα και δικά τους προϊόντα, ιδίως αλάτι που αντλούσαν από τις αλυκές που υπήρχαν κατά μήκος των ακτών της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Η Βούλα, η Βουλιαγμένη και ένα μεγάλο μέρος της Βάρης συναποτελούσαν τότε ένα σημαντικό από οικονομική, πολιτιστική και στρατιωτική άποψη, δήμο, τον δήμο των Αιξωνίδων Αλών”.

Ακόμη, ο Χρήστος Διονυσόπουλος σχολίασε ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής με την ΚΣτ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις ανασκαφές ενέκρινε ένα κονδύλι μόλις 30.000 ευρώ. Ενδεικτικά, ο εμπειρογνώμων του Δήμου ανέφερε ότι μόνο η μελέτη για την αποκατάσταση του αρχαίου δρόμου κοστίζει 19.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες οι εργασίες αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στις 100.000 ευρώ! Έτσι περιέγραψε την παρέμβαση του Θανάση Μαρτίνου σαν “από μηχανής θεού”, καθώς ανέλαβε πρόθυμα εξ ολοκλήρου τις δαπάνες.

Τέλος, ο Χρήστος Διονυσόπουλος πρότεινε (και από ό,τι καταλάβαμε ο Δήμαρχος αποδέχτηκε) να αντικατασταθεί ο όρος “αρχαιολογικό – οικολογικό πάρκο”. Είπε συγκεκριμένα: “Αντί της ιταλικής λέξης πάρκο, που σημαίνει περίκλειστος χώρος, αρμόζει να χρησιμοποιηθεί η ελληνική ονομασία άλσος, που σημαίνει όπως όλοι γνωρίζουμε μικρό δάσος (ανοιχτός χώρος). Στην αρχαιότητα σήμαινε και τόπος ιερός, με ή χωρίς δέντρα. Ήταν ιερός τόπος γιατί σύμφωνα με τη σοφή οικολογική συνείδηση των προγόνων μας, κάθε άλσος προστατευόταν και από ένα δικό του θεό. Θα πρότεινα λοιπόν να ονομαστεί η περιοχή αυτή Αρχαιολογικό Άλσος. Σε αυτήν την περίπτωση, η ονομασία οικολογικό πάρκο είναι περιττή, επειδή η έννοια του οικολογικού εμπεριέχεται στη λέξη άλσος. Δηλαδή, η ονομασία αρχαιολογικό άλσος αποδίδει πλήρως την έννοια του συγκεκριμένου χώρου, αφού πρόκειται για ένα μικρό δάσος που περιέχει αρχαιότητες”.

IMG_6330

Παρευρέθηκαν στην τελετή μεταξύ άλλων ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο υποψήφιος δήμαρχος της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθένης Δόγκας, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμος Βαμβασάκης, ενώ στη φωτογραφία διακρίνεται και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης, Μιχάλης Κορδόνιας.

IMG_6314

Στο βήμα ο δήμαρχος “3Β” Σπύρος Πανάς

IMG_6349

Ο εμπειρογνώμων του δήμου σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας, Χρήστος Διονυσόπουλος

IMG_6363

Ο ανοιχτός χώρος των εγκαινίων

IMG_6309

Οι δύο “πρωτεργάτες” του έργου

IMG_6409

Βόλτα στο άλσος μαζί με τους μαθητές της περιοχής

IMG_6413

Ο Σπύρος Πανάς με τον αδερφό του, Χρύσανθο

IMG_6290

Οι δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης, (από αριστερά) Σοφία Ζαχαράκη, Εύα Αλμπάνη και Δήμητρα Μητρακοπούλου

IMG_6382

Αλέξανδρος Κασιδόκωστας, Κατερίνα Ρόπα και Σπύρος Πανάς

IMG_6300

Η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Δέσποινα Αφεντούλη πλαισιωμένη από τον Δημήτρη Δαβάκη και την Ασπασία Αντωνίου

IMG_6378

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας